ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τα τρία σενάρια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ NOMURA

28/02/2014
Μεταξύ τριών σεναρίων θα βρεθεί η Ελλάδα μετά την επόμενη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Το καλοκαίρι του 2014, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει το σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, μετά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την πλήρη έξοδο της χώρας στις αγορές και την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο τέλος του 2014.
Σε αυτό το σενάριο, και αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων καλυφθεί κατά 50%, η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 23 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μερική έξοδος στις αγορές και νέο πακέτο στήριξης ύψους 10% του ΑΕΠ.
Σε αυτό το σενάριο, αν ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων καλυφθεί μόλις κατά 50%, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 3 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του 2015, με τις ανάγκες των επόμενων ετών να είναι πολύ περιορισμένες.
Το τελευταίο σενάριο, που είναι και το χειρότερο, προβλέπει τρίτο πακέτο στήριξης μέχρι το 2016 με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς έξοδο στις αγορές.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου