ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΠΟΙΟΣ θέλει το Αιγαίο «μπακάλικο¨;

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: Αυγούστου 5, 2014 at 11:15 μμ, Last Updated: 
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ
ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΟΡΓΟΝΑ- Λέσβος, φώτο.
Και ξεκινάμε…
Οι Ευρωπαίοι , οι Ρώσοι, οι Αμερικάνοι ή ο Ερντογάν θέλουν να κάνουν το Αρχιπέλαγος ¨μπακάλικο¨;
Και χάριν ποιητικής αδείας με την λέξη ¨Αιγαίο¨ μπορούμε να συμπεριλάβουμε  όλον τον ενοποιημένο χώρο Ελλάδος- Κύπρου που καθορίζεται από τις αντίστοιχες ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του.

Απο την τουρκική λέξη bakkal  προέρχεται και η δικιά μας ελληνική. Ο bakkal ήταν ο μπακάλης, ο παντοπώλης, αλλά στα χωριά της εποχής εκείνης συχνότατα το μπακάλικο ήταν το μοναδικό μαγαζί. Ο bakkal λοιπόν ήταν και λιγάκι πανδοχέας, και λιγάκι σαράφης, και λιγάκι τοκογλύφος. www.sarantakos.com/language/bakkal.htm
Να λοιπόν γιατί τόσοι ¨μπακάληδες¨ καλοβλέπουν το Αιγαίο.
¨και από Αύγουστο χειμώνα¨ λέει ο λαός……..
Για τον λόγο αυτό σκέφτονται οι μπακάληδες- τοκογλύφοι της Δύσης να μας προσφέρουν ¨βοήθεια¨ για να μην κρυώσουν καθότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα κρυώσουν σίγουρα  την καρδιά του Πούτιν.
Μπορεί να μην την ονομάσουν την βοήθεια αυτή  μνημόνιο αλλά ¨πακέτο συμπληρωματικής στήριξης με ενεργειακή ρήτρα¨.
Από εδώ και πέρα θα θέλουν τα πάντα να καθορίζονται με ρήτρες.
¨Ρήτρα αξιόμαχου,  Ρήτρα διαβίωσης, Ρήτρα αναπνοής, Ρήτρα υποτέλειας¨ κα
Μέχρι να ζητήσει και ο κατ εξοχή μπακάλης της Ανατολής ¨Ρήτρα Αιγαίου¨ και τότε θα γίνει ¨το κάτσε- έλα να δεις¨.
Εν όψει του  φετινού χειμώνα η ζωή των κατοίκων της Κεντρικής Ευρώπης θα γίνει δύσκολη ενεργειακά  ελέω Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.
Φυσικά το ζητούμενο είναι ο Πούτιν που διπλωματικά πλευροκόπησε   όχι μόνο την Κίνα και την Ινδία αλλά και την γείτονα Τουρκία.
Αυτό το παρασκήνιο των συζητήσεων Ρωσίας – Τουρκίας είναι άγνωστο τι μέγεθος έχει , αλλά δίνει την ευελιξία στις κινήσεις του κ Ερντογάν να παίζει σε πολλά  και  επικίνδυνα γεωπολιτικά ταμπλό.
Ο Ερντογάν σε λίγες μέρες θα αναβαθμισθεί σε πρόεδρος, όμως δεν πρόκειται να αναβαθμισθεί η τουρκική εξωτερική πολιτική που κινείται στο επίπεδο ¨τώρα τι μου δίνεις για να σου δώσω και εγώ ¨.
Αυτή λοιπόν η πολιτική ποιότητα του ¨μπακάλη¨ δεν διακατέχει μόνο τον Τούρκο αλλά και τους Ευρωπαίους που προσπαθούν να παζαρέψουν με τον γείτονα μας τα ενεργειακά αποθέματα  της Μεσογειακής λεκάνης για να μην τον έχουν συνέχεια  μέσα στα πόδια τους μάλιστα τώρα  που μπαίνει ο χειμώνας και ¨το πρατήριο του Αιγαίου¨  πρέπει να είναι όλο το 24ωρο ανοικτό.
Άραγε γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ότι ο Σουλτάνος σε λίγο θα γίνει ¨προεδρικός Σουλτάνος¨ και θα θέλει και άλλα ¨ πεσκέσια¨;
Και αν του δώσουν οι Ρώσοι μεγαλύτερα πεσκέσια- δώρα, τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι;
Μπορούν να απαιτήσουν ¨επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων¨;
Oυσιαστικά να τα ¨βαπτίσουν¨ σε Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα¨ και να κάνουν τότε το Αιγαίο πραγματικά  ¨μπακάλικο¨.
Βλέπεται ο Ευρωπαϊκός χειμώνας είναι δριμύς και η ενεργειακή θαλπωρή της Ρωσικής ζέστης θα  παραμένει μια γλυκιά ανάμνηση που θα θέλουν να την επαναλάβουν μέσα από τα ενεργειακά αντίκλινα της Μεσογείου.
Οι επί δεκαετίες ατέρμονες συζητήσεις με τον ¨φίλο¨ γείτονα της Ανατολής πάνω σε θέματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, Κυπριακού, Ενεργειακών , γκρίζων ζωνών, μειονοτικών κ.α δεν έβγαλαν σε τίποτα και αυτό ήταν άλλωστε το αναμενόμενο γιατί έπρεπε πρώτα να έρθει ¨η ώρα των μνημονίων¨ στην Ελλάδα των εκσυγχρονιστικών χρεών.
Όμως ήρθε και η ¨ώρα της Ουκρανίας¨ δηλ. η ώρα της ¨Φωνής της Αμερικής¨ στην Ευρώπη και η Αμερική δεν επιθυμεί με τίποτε  το Αιγαίο ¨μπακάλικο¨ ανατολίτικο  αλλά πολυεθνικό Super market.
Κανείς όμως από αυτούς δεν ρώτησε τον Καραβοκύρη –Καπετάνιο που διαφεντεύει αυτές τις Θάλασσες των Αγγέλων και των Αγίων, πως θέλει να τις σώσει;
Η Ελλάδα έχει Σωτήρα τον ΧΡΙΣΤΟ και ανήμερα της Μεταμόρφωσης εορτάζει και επιθυμεί κατά την Θεία Βουλή ΤΟΥ να ¨μεταμορφώσει¨ άπαξ δια παντός και το Αιγαίο.
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου