ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

EE: Νέα μέτρα για να περιοριστεί το κάπνισμα

ΤΟ 2012 ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ 576 ΔΙΣ. ΤΣΙΓΑΡΑ

28/02/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Με μια νέα οδηγία σχετικά με την παραγωγή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων, οι αρμόδιοι της ΕΕ και την εβδομάδα αυτή  οι ευρωβουλευτές επιχειρούν να περιορίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει αυτή η συνήθεις του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα με μιά νέα οδηγία για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παραγωγή, την παρουσίαση και την πώληση των προϊόντων καπνού και των συναφών προϊόντων επιχειρείται να γίνει το κάπνισμα λιγότερο ελκυστικό.
Με βάση τη νέα νομοθεσία το 65% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων θα καλύπτει η προειδοποίηση για την υγεία, αντί του 30%, που ισχύει σήμερα.
Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα.
Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν έχουν θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες, είτε προϊόντα καπνού και να διέπονται από την ανάλογη νομοθεσία.
Το 2012 καταναλώθηκαν στην ΕΕ 576 δισεκατομμύρια τσιγάρα, και 700.000 άνθρωποι έφυγαν πριν την ώρα τους από αυτόν τον κόσμο.
Γιατί τα νέα μέτρα
Όπως επισημαίνεται από ευρωβουλευτές, παρά την σχεδόν γενικευμένη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η κατανάλωση καπνού αυξάνεται κυρίως στους νέους και τις γυναίκες. Ενώ κάτω από το 30% των Ευρωπαίων παραμένουν εθισμένοι στο κάπνισμα, σχεδόν το 50% της ηλικιακής ομάδας 18 έως 35 ετών καπνίζει. Ακόμη χειρότερα, το 37% των εφήβων από 11 έως 15 ετών καταναλώνει προϊόντα καπνού.
Η οικονομική διάσταση του θέματος
Με περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγή και πάνω από 200.000 στη διανομή, η αγορά των προίόντων καπνού είναι μια σημαντική αγορά. 
Παρόλο που η ευρωπαϊκή γεωργία καλύπτει μόνο το 5% των αναγκών σε ακατέργαστο καπνό, περίπου 90.000 γεωργοί έχουν μια πηγή εισοδήματος από αυτόν τον τομέα.

Εκτιμάται ότι η συνολική αξία της ευρωπαϊκής αγοράς καπνού το 2012 ήταν περίπου 136,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τέλη της τάξης των 79 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη μέλη, τα οποία είναι τρόπον τινά αυτά που ωφελούνται κυρίως από το κάπνισμα.
Blog:marina anastas.kourbela 


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου