ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΕΚΤ: ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ «ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ» ΜΕΤΡΑ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 0,25%

04/04/2014
Έτοιμη να λάβει «μη συμβατικά» μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως υπογράμμισε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, αν και όπως διαβεβαίωσε δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Έτσι εξηγείται σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι και η απόφαση της κεντρικής ευρωτράπεζας για τη διατήρηση του επιτοκίου στο 0,25%.
Όπως σημείωσε σε συνέντευξη τύπου «η απόφαση για την υιοθέτηση, εάν χρειαστεί, μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν ομόφωνη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ».
Ακόμη, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εάν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι υπήρξε συζήτηση για ένα πρόγραμμα ανάλογο του QE της Federal Reserve, το οποίο συνίσταται στην αγορά κρατικών ομολόγων.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και θα εξετάσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Είμαστε απόλυτοι στην αποφασιστικότητά μας να διατηρήσουμε υψηλό βαθμό νομισματικής στήριξης και να δράσουμε άμεσα εφόσον είναι απαραίτητο», τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε πως «όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις πληθωριστικές προβλέψεις. Για αυτό συζητήσαμε το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που θα δομήσουμε την ποσοτική χαλάρωση στην ευρωζώνη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία της ευρωζώνης στηρίζεται περισσότερο στις τράπεζες, παρά στις κεφαλαιαγορές».
Πάντως ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού παραμένει περιορισμένος. Όπως είπε προβλέπεται παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει σταδιακή αύξηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Η ήπια ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, ενώ οι εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό είναι σταθερές, επισήμανε.
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, «οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, όπως επίσης και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου