ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΕΣΕΕ: Κλειστά τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

11/07/2014
Κλειστά θα παραμείνουν την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μη τουριστικές περιοχές, όπως ενημέρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει η έως τώρα ισχύς του μέτρου δεν οδήγησε ούτε σε αύξηση του τζίρου ούτε της απασχόλησης, ενώ αναμένονται δράσεις για την ανατροπή της Υπουργική Απόφασης.
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές δεν πρόκειται να ενισχύσει την απασχόληση εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στηρίζονται σε σημαντικά υψηλό βαθμό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αυτοαπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέλη.
Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων είτε από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους και τα συμβοηθούντα μέλη, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες ώστε να αποφευχθεί το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας. Συνεπώς, τονίζει, οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στον χρόνο.
Οι δράσεις στις οποίες αποφάσισε να προχωρήσει η Συνομοσπονδία είναι ως εξής:
1. Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της.
2. Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς μητροπολίτες.
3. Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς.
4. Έκδοση αφίσας, με τους λόγους που προβάλλει για τη μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου -πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες- και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων.
5. Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
6. Ενημέρωση των πολιτών- καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.
7. Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της Υπουργικής Απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν την υπογραφή της.
8. Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
9. Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους περιφερειάρχες, τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους, προκειμένου να απαξιωθεί στην πράξη η λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές.
10. Ενεργοποίηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους των τοπικών βουλευτών με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, ο τζίρος και η απασχόληση στο εμπόριο, από την εφαρμογή του μέτρου έως και σήμερα, δεν αυξήθηκαν.
Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έξι Κυριακές από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Μάιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά και υπογραμμίζει ότι οποιοδήποτε μέτρο και πολιτική θα έπρεπε να συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων η οποία κρίνει και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Πριν την αλλαγή των διατάξεων, η κυβέρνηση ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό.» Σήμερα, όμως υπάρχει ελληνική εμπειρία από τον Νοέμβριο του 2013» όπως υπενθυμίζει η ΕΣΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα σε όλες τις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, με απόφαση των τοπικών περιφερειαρχών (καθεστώς που προσιδιάζει δηλαδή το καθεστώς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας). Επίσης το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτό και τις Κυριακές με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ που παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές ζώνες.
Δείκτης Κύκλου Εργασιών
Η πτώση του κύκλου εργασιών συνεχίζεται παρά την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Λιανικού Εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσο όρο) το εξάμηνο Νοέμβριος 2013- Απρίλιος 2014 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Ακόμα σημειώνεται ότι η περαιτέρω συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έλαβε χώρα παρά τις ενδείξεις για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και υιοθέτηση σειρά δομικών αλλαγών, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην αγορά προϊόντος.
«Παράλληλα, από τις αρχές του έτους είχαν δημιουργηθεί ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για αυξημένες αφίξεις τουριστών, ενώ ο αποπληθωρισμός ενίσχυσε ελαφρώς το πραγματικό εισόδημα. Οι εξελίξεις αυτές βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά δεν μετουσιώθηκαν σε αύξηση του τζίρου. Η κατακρήμνιση ωστόσο του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών σε συνδυασμό με την απαράδεκτη υψηλή ανεργία, την πιστωτική ασφυξία, τις ιδιαίτερα υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις και την αβεβαιότητα, οδήγησαν σε περαιτέρω υποχώρηση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο», σημειώνει η ΕΣΕΕ.
Η απασχόληση, πριν το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές
Από τη συνολική απασχόληση στο εμπόριο κατά τη διάρκεια του Γ΄ Τριμήνου του 2013, περίοδος κατά την οποία δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος (Ν. 4677/2013) για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρατηρείται πως αυτή ήταν υψηλότερη κατά 15.300 άτομα (631.700 άτομα), σε σύγκριση με εκείνη του Δ΄ Τριμήνου του 2013 (616.400), όπου τουλάχιστον για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, εφαρμόστηκαν πλήρως οι διατάξεις του εν λόγω Νομοσχεδίου (άνοιγμα των καταστημάτων τρεις Κυριακές).
Ακόμη ένα στοιχείο που χρήζει σχολιασμού, τονίζει η ΕΣΕΕ, αφορά στη μείωση του αριθμού των εργοδοτών μεταξύ Γ' και Δ' Τριμήνων του 2013 κατά 4.100 άτομα στον κλάδο του Εμπορίου, μία παράμετρος η οποία αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως από την πρώτη κιόλας περίοδο εφαρμογής του Νόμου, διαφαίνονται οι επιζήμιες συνέπειες, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και της απελευθέρωσης του ωραρίου.
Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, οι καταστροφικές συνέπειες του Νόμου 4677/2013 επαληθεύονται και από τη συρρίκνωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων στο Εμπόριο (από 166.500 στο Γ΄ Τρίμηνο του 2013 ελαττώθηκαν στις 164.200 κατά τη διάρκεια του Δ΄ Τριμήνου 2013), συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στη διαιώνιση και στην ισχυροποίηση του φαινομένου των κλειστών επιχειρήσεων/λουκέτων, αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Η αναποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων της αγοράς, όσον αφορά στην τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου, επιβεβαιώνεται κατά την ΕΣΕΕ και από την παράθεση των στοιχείων της μισθωτής απασχόλησης στον κλάδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μισθωτοί απασχολούμενοι στο Δ' Τρίμηνο του 2013 (350.100) υπολείπονταν σε σύγκριση με εκείνους του Γ' Τριμήνου του ίδιου έτους (357.500) κατά 7.400 εργαζομένους, γεγονός που διαψεύδει κατηγορηματικά όλους εκείνους που υποστήριζαν πως η απελευθέρωση της αγοράς θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο ενθάρρυνσης των προσλήψεων στον κλάδο/εισόδου νέων ατόμων στην αγορά εργασίας.
Σχετικά με τη συνολική απασχόληση στο εμπόριο προκύπτει ότι στη διάρκεια του Α' Τριμήνου 2014, χρονικό διάστημα στο οποίο οι διατάξεις του Νόμου 4177/2013 έχουν τύχει πλήρους εφαρμογής από τους φορείς της αγοράς, η εικόνα της συνολικής απασχόλησης, συγκρινόμενη με το Γ' Τρίμηνο του 2013, συνεχίζει να βαίνει μειούμενη, κατά 10.600 άτομα.
Η πτωτική τάση του αριθμού των εργοδοτών στον κλάδο του Εμπορίου, τονίζει η ΕΣΕΕ, δεν ανακόπηκε ούτε στο Α΄ Τρίμηνο του 2014, καταρρίπτοντας τα σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα των εμπνευστών της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Είναι ενδεικτικό πως η συρρίκνωση των εργοδοτών κατά 5.100 άτομα (Γ' Τρίμηνο 2013/Α' Τρίμηνο 2014) αποστερεί σημαντικούς πόρους όχι μόνο από τα κρατικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, Εφορία), αλλά ταυτόχρονα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, εκείνο της ανεργίας.
Σε ότι αφορά στη μισθωτή απασχόληση, η ΕΣΕΕ αναφέρει: «Η αποτυχία ενδυνάμωσης του απασχολούμενου αριθμού της συγκεκριμένης εργασιακής ομάδας, κατόπιν των νομοθετικών ρυθμίσεων απελευθέρωσης της αγοράς μετά και την έλευση δύο διαδοχικών εξαμήνων, καταδεικνύει την αδυναμία προσδιορισμού και επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων της αγοράς, από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, με συνέπεια ο αριθμός των μισθωτών να καταγράψει μείωση της τάξεως των 7.600 ατόμων, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Γ' Τριμήνου 2013 και Α' Τριμήνου 2014».


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου