ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

04/10/2016
Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,7%.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016.
Στο προσχέδιο προβλέπεται παράλληλα, μείωση της ανεργίας στο 22,4% και περιορισμός του δημόσιου χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 178,9% της εκτίμησης για το 2016.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συμβάλλουν η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:
- Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.
- Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
- Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.
- Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

ΠΗΓΗ : "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου