ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Η ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ;

ΠΗΓΗ : Votegreece.gr

ελεημοσυνη
Απαντώντας στην ερώτηση αυτή ο άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης γράφει τα εξής:
Ο Κύριος, κατά τη Δευτέρα Παρουσία, επαινώντας αυτούς που έβαλε να στέκονται στα δεξιά του και λέγοντας «ελάτε οι ευλογημένοι του Πατέρα μου, κληρονομείστε τη βασιλεία που έχει ετοιμαστεί για σας από καταβολής κόσμου «, δε θυμήθηκε να αναφέρει τίποτα άλλο, παρά την ελεημοσύνη που πρόσφεραν στους φτωχούς, στους ξένους, στους γυμνούς και σε όσους βρίσκονταν σε φυλακές.

Υπάρχουν όμως και εκκλησιές που δεν έχουν ορισμένα ιερά σκεύη και άλλα αναγκαία, στις οποίες πρέπει να προσφέρει κανείς χρήματα για την αγορά των αναγκαίων. Επειδή εκείνος που προσφέρει σε εύπορες εκκλησιές, δεν ξέρει τι γίνονται, μετά την προσφορά τους, τα χρήματα που συγκεντρώνονται εκεί.
Διότι πολλές εκκλησιές, αφού συγκέντρωσαν με απληστία διάφορες προσφορές πιστών και δεν τις χρησιμοποίησαν καλώς, αργότερα ή χάθηκαν, επειδή τις παραμέλησαν ή αρπάχτηκαν από ληστές ή βαρβάρους. Για να ενισχύσει δέ την άποψή του αυτή ο άγιος Αναστάσιος επικαλείται και τη γνώμη του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου,
παραθέτοντας ένα κομμάτι από την ερμηνεία του στο ευαγγέλιο του Ματθαίου. Στο κομμάτι αυτό ο ιερός Χρυσόστομος γράφει τα εξής: «Κανένας δεν κατηγορήθηκε ποτέ, επειδή δε φρόντισε να καλλωπίσει εκκλησιές.Εκείνοι όμως, που δεν πρόσφεραν ελεημοσύνη και βοήθεια στους φτωχούς, απειλήθηκαν από τον Χριστό ότι θα τιμωρηθούν στη γέεννα του πυρός και στο πυρ το άσβεστον, όπως και οι δαίμονες.
Μην παραβλέπεις , λοιπόν, τον αδελφό σου που θλίβεται, στολίζοντας την Εκκλησιά.
Γιατί ο ναός ετούτος ( δηλαδή ο φτωχός αδελφός σου ) είναι ανώτερος από τον ναό τον άλλο ( που στολίζεις προσφέροντας χρήματα ) Κι αυτά μέν τα κειμήλια που χαρίζεις στην εκκλησιά μπορεί να τα αρπάξουν κάποτε και βασιλιάδες άπιστοι, και τύραννοι και ληστές. Ενώ αυτά που θα προσφέρεις στον αδελφό σου,που πεινάει, και είναι ξένος, κι έχει ανάγκη από ρούχα, δε θα μπορέσει να τα αρπάξει ούτε ο διάβολος, αλλά θα βρίσκονται σε θησαυρό ασφαλή και απαραβίαστο»
Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στις Αποστολικές Διαταγές, εκείνος , που πραγματικά είναι φτωχός, και άρρωστος, κι αδύνατος, και έχει ανάγκη από βοήθεια, μοιάζει με αγία τράπεζα, κι έτσι τον θεωρεί ο Θεός, όταν προσεύχεται συχνά γι αυτούς που τον βοηθούν, ανταποδίδοντας με την προσευχή του το μισθό για τις προσφορές που δέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου