ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τι θα πρέπει να γίνει μετά τις Αποφάσεις του ΣτΕ για το μισθολόγιο των Στρατιωτικών;

( Επανέρχομαι και πάλι με την ίδια ανάρτηση για όσους δεν την βρίσκουν.)

Συνιστώ στους φίλους - συναδέλφους επειδή αυτόν τον καιρό οι οι δημοσιεύσεις σχετικά με τα Οικονομικά μας θέματα θα είναι αρκετές να παρακολουθείτε το blog και στην ετικέτα " ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ " . 

Για την πορεία των εξελίξεων θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με άλλα blog οπότε ο καθένας όποια πληροφορία έχει να την μεταφέρει 


Καθώς πολλοί συνάδελφοι θέτουν το ερώτημα αν και με ποιο τρόπο θα πρέπει να κινηθούμε μετά τις αποφάσεις του ΣΤΕ. σας κοινοποιούμε μια ενδιαφέρουσα άποψη του Δικηγόρου κ. Γεωργακάκη που περιήλθε σε γνώση μας τυχαία. (http://x.6082.x6.nabble.com/-tc5001269.html).
Πολλοί από τους συναδέλφους μας έχουν καταθέσει την συγκεκριμένη αίτηση (συνημμένο word).
Όπως είναι αυτονόητο ο καθένας θα κρίνει μόνος του αν θα προβεί σε διάφορες ενέργειες όπως προτείνονται από τα δικηγορικά γραφεία κ.λ.π.




Τι θα πρέπει να γίνει μετά τις  Αποφάσεις  του ΣτΕ για το μισθολόγιο των Στρατιωτικών;
Οι δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ 2192/2014  και 2193/2014)που δημοσιοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο  τις μεγάλες αδικίες τις οποίες  υπέστησαν οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας είτε εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία.
Το ερώτημα είναι τι  θα κάνει   η Κυβέρνηση από αυτά που κατά  το Σύνταγμα, οφείλει να  πράξει.

Συγκεκριμένα με βάση τις  αποφάσεις αυτές του ΣτΕ και τις διατάξεις του Συντάγματος πρέπει:

1) Οι μισθοί των στρατιωτικών  άμεσα να επιστρέψουν εκεί που ήταν τον Αύγουστο του 2012. (Πληροφορίες που διακινήθηκαν  στο διαδίκτυο χωρίς να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων είναι έτοιμες μόλις λάβουν εντολή να αλλάξουν την μισθοδοσία  στα επίπεδα του 2012).
 2) Συνακόλουθα με νέες συνταξιοδοτικές πράξεις να αναπροσαρμοσθούν αντίστοιχα και οι συντάξεις των αποστράτων να επανέλθουν στα δεδομένα του Αυγούστου του 2012. Πρακτικά μια τέτοια διαδικασία θα απαιτήσει  ικανό χρόνο για να υλοποιηθεί, αλλά ωστόσο η εφαρμογή της θα ανατρέχει από της δημοσιεύσεως της αποφάσεως.
3) Να επιστραφούν αναδρομικά τα παρανόμως (κατά τις αποφάσεις) παρακρατηθέντα χρηματικά ποσά, που μπορεί να δοθούν και σε δόσεις
 4)Να μη γίνουν άλλες περικοπές (ισοδύναμα) στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων  Ασφαλείας. Και
5) Σε περίπτωση σύνταξης νέου μισθολογίου δεν μπορεί να προβλεφθεί  χαμηλότερος μισθός απ΄ αυτόν που έπαιρναν οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας τον Ιούλιο του 2012.

Βέβαια όλα τα παραπάνω αφορούν μια ευνομούμενη Πολιτεία και καθώς τα τελευταία τουλάχιστον (αν όχι όλα) τα χρόνια δεν έχουμε συνηθίσει σε  χωρίς περισπασμούς υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων εκ μέρους του Κράτους, περιμένουμε να δούμε πως θα αντιμετωπίσει το θέμα και εάν θα υλοποιήσει τελικά όλα όσα το Σύνταγμα επιτάσσει.

Προκειμένου όμως ο χρόνος, μέχρι η Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, να μη αποβεί σε βάρος των αναδρομικών απαιτήσεων των στρατιωτικών κλπ εν ενεργεία ή συνταξιούχων  που κινδυνεύουν με παραγραφή, (από την 1-8-2014 αρχίζει η παραγραφή των απαιτήσεων για την μείωση του μήνα Αύγουστου του 2012) χωρίς να  χρειαστεί ούτε να σπεύδουν κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες ούτε να μπουν σε διαδικασίες κοστοβόρες και χρονοβόρες με άσκηση αγωγών, πριν ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, είναι σκόπιμο αρχικά  να υποβάλλουν μια αίτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την οποία να ζητούν  την αναγνώριση της απαιτήσεώς τωναναδρομικών αυτών, οπότε  διακόπτεται άμεσα η παραγραφή της απαιτήσεως αυτής.
 Με τον τρόπο αυτό ο ενδιαφερόμενος θα κερδίσει χρόνο  μέχρι να πληροφορηθούμε ποια η επίσημη θέση του Υπουργείο Οικονομικών  επί της αποφάσεως του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών. Μόνο σε περίπτωση που το Υπουργείο, για οποιοδήποτε λόγο, αρνηθεί να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά  στους δικαιούχους θα καταστεί απαραίτητο πλέον να ασκηθεί αγωγή, προκειμένου να αναζητηθούν οι αναδρομικές κρατήσεις, για τους μεν εν ενεργεία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τους δε αποστράτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επισυνάπτω ένα υπόδειγμα αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο αφού συμπληρωθεί θα πρέπει να κατατεθεί στην παραπάνω Υπηρεσία και να λάβει αριθμό πρωτοκόλλου με ημερομηνία πριν την 1-8-2014.
                                                                 
    Αθανάσιος Κ .Γεωργακάκης  
               Δικηγόρος
     Πρώην Πρόεδρος Στρατιωτικού
                Δικαστηρίου
 ΤΗΛ.2410250921-KIN.6945858024
                                                                         http://www.georgakakisathanasios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου