ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συντριβάνι. Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, σημείο συνάντησης των προσφύγων της Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Συντριβάνι. Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, σημείο συνάντησης των προσφύγων της Θεσσαλονίκης
Το θυμάμαι πολύ καλά, με όλες τις λεπτομέρειες….
Χωματένιο, πρίν από τον αγώνα έμπαινε η υδροφόρα του Δήμου να το βρέξει..
Εκεί έπαιζε και ο ΗΡΑΚΛΗΣ, αφού το δικό του γήπεδο το πήρε το Πανεπιστήμιο ( λίγο πιο πάνω, δεν το πρόλαβα ), όπως και του ΠΑΟΚ αργότερα.
Είχε ΜΙΑ ΜΟΝΟ είσοδο φιλάθλων, προς το Συντριβάνι, και μία είσοδο αυτοκινήτων για την υδροφόρα και ασθενοφόρα.
Όμως, στις φωτογραφίες, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ, αφού είναι παλαιότερες του 1929.
Χριστίνα Φωτεινάκη
    Όλοι οι κάτοικοι της ΘεσσαλονίκηςΠαοκτσήδες και μη γνωρίζουν το γήπεδο τηςΤούμπας, την ιστορία του και τις ένδοξες στιγμές της ομάδας μέσα στον γνωστό ως "ναό" του δικεφάλου. Πόσοι όμως θυμούνται το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ που δεν βρισκόταν στην Τούμπα αλλά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

    Πολύ πριν χτιστεί το γήπεδο της Τούμπας, υπήρξε ένα άλλο γήπεδο στο οποίο ξεκίνησε την πορεία του μία από τις πιο αγαπητές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στην καρδιά της πόλης, στηνπλατεία σιντριβανίου, πριν από πολλά χρόνια χτίστηκε το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων αλλά και φιλάθλων που με προσωπική δουλειά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο πολλών χρόνων. Η έκταση που χτίστηκε το γήπεδο είναι στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ηΘεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
O ΠΑΟΚ στο συντριβάνι
    Στις 12 Δεκεμβρίου 1929 σε προεκλογικό κλίμα, καθώς δυο ημέρες αργότερα ακολουθούσαν οι δημοτικές εκλογές, έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι. Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια, αφού έπρεπε να γίνει υπόγεια διαφυγή των υδάτων από το ρέμα της Ευαγγελιστρίας, να διορθωθεί η κλίση που είχε το έδαφος στο γήπεδο αλλά και στα διπλανά οικόπεδα, καθώς επίσης και να χτιστεί τοίχος στο ύψωμα ώστε να μην μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθούν χωρίς εισιτήριο τους αγώνες.

    Τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου του ΠΑΟΚ έγιναν στις 5 Ιουνίου 1932 και ακολούθησε η αναμέτρηση με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 3-0, ενώ οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο β' ημίχρονο στο τελικό 3-2. Ο Ηρακλής κατέθεσε ένσταση για κακή χάραξη των γραμμώνκαι προβληματικές εστίες, η οποία απορρίφθηκε.

    Η έδρα του ΠΑΟΚ πλέον είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης όλων των προσφύγων, τόσο του κέντρου, όσο και των περιοχών της Καλαμαριάς και όσων ήταν γύρω από τοΣιντριβάνι.
    Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε σε αυτό το γήπεδο την πρώτη κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΕΠΣ Μακεδονίας, το 1937, ενώ ακολούθησαν οι αντίστοιχοι τίτλοι το 1940194819501954,195519561957.
     Ο ΠΑΟΚ πήγε στο σημερινό του "σπίτι" το 1959 όταν άρχισε να χτίζεται σταδιακά το γήπεδο της Τούμπας. Συγκεκριμένα, στις31 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο αγώνας πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό (2-3) είναι το τελευταίο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου