ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ψηφιακές "απαγωγές" στο Instagram: Κλέβουν φωτογραφίες παιδιών

ΠΗΓΗ : "  http://news247.gr   " 

Stop στη κατάθλιψη
Τα Φυσικά Ανθοϊάματα του Ζ-Gel. ηρεμούν σώμα και πνεύμα.100%Organic
www.fisiokinesis.gr
Ένα ανατριχιαστικό φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του στο Instagram. Χρήστες κλέβουν τις φωτογραφίες βρεφών και τις δημοσιεύουν ως δικές τους ή τις προσφέρουν για "υιοθεσία" (Pics)
Είστε γονιός και έχετε ξετρελαθεί με το μωρό σας που ολοένα μαθαίνει κάτι νέο ή με το ανήλικο παιδί σας που είναι η αδυναμία σας και ανεβάζετε φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα για να μοιραστείτε τη χαρά σας; Τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει. Προσπαθήστε να μην παρασύρεστε από τη χαρά σας και ιδανικά να μην ανεβάζετε καμία φωτογραφία του μωρού σας στα κοινωνικά δίκτυα. Αν ωστόσο θέλετε τόσο πολύ να ανεβάσετε φτιάξτε πχ. στο Facebook "ιδιωτικούς" φακέλους που την πρόσβαση θα έχουν μόνο συγκεκριμένοι συγγενείς και φίλοι που θα επιλέξετε.
Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 110% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου, saferinternet.gr. Σαν να είμαστε στη μέση μιας πλατείας και να μιλάμε δυνατά σε όλους τους περαστικούς! Έτσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες μέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο.
Από τη μια  κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο διαδίκτυο οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers, αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση, και από την άλλη πολύ συχνά γίνεται υπεξαίρεση των φωτογραφιών μας. Για παράδειγμα, οι New York Times αναφέρουν σε άρθρο τους πως μια αμερικανική οικογένεια διαπίστωσε ότι μια φωτογραφία διακοπών τους που είχαν αναρτήσει στο Facebook κατέληξε να χρησιμοποιείται σε μια διαφήμιση για ένα μπακάλικο στην Τσεχία!
Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό fast company, έχει εμφανιστεί ένα νέο ανατριχιαστικό φαινόμενο στο Instagram, η λεγόμενη «ψηφιακή απαγωγή βρεφών». Τι σημαίνει αυτό; Λογαριασμοί που λειτουργούν ως "ψηφιακά πρακτορεία υιοθεσίας" από ανώνυμους χρήστες ή χρήστες που έχουν "κλειδωμένα" τα στοιχεία τους, όπου άλλοι χρήστες μπορούν να "υιοθετήσουν" τα εικονιζόμενα παιδιά των οποίων οι φωτογραφίες έχουν κλαπεί από χρήστες.
"Η Jenny είχε 20 νέους ακολούθους στο Instagram, ένα περίεργο buzz για μια μητέρα τριών παιδιών από τη Ν. Καρολίνα. Τότε δύο γυναίκες της έστειλαν μήνυμα, λέγοντάς της ότι είδαν το μωρό της σε έναν λογαριασμό άλλου χρήστη, ονόματι Nikki. Η εν λόγω γυναίκα παρουσίαζε το μωρό της Τζένης ως δικό της δίνοντάς του άλλο όνομα", όπως αναφέρει το περιοδικό.
Χρήστες όπως η Nikki κλέβουν φωτογραφίες των παιδιών από άλλους χρήστες, τους δίνουν άλλο όνομα και τα πλασάρουν ως δικά τους, ζώντας έτσι μια άλλη ζωή, μπαίνοντας στο ρόλο της μητέρας. Πολύ συχνά δημιουργούν ολόκληρες ψεύτικες οικογένειες. Έτσι άλλοι χρήστες σχολιάζουν τις φωτογραφίες, και υπάρχει διάδραση.
"Αναζητώ ένα δίχρονο κοριτσάκι με ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια", έγραφε μια κάτω από έναν τέτοιο λογαριασμό ο οποίος με τη σειρά του της βρίσκει μια ανάλογη φωτογραφία του μωρού που ζήτησε για να "παίξει" τη μητέρα. Φυσικά όλο αυτό είναι ένα άρρωστο παιχνίδι, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα άλλων χρηστών κλέβοντάς τους τις φωτογραφίες των παιδιών τους. Χωρίς να το ξέρουν, κάποιος χρήστης υιοθετεί το παιδί τους και συνομιλεί με άλλους χρήστες!
 
