ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΣΤΑ 915 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

28/03/2014
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκονται πλέον το ΤΑΙΠΕΔ και η κοινοπραξία Lamda Development, για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς η κοινοπραξία υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών.
Εκτός από το τίμημα, το οποίο θα καταβληθεί σταδιακά εντός 10 ετών, η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση άμεσων επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ που αφορούν στην κατασκευή απαραίτητων υποδομών.

Επίσης, η κοινοπραξία δεσμεύεται να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση, ενεργοποιούνται ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση και οι οποίες αφορούν σε πρόστιμα τα οποία φθάνουν το 30%.
Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.
Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, «η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal). Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουνστην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης».
Από τη στιγμή που θα δοθεί το «πράσινο φως» για το ξεκίνημα των έργων, μέσα σε περίπου μια διετία η έκταση θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό, πλήρως αναβαθμισμένη με βάση το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονηθεί, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, αναφερόμενος στην περίπτωση που ο όμιλος ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής από το ΤΑΙΠΕΔ, τις επόμενες ημέρες.
Η δημιουργία του πάρκου (έκτασης 2 εκατομμυρίων τμ- ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως), οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, καθώς και τουριστικές υποδομές, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου επτά χρόνια, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό μόλις ολοκληρώνονται τα έργα.
Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του παραλιακού μετώπου που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό από τον πρώτο χρόνο ολοκλήρωσης των έργων.
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί προορισμός που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το δημόσιο, μόνο σε ΦΠΑ, όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον ο όμιλος κηρυχθεί ως προτιμητέος επενδυτής, θα ξεκινήσει την ενημέρωση για τις θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη διάρκεια του έργου και μετά θα προχωρήσει σε μεγάλη προβολή του έργου σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού για την προσέλκυση επισκεπτών.
Η πλήρης ανάπτυξη όλης της έκτασης θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 15 χρόνια, καθώς εξαρτάται από την ολοκλήρωση της οικιστικής ανάπτυξης, που συνδέεται γενικότερα με την πορεία της οικονομίας.

ΠΗΓΗ :  "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου