ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Εν αναμονή των αιτήσεων για το επίδομα του «κοινωνικού μερίσματος»

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

16/04/2014
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει στο www.gsis.gr η ειδική διαδικτυακή πύλη για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για το επίδομα του «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσοι υποβάλουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος Απριλίου, αναμένεται να λάβουν το εφάπαξ επίδομα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, έως τις 10 Μαΐου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη, αποφασίστηκε να ενταχθούν στους δικαιούχους περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι το 2014.
Έτσι, για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ενώ για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει ότι είχαν λάβει το 2012.
Παράλληλα, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών.
Το επίδομα θα αρχίζει από τα 500 ευρώ ανά άτομο και θα φτάνει ή θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους πολύτεκνους.

Το φορολογητέο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) για τον άγαμο ορίστηκε στις 6.000 ευρώ (φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και δηλώσεις ΦΑΠ 2012) και το περιουσιακό όριο ορίστηκε σε αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως τις 125.000 ευρώ. Για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα όρια διαμορφώνονται σε 8.000 ευρώ και 250.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Το εισοδηματικό κριτήριο και το ύψος του επιδόματος θα αυξάνονται με βάση τον αριθμό των παιδιών.
Συγκεκριμένα, ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο σύζυγος έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666).

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου