ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ποιος σκύλος; Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι... ο ελέφαντας!

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/11/elefantas-skulos.html#ixzz2lBV6UgLS


 

Ο σκύλος μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου όμως τη μεγαλύτερη "κατανόηση" τη δείχνει ο ελέφαντας!
Οι ζωολόγοι ανακάλυψαν ότι οι ελέφαντες κατανοούν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ζώο τις χειρονομίες των ανθρώπων.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χωρίς καμία εκπαίδευση, ένας ελέφαντας αν δείξει κάτι με το χέρι του ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται την κίνηση και αντιδρά αναλόγως.
Στα πειράματα που έκαναν επιστήμονες στη Σκωτία, εμφάνισαν μπροστά σε 11 ελέφαντες δύο κουβάδες, από τους οποίους ο ένας περιείχε τροφή και ο άλλος όχι. Ένας άνθρωπος έδειξε στους ελέφαντες τον κουβά με το φαγητό και οι ελέφαντες διάλεξαν τον σωστό κουβά δύο στις τρεις φορές (ποσοστό επιτυχίας 68%) κατά μέσο όρο. Στο αντίστοιχο πείραμα με ανθρώπινα νήπια ενός έως δύο ετών, το μέσο ποσοστό σωστής επιλογής είναι παραπλήσιο (73%).

Οι ελέφαντες ανήκουν σε έναν πολύ διαφορετικό εξελικτικό κλάδο από εμάς και ο τελευταίος κοινός πρόγονος με τους ανθρώπους έζησε πριν από τουλάχιστον 100 εκατ. χρόνια. Όμως έχουν ζήσει κοντά στους ανθρώπους εδώ και 4.000 έως 8.000 χρόνια, αν και ποτέ δεν έχουν εξημερωθεί με τον τρόπο που έχει συμβεί σε άλλα ζώα (γάτες, σκύλους κ.α.). Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως έχουν αναπτύξει αρκετές ικανότητες κατανόησης των ανθρώπων. Για κάτι τέτοιο, πιθανώς τους διευκολύνει ότι θεωρούνται "συναισθηματικά" ζώα, αλλά και έξυπνα, καθώς είναι από τα ελάχιστα που αποδεδειγμένα έχουν περάσει το τεστ αυτεπίγνωσης, αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί άλλα εντυπωσιακά επιτεύγματα μεμονωμένων ελεφάντων, όπως ένας που είχε μάθει λίγες κορεατικές λέξεις και ένας άλλος που μπορούσε να ζωγραφίζει με την προβοσκίδα του! 
news.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου