ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Αναταραχή στην Εκκλησία της Φινλανδίας για την γυναίκα Επίσκοπο


apleo2
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Σε αναταραχή βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr ο λόγος της αναταραχής, ήταν η συμμετοχή γυναίκας Επισκόπου της Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ελσίνκι.


Να αναφερθεί ότι η Επίσκοπος είχε προσκληθεί επίσημα από τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη Ελσίνκι Αμβρόσιο.
Ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων στο άκουσμα της είδησης, εξέφρασε αμέσως την έντονη διαφωνία του για το γεγονός.
«Δεν έπρεπε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος να αφήσει μια γυναίκα Επίσκοπο να συμπροσευχηθεί κατά την διάρκεια χειροτονίας εντός του Καθεδρικού Ναού» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Λέων.
Επίσης ο Επικεφαλής της Εκκλησίας της Φινλανδίας, ανέφερε ότι η Θεία Λειτουργία πρέπει να είναι σύμφωνα με την διδασκαλία της Εκκλησίας. 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος συμφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Λέων, παρόλα αυτά υπογράμμισε πως δεν έκανε κάτι που προσέβαλε την Εκκλησία.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ελσίνκι ανέφερε το γεγονός της επισκέψεως του Πάπα στο Φανάρι, όπου κατά την άφιξή του οι διάκονοι θυμιατίζανε ενώ ο ίδιος προσευχήθηκε εντός του ναού.
Ο κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε και στην πρόσκληση της Λουθηρανής Επισκόπου, τονίζοντας ότι το έκανε στα πλαίσια της συνεργασίας για ένα συνέδριο που γίνεται μεταξύ Ορθοδόξων και Λουθηρανών.
«Θέλουμε μια Εκκλησία γκέτο και περιθωριακή, η θέλουμε μια Εκκλησία ανοιχτή στο διάλογο και την οικουμενική κοινότητα» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος.
Ακόμη ο κ. Αμβρόσιος ξεκαθάρισε ότι η Επίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας, δεν είχε καμία συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Λέων και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, είχαν διαφορές απόψεων, όσον αφορά το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών.
Ο κ. Λέων θεωρεί αδύνατο θεολογικά η Ορθόδοξη Εκκλησία να αποδεχόταν γυναίκες ιερείς η Επισκόπους, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο τον Μητροπολίτη Ελσίνκι.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Λέων απαίτησε εξηγήσεις από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο για το ατυχές συμβάν, ο οποίος από την πλευρά του περιμένει την τελική απόφαση.
Πάντως η Επίσκοπος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με την επίσκεψη, η οποία προκάλεσε τριγμούς στους κόλπους της Εκκλησίας της Φινλανδίας.

ΠΗΓΗ :   "   http://www.romfea.gr     " 

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου