ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma.gr    " 

Posted: Αυγούστου 21, 2014 at 2:00 μμ, Last Updated: 
εν-αναμονή-νέων-ανακοινώσεων
Βήμα βήμα η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει μυστικά 2.500 ετών που βρίσκονται θαμμένα στο μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης. Τα πρώτα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως με την πλήρη αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών, που φρουρούν την είσοδο του Τύμβου Καστά.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τμήμα από τη ράχη του Λέοντα της Αμφίπολης και ένα μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, το οποίο έχει κόκκινο και μπλε χρώμα.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την απομάκρυνση 11 λίθων από τον τοίχο σφράγισης στην είσοδο του Τύμβου και αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. 

Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και τα φτερά των Σφιγγών, ενώ εκτιμάται ότι τόσο οι Σφίγγες όσο και ο Λεόντας της Αμφίπολης δημιουργήθηκαν στο ίδιο εργαστήριο. 

Τα σημαντικά συμπεράσματα από τα ευρήματα είναι ότι εφόσον βρέθηκαν τα φτερά των Σφιγγών δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι κεφαλές. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι λόγω διάβρωσης και του χωμάτινου όγκου έσπασαν τελικά τα αγάλματα. Έτσι ενισχύονται οι ελπίδες ότι ο τάφος δεν έχει τελικά συληθεί και κρύβει μυστικά χιλιάδων ετών που θα αποκαλυφθούν με την είσοδο των αρχαιολόγων. 

Επιπλέον τα χρώματα που βρέθηκαν στην ανωδομή του τύμβου ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο τάφος διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι βρέθηκε κομμάτι της ράχης του Λεόντα της Αμφίπολης, καθώς δυναμώνουν οι εκτιμήσεις ότι πρόκειται για ένα ενιαίο ταφικό μνημείο. 

Τις επόμενες ημέρες οι εργασίες θα επικεντρωθούν στο εσωράχιο του θόλου, στη στερέωση και στήριξη των λίθων του και την αφαίρεση των χωμάτων προκειμένου οι αρχαιολόγοι να καταφέρουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Τύμβου. 

Οι αρχαιολόγοι επεξεργάζονται όλα τα ευρήματα προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του τάφου, ενώ εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών μέχρι να βρεθούν στο εσωτερικό και να διαπιστώσουν ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στον μεγαλοπρεπή τύμβο. 

Τασούλας: Νέες ανακοινώσεις σήμερα για την Αμφίπολη

Ο υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε εντός της ημέρας νέες ανακοινώσεις για τον Τύμβο Καστά.  Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ο κ. Τασούλας αναφερόμενος στην «αποκάλυψη» των δύο Σφιγγών έκανε λόγο για εντυπωσιακό εύρημα που δίνει κύρος και όγκο στον τάφο και πρόσθεσε: «Είμαστε μπροστά σε μία πολύ σημαντική αρχαιολογική εξέλιξη». 

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε μέσα στον τάφο. Μπορεί να είναι δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο. Το θέμα είναι ότι η εργασία γίνεται κανονικά και δεν πρέπει να θίξουμε ούτε τη στατικότητα του μνημείου, ούτε την ακεραιότητα των ευρημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στις παράλληλες έρευνες που διεξάγονται και σε άλλα μέρη της χώρας μας. «Μπορεί να μιλάμε για την Αμφίπολη όλοι αυτόν τον καιρό, αλλά πρέπει να σας πω ότι συγχρόνως γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες και στον Αργολικό Κόλπο, όπου είναι πάρα πολύ πιθανό να βρούμε προϊστορικούς οικισμούς, μοναδικούς στην Ευρώπη, έχουμε αποκαλύψεις στο Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου» είπε. 

( Μεταβείτε στην ΠΗΓΗ ανάρτησης για τις ανακοινώσεις στην TV )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου