ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο ιστότοποι ταξιδιών

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

16/04/2014
Παρατυπίες στο 38% των δικτυακών τόπων εμπορίας ταξιδιών διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων σε βάρος τους.

Όπως ανέφερε η Κομισιόν, οι δικτυακοί αυτοί τόποι δεν τηρούν το ευρωπαϊκό καταναλωτικό δίκαιο, ενώ στους 209 από αυτούς εντοπίστηκαν παρατυπίες και ελλείψεις αντίθετες προς την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία.
Το καλοκαίρι του 2013 οι αρχές των χωρών-μελών της ΕΕ έλεγξαν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής 552 δικτυακούς τόπους πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων και ξενοδοχειακής διαμονής, συμπεριλαμβανομένων δικτυακών τόπων εμπόρων και μεσαζόντων.
Τα κύρια προβλήματα που βρέθηκαν ήταν:
  • Έλλειψη υποχρεωτικών πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα του εμπόρου, ιδίως την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Συνολικά 162 δικτυακοί τόποι (30%) δεν περιείχαν αυτές τις πληροφορίες.
  • Έλλειψη σαφών οδηγιών για τον τρόπο υποβολής καταγγελιών. Οι 157 δικτυακοί τόποι (28%) δεν παρείχαν τις εν λόγω πληροφορίες.
Οι προαιρετικές επιπρόσθετες τιμολογήσεις, όπως το τέλος αποσκευών, το ασφαλιστικό τέλος, η προτεραιότητα επιβίβασης, δεν γίνονται με δυνατότητα επιλογής. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάστηκε σε 133 δικτυακούς τόπους (24%).

Η συνολική τιμή της υπηρεσίας δεν αναφέρεται εκ των προτέρων, όταν εμφανίζονται στην οθόνη για πρώτη φορά τα κύρια στοιχεία της κράτησης. Οι 112 δικτυακοί τόποι (20%) δεν παρείχαν τις εν λόγω πληροφορίες.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, για τους 209 δικτυακούς τόπους που εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται, συνεχίζονται σε εθνικό επίπεδο διοικητικές ή νομικές διαδικασίες.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου