ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

6 ισχυροί λόγοι για να ξεκινήσετε να καταναλώνετε αβοκάντο

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    "  

Posted: July 5, 2014 at 3:29 pm, Last Updated: 
6-ισχυροί-λόγοι-για-να-ξεκινήσετε-να-καταναλώνετε-αβοκάντοΤα αβοκάντο, που καλλιεργούνται κυρίως στο Μεξικό και στην κεντρική Αμερική, είναι γνωστά για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην υγεία καθώς και για την πολύ ωραία τους γεύση.
Είτε καταναλωθούν ωμά, είτε παρασκευασθούν σε μορφή χυμού, τα αβοκάντο πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής, διότι αυξάνουν την πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, μειώνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες.
Αν δεν είστε ακόμη σίγουροι εάν θα πρέπει να ξεκινήσετε να τρώτε τακτικά αβοκάντο, διαβάστε τους παρακάτω 6 σοβαρούς λόγους για να το συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας.

1. Τα Αβοκάντο είναι πολύ πλούσια σε Καροτενοειδή
Τα αβοκάντο περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά στοιχεία και καροτενοειδή (πιο συγκεκριμένα, λουτείνη) που είναι και τα πιο σημαντικά συστατικά τους, δεδομένου ότι σας προστατεύουν από οφθαλμολογικές παθήσεις.
Η όραση είναι μια από τις πλέον ευάλωτες αισθήσεις, και από τη στιγμή που επιδεινώνεται (αναπόφευκτα) με το γήρας, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την διαδικασία, ή ακόμη και να αντιστρέψουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξέλιξη μιας οφθαλμολογικής πάθησης.
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, είναι τα καλύτερο σημείο εκκίνησης. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο, καθώς αποτελεί δίχως αμφιβολία το καλύτερο μέσο πρόσληψης καροτενοειδών (λουτείνη, άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη, τοκοφερόλη και ζεαξανθίνη) που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Πέραν αυτού του στοιχείου, τα αβοκάντο έχουν πολύ ωραία γεύση και μπορούν να προστεθούν με ευκολία σε καθημερινές συνταγές – όπως σαλάτες – ούτως ώστε να αποφευχθεί η καταφυγή σε χάπια και συμπληρώματα διατροφής.
2. Τα αβοκάντο μειώνουν τα επίπεδα τιμών της χοληστερόλης
Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η «καλή» χοληστερόλη και η «κακή» χοληστερόλη. Η «κακή» χοληστερόλη μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία των αρτηριών και στην εύρυθμη λειτουργία ζωτικών οργάνων, αν δεν ρυθμιστεί η πιθανώς υψηλή τιμή της.
Τα λιπαρά τρόφιμα και η ζάχαρη αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τιμών «κακής» χοληστερόλης. Όμως, μπορείτε με ευκολία να διατηρήσετε φυσιολογικά τα επίπεδα των σχετικών τιμών με την συχνή κατανάλωση αβοκάντο. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης συντελείται, έτσι, με έναν γρήγορο, αποτελεσματικό, φυσικό τρόπο που είναι απαλλαγμένος από επικίνδυνες παρενέργειες.
Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες ολεικού οξέος που περιέχει αυτό το πεντανόστιμο φρούτο!
3. Το αβοκάντο βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους
Εάν προσπαθείτε να χάσετε ορισμένα κιλά, δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να το επιτύχετε από το να καταναλώνετε περισσότερα αβοκάντο.
Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού για σημαντικό χρονικό διάστημα εντός της ημέρας. Κατά μέσον όρο, ένα μετρίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων.
Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικές για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – ειδικότερα οι διαλυτές καθώς βοηθούν σημαντικά στη διάσπαση των υδρογονανθράκων. Επίσης, το ολεικό οξύ ενισχύει και αυτό με τη σειρά του το αίσθημα κορεσμού, που μεταφράζεται σε συνολικά μειωμένη καθημερινή κατανάλωση τροφίμων.
4. Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υπέρταση είναι μία πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, και δυστυχώς οι επιπτώσεις της συχνά αγνοούνται εξαιτίας της ασυμπτωματικής της φύσης.
Παρόλα αυτά, πολλοί ασθενείς αμελούν να εξετάσουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και αντιδρούν πολύ αργά, όταν έχει ήδη συντελεστεί εκτεταμένη βλάβη στην καρδιά, τις φλέβες και τις αρτηρίες.
Τα αβοκάντο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με έναν φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς είναι πλούσια σε περιεκτικότητα ποτασίου και μαγνησίου – δύο θεμελιώδη στοιχεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Τα αβοκάντο, στην πραγματικότητα, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ποτασίου και μαγνησίου από τα περισσότερα φρούτα.
5. Τα αβοκάντο βελτιώνουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και διατηρούν την υγεία του εγκεφάλου
Τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Η υγεία του εγκεφάλου μπορεί να διατηρηθεί μονάχα εάν το κυκλοφορικό σύστημα λειτουργεί ορθά.
Παρότι τα αβοκάντο είναι λιπαρά τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό δείκτη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτή είναι η αιτία που τα αβοκάντο συνίστανται τόσο για ενήλικες όσο και για γηραιότερους ενήλικες, καθώς μπορούν να προλάβουν ή τουλάχιστον να επιβραδύνουν τις διαταραχές των γνωσιακών/νοητικών ικανοτήτων.
6. Τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού
Ο δείκτης επιπολασμού του καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, όντας ένας από τους πλέον επιθετικούς τύπους καρκίνου.
Ευτυχώς, μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τουλάχιστον μισό αβοκάντο σε ημερήσια βάση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του φρούτου σε μονοακόρεστο ολεικό λιπαρό οξύ, βιταμίνη Eκαι λουτεϊνη.
Τα αβοκάντο δεν είναι μονάχα πλούσια σε καροτενοειδή συστατικά. Βοηθούν επίσης στη μεγαλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών από έτερα φρούτα και λαχανικά.
Οι συγκεκριμένες «υπερτροφές» βοηθούν σημαντικά και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Θεωρείται, πρέπει να συμπληρώσουμε, ότι το αβοκάντο μπορεί να προστεθεί ακόμη και ως συμπληρωματικό τμήμα μίας θεραπευτικής αγωγής κατά του καρκίνου του προστάτη δοθείσης της περιεκτικότητάς του σε τοκοφερόλη που αναστέλλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη που εξαρτώνται από τα ανδρογόνα – σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journalof  NutritionalBiochemistry.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου