ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Ισχυρό μηνυμα προς την Ευρώπη» η επιλογή Δήμα

Ικανοποίηση εκ μέρους της Κομισιόν

11/12/2014
Κατά της αβεβαιότητας που υπάρχει στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να δράσει η «δημοκρατική απόφαση» των ελληνικών αρχών και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Η εκπρόσωπος χαιρέτισε επίσης την επιλογή του Σταύρου Δήμα, τον οποίος χαρακτήρισε «πεπεισμένο ευρωπαϊστή», και την απόφαση της κυβέρνησης για την επιλογή του ως «ισχυρό μηνυμα προς την Ευρώπη».
Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου, όπως γνωρίζεται η διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τεταρτη 17 Δεκεμβρίου και θα γίνει σε τρεις γύρους, ανέφερε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση που θα βοηθήσει στην άρση της αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.
Η ψηφοφορία διεξάγεται ονομαστικά και οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογούν την ψήφο τους.
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφοι.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο στην πρώτη ψηφοφορία, τότε η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου.
Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, θα διεξαχθεί και τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου το όριο της εκλογής θα μειωθεί στα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή στις 180 ψήφους.
Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.
Στο μεταξύ, τη βεβαιότητά του ότι η πλειοψηφία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει και ότι τελικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση, εξαναγκασμένη από τα πράγματα, προσπαθεί να έχει μια πιο αξιοπρεπή ήττα, να είναι διαχειρίσιμη η ήττα της στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Σχετικά με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια στενή πολιτικά υποψηφιότητα, αν και, όπως συμπλήρωσε, τη δεδομένη στιγμή μικρή σημασία έχει το πρόσωπο.
Το δίλημμα, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, είναι το αν θα δοθεί στον κ. Σαμαρά η δυνατότητα να συνεχίσει αυτή την πολιτική ή θα εφαρμοστεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, στηριγμένο σε μια νωπή λαϊκή εντολή.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου