ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Τίτλοι τέλους στα σενάρια τρόμου για την Ελλάδα

Πληθαίνουν τα καλά νέα

16/04/2014
Κλίμα αισιοδοξίας εντός και εκτός συνόρων μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να περνά στην αντεπίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περνά έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας με αφορμή τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας συνέπεσε με την επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, κατά την οποία το επιτόκιο παρουσίασε κατακόρυφη πτώση φθάνοντας για πρώτη φορά στο 2,45%, με την Ελλάδα να αντλεί το ποσό του 1,625 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, διατύπωνε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτό, «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους τον Μάρτιο του 2012 (PSI) και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».
Ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «ο καθαρός δανεισμός για το 2014 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως των 3,6 δις».
Όπως αναφέρεται, «αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η χώρα μας χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και επομένως το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται». 
Παράλληλα, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με τίτλο Ελληνική Οικονομία, «οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, ενώ οι προοπτικές για τη χώρα μας αναβαθμίζονται καθημερινά από διεθνείς αναλυτές».
Οι προπορευόμενοι δείκτες για την ελληνική οικονομία, όπως ο Γενικός ∆είκτης του Χρηματιστηρίου, το spread των 10ετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος, ο δείκτης «φόβου» KEPE GRIV, συνηγορούν στην επικείμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που ενισχύεται και από τις ενδείξεις σταθεροποίησης σε έναν σημαντικό αριθμό δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει καθοριστικά η περαιτέρω προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται σε ανάλυση του Αθανάσιου Χαρέμη, ερευνητή του ΚΕΠΕ.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται επίσης ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές για το 2014, με αποτέλεσμα ο εν λόγω κλάδος να αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό άξονα επιστροφής της χώρας μας στην ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, σύμφωνα με τις μελέτες της ICAP και της Ernst & Young, o ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό πυλώνα και για το 2014. 
Στην ανάλυση επισημαίνεται επίσης μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα πρέπει να τα διατηρήσει και να τα ενισχύσει, ώστε να επιτύχει την σταθεροποίησή της, ενώ το αναπτυξιακό όραμα που αναμένεται να ανακοινωθεί θα συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά κυρίως για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων εισροών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σχετικά με το αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα με ορίζοντα το 2020, επισημαίνεται ότι το σχέδιο αυτό θα βασίζεται στις μελέτες που έχουν εκπονήσει το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η McKinsey. Το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας σειράς πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας έως το 2020. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα των 230 δισ. ευρώ το 2020. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση της  Wall Street Journal Deutschland, με τίτλο «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την κρίση».
Όπως αναφέρεται, «η αγορά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στο χάος και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν θα προέρχεται από τους ιδιώτες, αλλά από τους δημόσιους πιστωτές».
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια συμβολικά σημαντική στιγμή στην κρίση του ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η επιτυχής έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν μία μόνο από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και αποδεικνύουν ότι η διάθεση των αγορών έναντι των χωρών της νότιας Ευρώπης έχει αλλάξει. 
«Τα σενάρια τρόμου έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής μακριά από την πραγματικότητα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι μεταξύ των πολιτικών και των υψηλόβαθμων στελεχών στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη υπάρχουν λίγα σημάδια αυταρέσκειας και στη νότια Ευρώπη καθόλου.
«Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένεται, λοιπόν, να κρεμάσει τόσο γρήγορα πανό με τη φράση "Αποστολή εξετελέσθη" από την Πύλη του Βρανδεμβούργου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κλείσει τα τεράστια κενά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, ενώ έχουν περιορίσει σημαντικά και το εργασιακό κόστος και βρίσκονται έτσι σε καλό δρόμο, προκειμένου να βελτιώσουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους. Σοβαρό παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα του χρέους, που, όπως αναφέρεται, συνδέεται με το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο με τη σειρά του απειλεί την πολιτική σταθερότητα.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου