ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟ 2014

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ «STRESS TESTS»

28/02/2014
Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ενώ όπως προέβλεψε, το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης.

Ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του στο πλαίσιο της 81ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ, έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτεί η πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014.
Πρώτον, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Αντιθέτως, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
Δεύτερον, σημείωσε πως πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση
Ο διοικητή της ΤτΕ, αναφερόμενος στις τραπεζικές εξελίξεις υπογράμμισε ότι πλέον το τοπίο έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ, επαρκούν για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και το 2104 οι δυνατότητες πιστωτικής επέκτασης (αύξησης των δανείων) θα παραμείνουν για μία σειρά από λόγους περιορισμένες.
Κυρίως, διότι οι καθαρές εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές και διότι ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις είναι ανάγκη να διατηρείται σε συντηρητικό επίπεδο.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει στην εξέλιξη αυτή η συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση, που αποθαρρύνει την χορήγηση νέων πιστώσεων.
Τέλος, διότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει υψηλή.
Παρά ταύτα προέτρεψε τις τράπεζες να αναπροσανατολίσουν την πολιτική τους, ώστε να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.
Οι νέες πιστώσεις θα πρέπει να κατευθύνονται πλέον σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.
Δηλαδή, η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, να κατευθύνεται στην πραγματική οικονομία με τρόπο που μεγιστοποιεί τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά, αδύναμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος.
Την ερχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα των «stress tests»
Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των «stress tests» σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο.
Όπως ανέφερε ο διοικητή της ΤτΕ, η BlackRock στην τρέχουσα άσκηση αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παράλληλα έκανε εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
Αυτή τη φορά, η ΤτΕ χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.
Τα αποτελέσματα της άσκησης ανακοινωθούν μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.
Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης.

Υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας εντός του 2014
Η ΤτΕ αναμένει μικρή άνοδο του αριθμού των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων εντός της φετινής χρονιάς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕ∆, τα οποία στην τρέχουσα συγκυρία είναι απαραίτητα, καθώς έχουν στόχο να μην απαξιωθούν οι δεξιότητες όσων δεν εργάζονται. Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος της ύφεσης σε όρους θέσεων απασχόλησης είναι τεράστιο.
Μεταξύ του γ' τριμήνου του 2009 και του γ' τριμήνου του 2013 χάθηκαν 904,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας - ποσοστό μείωσης 19,9%. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών μειώθηκε στο 53,3% το εννεάμηνο του 2013, από 64,4% το εννεάμηνο του 2010 και έναντι 70% που αποτελεί τον ελληνικό στόχο για το 2020.
Η έκταση της υποχώρησης της απασχόλησης δεν ήταν ίδια καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η απασχόληση μειωνόταν με διαρκώς εντεινόμενο ρυθμό από το 2010 μέχρι το γ' τρίμηνο του 2012, ενώ έκτοτε η απασχόληση, τόσο των μισθωτών όσο και των αυτοαπασχολουμένων, υποχωρεί με φθίνοντα ρυθμό.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξασθένηση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης προήλθε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, από άνοδο των προσλήψεων και όχι τόσο από μείωση των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας.
Η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων προέκυψε τόσο από την οριστική παύση της λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, περίπου 75,6 χιλιάδες επιχειρήσεις - δηλ. 30% των επιχειρήσεων - διέκοψαν τη δραστηριότητά τους) όσο και από τη μείωση του προσωπικού των επιχειρήσεων που συνέχισαν να λειτουργούν.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου