ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΟΔΔΗΧ: Θα μειωθεί φέτος το χρέος της Ελλάδας

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

16/04/2014
Την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί για πρώτη φορά φέτος μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ, διατυπώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής Μαρία Γιαταγάνα, αναφέρεται πως «για το 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος σε σχέση με το 2013 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό να μειωθεί, σε απόλυτες τιμές και σαν ποσοστό του ΑΕΠ».
Αυτό συμβαίνει «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, λόγω της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, της συγκράτησης δαπανών για τόκους που προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αναδιάρθρωσης του χρέους τον Μάρτιο του 2012 (PSI) και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων».
Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, «ο καθαρός δανεισμός για το 2014 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η χώρα μας χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και επομένως το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται».
Άντληση 1,625 δισ. ευρώ μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων
Σημαντική αποκλιμάκωση απόδοσης παρατηρήθηκε κατά την χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ, κατά την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, που διενεργήθηκε χτες για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 1,25 δισ. ευρώ, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,45% έναντι 3,10% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 18 Μαρτίου 2014.
Συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,416 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές και έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 375 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τρίτη 22 Απριλίου 2014.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως αύριο, Πέμπτη 17 Απριλίου 2014, στις 12 μμ.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου