ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Οικονομία και… Μπαλτάκος άφησαν άναυδους τους ξένους

Έτοιμοι για επιστροφή στις αγορές

04/04/2014
Την έκπληξη ακόμη και των ξένων, που πλέον έχουν μόνο καλά λόγια για τη χώρα μας, έχει προκαλέσει η τελευταία πολιτική θύελλα, με αφορμή το βίντεο με τη συζήτηση Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και την εκ μέρους της αντιπολίτευσης προσπάθεια για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, το οποίο μέρα με την ημέρα – και υπό το φως των επαπειλούμενων από την Χρυσή Αυγή – νέων «αποκαλύψεων» δεν καταλαγιάζει.

Το γεγονός καταγράφεται και στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης "Μούντι’ς», όπου αναφέρεται πως αν και υπάρχει ετοιμότητα για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η πολιτική αστάθεια επιβραδύνει την απόφαση του οίκου.
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ’ς, ανέφερε πως η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου εντός των επομένων τριών μηνών, έχοντας ξεπεράσει τα χειρότερα της κρίσης χρέους.
«Η Ελλάδα επιστρέφει. Πριν από δύο χρόνια βρισκόμασταν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής αστάθειας στην περιοχή και ήμασταν μία ασταθής χώρα σε μία σχετικά σταθερή περιοχή. Τώρα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική: Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, και υπάρχει αυξανόμενη αστάθεια πέριξ της Ελλάδας», είπε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου, ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Ο χρόνος αυτής της έκδοσης εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014».
«Πιάσαμε πάτο και τώρα αρχίζουμε να ανεβαίνουμε. Είμαστε μόλις στην αρχή αυτής της ανοδικής πορείας...Οι πιο σημαντικές λέξεις αυτή την στιγμή είναι σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να χάσω την πορεία μου, θα συνεχίσω ευθεία, δεν θα παρεκκλίνω καθόλου», επανέλαβε.
«Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει επίσης αλλάξει. Υπάρχει άλλη ψυχολογία και αυτή είναι μία νέα αίσθηση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και γι αυτό λέω ότι η Ελλάδα επιστρέφει», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Η συνομιλία, κράτησε μισή ώρα και στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η ενέργεια και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική Οικονομία επεσήμανε σε δηλώσεις του και ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη χθεσινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, με βασικό θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.
Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία της έκδοσης των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
«Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα σπρεντς συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε.
Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να «φρενάρει» αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα».
Ο ξένος Τύπος
Θετικά συνεχίζει να υποδέχεται ενδεχόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχεδόν στο σύνολό του, ο διεθνής Τύπος.
Με τίτλο «Επιτέλους λάμπει ένα φως», η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι αν η Ελλάδα δανειστεί και πάλι χρήματα από ιδιώτες επενδυτές θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Γίνεται αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ακρόπολη και στους επαίνους για την Ελλάδα εκ μέρους Ευρωπαίων ηγετών κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, καθώς και στην επισήμανση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόϊμπλε, ότι η έμφαση τώρα δίνεται στην ανάπτυξη.
Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης. Γι αυτό εξετάζει την επιστροφή στις αγορές στους επόμενους τρεις μήνες, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Reuters, επισημαίνει η Handelsblatt.
Αν υπάρχει ανάγκη, θα βοηθήσουμε. Αν δεν υπάρχει είμαστε επίσης εντάξει, δήλωσε ο Β, Σόιμπλε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα κερδίζουν αναγνώριση τόνισε. Τώρα είναι η στιγμή να εστιάσουμε στην ανάπτυξη και να βελτιώσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της ελληνικής μεσαίας τάξης, προσθέτει η Handelsblatt.
Σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Ακούγεται παράδοξο κι όμως είναι μεγάλη επιτυχία το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και μπορεί πάλι να δανειστεί – έστω και με μεγαλύτερο τόκο, γράφει η Welt. Οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα και ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία. Και μακάρι η Ελλάδα να μπορέσει να εξυγιάνει την οικονομία της στοχεύοντας την ανάπτυξη – και όχι προς όφελος του παλιού συστήματος που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, καταλήγει ο Eder.
Η Ελλάδα θέλει να αποφύγει νέο πρόγραμμα βοήθειας, γράφει και η Zeit. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ΥπΟικ, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ακόμα 11 δις ευρώ που δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει και που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ εκδηλώνεται για τα ελληνικά ομόλογα. H Ελλάδα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γιορτάσει την επιστροφή της στις αγορές, γράφει το Focus.
Στη αυστριακή Die Presse δημοσιεύεται είδηση με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται λίγο πριν από την επιστροφή στις αγορές», που αναφέρει ότι η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για εκταμίευση της δόσης των 8,3 δις ευρώ, τα επιτόκια των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησαν χθες, Τετάρτη, στο 6,417%, στη χαμηλότερη δηλαδή τιμή τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2012, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχαν αγγίξει προσωρινά ακόμα και το 37%, όταν στις χρηματαγορές η ανώτατη τιμή των επιτοκίων, στην οποία θεωρείται ότι μια χώρα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί, είναι το 7%.
Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο πρακτορείο Reuters, ότι η Ελλάδα εξετάζει το σενάριο επιστροφής της στις χρηματαγορές μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά και ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το χειρότερο μέρος της κρίσης.
Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται και στις ηλεκτρονικές σελίδες του οικονομικού περιοδικού Format, το οποίο έχει τίτλο «Ελλάδα: Η γρηγορότερη επιστροφή όλων των εποχών». Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για την άνοδο 182 μονάδων που έχει σημειωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2012, όταν ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Επιπρόσθετα, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 23%, κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 34 χωρών που εκδίδουν ομόλογα και που καταγράφονται στο «World Bond Index» του Bloomberg.
Όπως επισημαίνει ο Richard McGuire, διευθυντικό στέλεχος της Rabobank International, το ελληνικό Δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό και υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, ωστόσο οι επενδυτές επιβραβεύουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει εις πέρας η χώρα, και που τώρα αποδίδουν καρπούς. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt με τίτλο «Επιστροφή για τους Έλληνες και τους Σλοβένους». 
Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το θέμα με το οποίο ασχολούνται κατά βάση και τα αμερικανικά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ «φιλοξενούν» περιορισμένες αναφορές στην παραίτηση του γγ της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκου, σε αντίθεση με τα βρετανικά ΜΜΕ, όπου ξεχωρίζει ιδιαίτερα το θέμα της παραίτησης.


ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου