ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

«ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ»

07/08/2014
Αλλαγές στις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ που ορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα εκτός του αντικειμενικού συστήματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή.

«Για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα. Αυτό, λοιπόν, δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο αυτό το καλοκαίρι ακριβώς επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας για τους οικισμούς για τους οποίους δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χαρδούβελης φωτογράφισε δύο διατάξεις του νόμου του ΕΝΦΙΑ που ορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα, ο νόμος αναφέρει:
«Κτίσµατα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιµή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτήρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στο Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».
Όσον αφορά στα οικόπεδα, ο νόμος ορίζει:
«Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαµηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στο Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».
Αυτός ο «δανεισμός» αντικειμενικής αξίας από τον δήμο ήταν που προκάλεσε και τον πολλαπλασιασμό της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων. Και η συγκεκριμένη διάταξη είναι αυτή που θα τροποποιηθεί σύμφωνα και με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία ο τρόπος υπολογισμού των ακινήτων στους 4000 οικισμούς στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Χαρδούβελης, θα γίνεται με βάση τις τιμές που ίσχυσαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ το 2013.
Μια ημέρα πριν, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως «χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατομμύρια κόσμο».
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «τελικός στόχος για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είναι να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες».
Όπως διευκρινίζει, σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου.
«Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.
«Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών», υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:
- Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
- Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.
«Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων», εξηγεί το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα εκδοθεί η απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
Τέλος, το υπουργείο ζητεί από τους φορολογουμένους με ένα και μοναδικό σεισμόπληκτο ακίνητο, πχ. στην Κεφαλονιά, να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο ΤaxisNet, καθώς το Σεπτέμβριο θα προβλεφθεί η διαδικασία απαλλαγής τους.
ΠΑΣΟΚ: Να μετατεθούν κατά έναν μήνα οι δόσεις
Να μετατεθούν κατά ένα μήνα οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ ζητεί το ΠΑΣΟΚ από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητεί να μετατεθεί η πρώτη δόση από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα.
«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τομεάρχη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Σαχινίδη με τον Υπουργό των Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη για τα ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραλείψεις κατά την υποβολή της δήλωσης αλλά και στρεβλώσεις που επισημαίνονται από την εφαρμογή του. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, σημειώνεται πως «με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, έχει ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικό τρόπο, κενά, στρεβλώσεις ή και λάθη από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζητά από το ΥΠΟΙΚ να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα. Θέση μας είναι πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνση τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν».
Ερώτηση 27 «γαλάζιων» βουλευτών
Την ίδια ώρα, 27 βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας διορθώσεις στις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικά» ποσά και αντικειμενικές αξίες.
Ειδικότερα ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό του, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη, να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και να αυξηθούν οι δόσεις από πέντε σε δέκα.
Το κείμενο υπογράφουν οι: Ιορδάνης Τζαμτζής που είχε την πρωτοβουλία και οι Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Τσιάρας Κώστας, Κώστας Τζαβάρας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θανάσης Νταβλούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αλέκος Κοντός, Γιάννης Καράμπελας, Κώστας Κόλλιας, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ασπασία Μανδρέκα, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής, Ανδρέας Κουτσούμπας, Άννα Καραμανλή, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ανδρέας Μαρίνος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.
ΠΟΜΙΔΑ: Ουσία του προβλήματος είναι οι ίδιες οι ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ
«Σήμερα επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ότι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ», παρατηρεί από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη "φούσκωμα" της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου».
«Το κύριο πρόβλημα είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο "τρελός" αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, αφενός να διορθώσει άμεσα τα σφάλματα του taxis (που επαναλαμβάνονται παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί πολλάκις στο παρελθόν να υποβάλουν το «περιουσιολόγιο» μέσω του Ε9). Όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι οι ίδιες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ».
«Όλα τα ουσιαστικά προβλήματα είναι γνωστά από την περίοδο που - επί μήνες- συζητείτο στη διακομματική επιτροπή η διάρθρωση του νέου φόρου, συζήτηση που όλοι ξέρουμε γιατί, κατέληξε στο νομοθετικό τερατούργημα του νόμου 4223/2013 με το συμπληρωματικό φόρο ο οποίος κατακρεουργεί σήμερα τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων, συχνά με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από τον κυρίως φόρο. Από εκεί πρέπει να αρχίσει η διόρθωση, με την κατάργησή του», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΟΕ-ΔΟΥ: Προκλητική η στάση της κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ
«Τουλάχιστον προκλητική» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες τη στάση του υπουργείου Οικονομικών και των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στο θέμα του ΕΝΦΙΑ.
«Τουλάχιστον προκλητική στον Έλληνα πολίτη είναι η στάση κυβερνητικών βουλευτών που οδύρονται σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, προσπαθώντας να ρίξουν την ευθύνη στην... λάθος εφαρμογή του νόμου, την γραφειοκρατία και την Δημόσια Διοίκηση. Όπως προκλητική είναι και η στάση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αντί να ανακοινώσει παραιτήσεις όσων έχουν την πολιτική ευθύνη, διαπιστώνει γενικά ‘λάθη’ τα οποία θα διορθώσει κάποτε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία
«Ποιός φόρτωσε την κοινωνία με χαράτσια, ειδικούς φόρους, αυξήσεις τιμών, μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ίδια στιγμή που μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής λιμνάζουν;», διερωτάται η ΠΟΕ-ΔΥΟ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις τους πολίτες ενώ κλείνει το μάτι στα κόμματα τα οποία θα παρέχουν φοροαπαλλαγές στους ‘δωρητές’ τους».

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου