ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο ανθρώπινο όργανο [Βίντεο]

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/to-prwto-3d-ektypwmeno-organo.html#ixzz2lD4Q2Vwo


  
Όλα δείχνουν ότι μπορείτε να εκτυπώσετε 3D τα πάντα αυτές τις μέρες. Από τα όπλα μεταλλικά ή πλαστικά μέχρι και συκώτι!
Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πρόοδος στις εκτυπώσεις 3D με ζωντανό ιστό, και η τεχνική μπορεί να υπερηφανεύεται για απεριόριστες δυνατότητες που δίνει στην επιστήμη.
Η εταιρεία Organovo ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κατασκευάσει με επιτυχία ένα λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ, αν και επέζησε μόνο για 40 ημέρες σε συνθήκες εργαστηρίου. Το ήπαρ ήταν μόλις μισό χιλιοστό στο ύψος και τέσσερα χιλιοστά πλάτος, αλλά μπορούσε να μιμηθεί ακριβώς τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργάνου.
Το ήπαρ κατασκευάστηκε από ένα στρώμα κυττάρων ήπατος.
Ενώ το 3D εκτυπωμένο ήπαρ, ήταν πολύ μικρό ήπατος, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές και ιατρικές έρευνες. «Η πλατφόρμα NovoGen Bioprinting της Organovo χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσουμε βίο-εκτυπωμένα πρωτότυπα ηπατικού ιστού που περιείχαν παρεγχυματικά και μη παρεγχυματικά κύτταρα που ελέγχονταν χωριστά, καθορίζονται από την γεωμετρία του χρήστη και αναπαράγουν τη σύνθεση και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του φυσικού ιστού» αναφέρει η εταιρεία.
«Ένα από τα πλεονεκτήματα της αυτοματοποιημένης πλατφόρμας βίο-εκτύπωσης είναι ότι δίνει τη δυνατότητα κατασκευής και τις συγκριτικές δοκιμές πολλαπλών συνθέσεων και γεωμετρίες, ώστε οι συνδυασμοί που παράγονται μπορούν να προσδιοριστούν συστηματικά με βάση τα ιστολογικά και τα λειτουργικά αποτελέσματα.»
Το μεγάλο πρόβλημα με τους 3D εκτυπωμένους ιστούς που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα είναι ότι οι τεχνικές είναι σε θέση να αναπαράγουν τα κύτταρα σε πολύ μικρή κλίμακα.

 hellasnow

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου