ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020

Δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

02/09/2014

«Η ανεργία είναι ο πιο ύπουλος και σκληρός αντίπαλος της κοινωνίας, καθώς υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός η ανεργία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, δηλώνοντας αποφασισμένος να αναλάβει η κυβέρνηση δράση, καθώς η χώρα μπαίνει σε διαδικασία ανάκαμψης, όπως είπε.
«Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ έπειτα από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 770.000 θέσεις απασχόλησης έως το 2020» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «στην προσπάθεια απορρόφησης των ανέργων πρέπει παράλληλα να καταβάλλεται προσπάθεια χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».
Την ίδια ώρα, ένα «Λευκό Μητρώο» για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους στους εργαζόμενους και στην πολιτεία, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, οι επιχειρήσεις που θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω Μητρώο δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα στραφούν σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.
Για την κατάταξη των επιχειρήσεων στο Μητρώο θα αξιοποιηθούν αυστηρά κριτήρια, όπως η αποδεδειγμένη συμμόρφωσή τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, η διατήρηση ή/και αύξηση προσωπικού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας κ.λπ.
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης κατά της «διαρροής εγκεφάλων» («brain drain») στο εξωτερικό, φαινόμενο που εντάθηκε τα χρόνια της κρίσης.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου -σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μίγμα θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων (με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο και προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.
Στο μεταξύ, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι πλέον η ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία εντός του έτους ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων του υπουργείου να μη γίνεται γίνεται πλέον «στα τυφλά».
Προγράμματα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, πριν οι εργαζόμενοι περάσουν στην ανεργία, ζήτησε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι είναι αναγκαία η παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων, στην υλοποίηση και το σχεδιασμό των προγραμμάτων που αφορούν το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και ο έλεγχος των προγραμμάτων.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ κατέθεσε στη συνεδρίασε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης.
«Με δεδομένο ότι όλες οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η υψηλή ανεργία δεν θα υποχωρήσει σύντομα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με άμεσα, βραχυπρόθεσμα ζητήματα αλλά πρέπει να εργαστούμε κυρίως, πάνω στα μακροπρόθεσμα, διαθρωτικά προβλήματα, όπως αυτό της παιδείας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος και προτείνει:
Μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ως εργαλείου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, η οποία θα πρέπει να γίνει πρακτικά μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Εξειδικευμένο σχεδιασμό δράσεων ανά κατηγορία ανέργων.
Αξιολόγηση και εκ νέου σχεδιασμό των κίνητρων για την απασχόληση των ανέργων.
Αποτίμηση του υφιστάμενου και δημιουργία νέου πλαισίου για την πρώτη εργασιακή εμπειρία, μαθητεία και πρακτική άσκηση.
Ουσιαστική διασύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών σε δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τον καλύτερο σχεδιασμό των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο την αποφυγή κατασπατάλησης πόρων σε μη παραγωγικές δράσεις, καθώς και την ενίσχυση των συμπράξεων των κοινωνικών εταίρων με κρατικούς φορείς.
Παράλληλα, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι νέες θέσεις εργασίας και βελτίωση των εισοδημάτων μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με τη δημιουργία περισσότερων και μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι παραδοσιακές λύσεις με τα μεγάλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ή με τη διόγκωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν θα υπάρχουν για πολλά χρόνια, λόγω των ισχυρών δημοσιονομικών περιορισμών.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου