ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΤτΕ: ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
20/11/2013
Πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013, έναντι ελλείμματος 2,8 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.
Όσον αφορά στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος, αυτός οφείλεται σύμφωνα με τα στοιχεία κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 6,3%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 4,7%.
Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η μείωση των εισαγωγών αγαθών οφείλεται κυρίως στα καύσιμα.
Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 796 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Την ίδια ώρα, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,1 δισ. ευρώ από ό,τι το 9μηνο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.
Τον Σεπτέμβριο φέτος, αυξημένο κατά 69 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, στα 964 εκατ. ευρώ, ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του 2013, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Η εξέληξη αυτή αποδίδει την αύξηση αυτή στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών - ειδικότερα, στη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες - η οποία αντιστάθμισε τις αρνητικές εξελίξεις στα υπόλοιπα ισοζύγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου