ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΠΠ

02/09/2014
Σε όλη τη χώρα επεκτείνονται σήμερα οι βροχές και καταιγίδες, σύμφων αμε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζόπτωση, θα επηρεάσουν εκτός από την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία καθώς και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.
Τη νύχτα της Τρίτης τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, αλλά θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας Ελλάδας.
Την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς, πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
«Η επιδείνωση είναι η πρώτη φθινοπωρινή και δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ασταθής και ότι η κακοκαιρία έρχεται από τη θάλασσα, που είναι εμπλουτισμένη από υδρατμούς, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Αντώνης Λάλος, ο οποίος εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο για την εποχή.
Συστάσεις από τη ΓΓΠΠ
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα, τους συμβουλεύει:
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου