ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

John Nash: Η ζωή της μαθηματικής ιδιοφυΐας που βραβεύθηκε με Νόμπελ και έγινε σενάριο ταινίας

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



John Nash: Η ζωή της μαθηματικής ιδιοφυΐας που βραβεύθηκε με Νόμπελ και έγινε σενάριο ταινίας
    Σε ηλικία 86 ετών έχασε τη ζωή του η μαθηματική ιδιοφυΐαJohn Nash και η σύζυγός του σε τροχαίο δυστύχημα στους δρόμους του Νιου Τζέρσι
    Η είδηση του ξαφνικού θανάτου της μαθηματικής ιδιοφυΐαςJohn Nash, αλλά και της συζύγου του Αλίσια82 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι συγκλόνισε τη κοινή γνώμη.
    Με εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο να δηλώνουν τη λύπη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο ηθοποιόςRussell Crowe που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του στη ταινία "A Beautiful Mind" και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης που τον θεωρούσε πρότυπο και ακολουθεί την θεωρία των παιγνίων.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Nash και η σύζυγός του εκτινάχθηκαν από το ταξί στο οποίο επέβαιναν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσι και το έριξε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα.
    Ο John Nash γεννήθηκε το 1928 στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μαθηματική ιδιοφυΐα, καθώς παρακολουθούσε μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών στο τοπικό κολέγιο, ενώ ήταν ακόμη μαθητής δημοτικού.
    Κατάφερε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ με υποτροφία και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του αποφάσισε να κάνει το διδακτορικό του στο Πρίνστον. Εκεί έκανε διατριβή στη θεωρία παιγνίων, με αποτέλεσμα το 1994 να τιμηθεί μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι με το Νόμπελ Οικονομικών.  Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως "ισορροπία Nash".
    Το 1951 ο Nash άρχισε να διδάσκει μαθηματικά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), ενώ φέτος τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ μαζί με τον Λούις Νίρενμπεργκ “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ανάλυση”.

    Ο Nash υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του χρόνια και έζησε με την ασθένεια τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, καθώς κατάφερε να την ξεπεράσει μετά από 30 χρόνια συνεχούς θεραπείας και νοσηλείας σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
    Η πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία "Ένας υπέροχος άνθρωπος", με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe, είχε βασιστεί στη ζωή του Nash και τον αγώνα που έδινε επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια. Η ασθένεια τον ανάγκασε να χωρίσει από την επί 12 χρόνια σύζυγό του Αλίσια Λόπες – Χάρρισον ντε Λαρδέ. Ωστόσο, το ζευγάρι ξαναπαντρέυτηκε το 2001 μετά από 30 χρόνια συμβίωσης από την ημέρα του εξιτηρίου του Nash από την ψυχιατρική κλινική το 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου