Η περιοχή στις όχθες του ποταμού Μπάροου στην Ιρλανδία μοιάζει με σκουπιδότοπο. Όμως για τους ερευνητές του προγράμματος Grass Margins, αυτή η άγονη γη και τα αγριόχορτά της ίσως κρατούν το κλειδί μιας ακόμη ενεργειακής επανάστασης.

Όπως δηλώνει στο Euronews, ένας από τους ερευνητές, ο Τζον Φίναν «Ο μίσχανθος αποτελεί μια καλή επιλογή για ενεργειακή καλλιέργεια, διότι όχι μόνο παράγει μεγάλα ποσά βιομάζας, αλλά διαθέτει και δικούς του μηχανισμούς για τη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών και του νερού. Δηλαδή δίνει μεγάλες ποσότητες βιομάζας καταναλώνοντας λίγους πόρους”.
“Τέτοιες καλλιέργειες αναπτύσσονται καλά σε μη καλλιεργούμενες περιοχές. Για την ακρίβεια, αναπτύσσονται τόσο καλά που ξεπερνούν αντίστοιχες καλλιέργειες σε οργανωμένες αγροτικές περιοχές”.
Πώς και με ποια εργαλεία αποκαλύπτονται τα μυστικά αυτών των χορταριών;
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα για να καθορίσουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βιομάζας.
Ο μίσχανθος προέρχεται κυρίως από την Ασία και την Αφρική. Έτσι, η καλλιέργειά του στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κλιματικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον βιολόγο Μάνφρεντ Κλάας, «ο κρύος καιρός την άνοιξη και το φθινόπωρο, ειδικά στη βόρεια Ευρώπη, μπορεί να περιορίσει τη φωτοσύνθεση. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε νέους γενότυπους που να μπορούν να φωτοσυνθέσουν καλύτερα κάτω από τέτοιες συνθήκες».
Μέρος της προσπάθειας για πιο αποτελεσματική ενεργειακή παραγωγή αποτελεί και το υγρό άζωτο.
Οι επιστήμονες το χρησιμοποιούν για να μελετήσουν τα γενετικά μυστικά των διαφορετικών ειδών χορταριού και να εντοπίσουν εκείνα που προσαρμόζονται καλύτερα σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Θα αλέσουμε τα φυτά. Έπειτα με χλωροφόρμιο θα αποσπάσουμε το DNA. Από τη μία θα έχουμε τους ιστούς των φυτών και τις πρωτεΐνες κι από την άλλη τα μόρια DNA. Έπειτα θα διαβάσουμε τον κώδικα μέσω αυτών των μορίων, τα μικρά στοιχεία που συνθέτουν τον κώδικα DNA. Αυτό θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τα φυτά που μας ενδιαφέρουν», εξηγεί ο βιοτεχνολόγος Τιμπό Μισέλ.
Τελικός στόχος, λένε οι επιστήμονες, είναι να προκύψουν μοτίβα καλλιέργειας, ώστε οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές να προωθήσουν τα φυτά στην ενεργειακή αγορά, ειδικά για τα συστήματα θέρμανσης.
Η εκ των ερευνητών Σουζάν Μπαρτ εξηγεί: «Βελτιστοποιήσαμε τις μεθόδους καλλιέργειας για τα φυτά της βιομάζας. Αναπτύξαμε τα πρωτόκολλα για το αποτελεσματικό στέγνωμα των φυτών, κάτι που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής».
Περιμένοντας αυτά τα φυτά να αποτελέσουν μια πραγματική ενεργειακή λύση, οι ερευνητές τονίζουν την προστιθέμενη αξία που θεωρούν πως έχουν. Τα εν λόγω φυτά απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, καταπολεμώντας έτσι την κλιματική αλλαγή.
Κατά τον Μάικλ Τζόουνς, καθηγητή βοτανολογίας στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, «όταν αυτά τα φυτά αναπτύσσονται δημιουργούν αποθήκες άνθρακα στο έδαφος. Αυτός είναι ένας τρόπος δέσμευσης του ατμοσφαιρικού άνθρακα».