Μάλιστα, πολλές φορές υποτίθεται πως αλληλεπιδρά το ίδιο το μωρό. Για παράδειγμα, στον λογαριασμό@adoptionrp, απεικονίζεται η φωτογραφία ενός 12μηνου μωρού ονόματι Caitlyn. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το μωρό και του κάνουν ερωτήσεις. Για παράδειγμα, "σου αρέσουν τα λουλούδια;" Και το μωρό εμφανίζεται πως απαντά το ίδιο, λέγοντας "μου αλέσουν τα λολούδια". Οι περισσότεροι ακόλουθοι του εν λόγω λογαριασμού κρατάνε την ταυτότητά τους κρυφή ενώ εκείνοι που τον αποκαλύπτουν είναι έφηβες κοπέλες.
Η Jenny, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικοινώνησε με το Instagram λέγοντας πως ο χρήστης που τις έκλεψε τις φωτογραφίες είναι μια 14χρονη. Αρχικά δεν έλαβε κάποια απάντηση, αλλά αργότερα το Instagram ανακοίνωσε πως "εφοσον κάποιος γονιός μας αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις, εργαζόμαστε για να αφαιρεθεί το περιεχόμενο αυτό που παραβιάζει τους όρους χρήσης". 
Μάλιστα, η Jenny επικοινώνησε και με τη Nikki, την κοπέλα που της έκλεψε τις φωτογραφίες αλλά εκείνη απλά άλλαξε όνομα και συνέχισε αυτό που έκανε. Παράλληλα, κάποιοι χρήστες προσπάθησαν να μαζέψουν υπογραφές για να κλείσουν οι εν λόγω λογαριασμοί αλλά κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 1.047 υπογραφές.
Οι περισσότεροι χρήστες που επιδίδονται σε αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι του "role-playing" είναι ανώνυμοι και δεν είναι εύκολο να τους βρουν. Αλλά όσοι αποκαλύπτουν τον εαυτό τους, βλέπουμε πως πρόκειται κυρίως για έφηβες κοπέλες.
"Παιδιά της εφηβείας ή μετεφηβείας, τα οποία αισθάνονται ότι βαριούνται, ότι πλήττουν προβαίνουν σε αυτή τη πράξη στα πλαίσια παιχνιδιού και για να αισθανθούν ότι έχουν έναν ρόλο, μια σημαντικότητα. Και για αυτό το λόγο επιλέγουν όμορφα μωρά για να εισπράξουν έπαινο, likes και να αισθανθούν τα ίδια σημαντικά", μας αναφέρει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, η οποία προσθέτει: "Ένα μωρό μαγνητίζει το βλέμμα, δημιουργεί άλλου είδους συναισθήματα, χαράς, αγαλλίασης και συγκίνησης γιατί εκπροσωπεί τη ζωή. Είναι ένα πολύ δελεαστικό μέσο για να τα προσέξει κάποιος και να αισθανθούν σημαντικά μέσα από αυτόν τον ρόλο".
"Μέσα από τέτοια παιχνίδια φαντασίας, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, σκαρώνουν έναν ψεύτικο κόσμο και συνήθως αυτά τα παιδιά έχουν συναισθηματικά κενά, παιδιά που έχουν δυσκολία στη σχέση τους με τους γονείς τους αλλά και με άλλα συνομήλικα παιδιά. Έτσι, με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να νιώσουν σημαντικά έστω και μέσα από τη φαντασία τους γιατί ξέρουν ότι όλο αυτό είναι παιχνίδι. Εισπράττουν κάποια δευτερογενή οφέλη από τη δημιουργία μιας ιστορίας που είναι πέρα για πέρα ψέμα", υπογραμμίζει.
Γι' αυτό και στα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς εμείς εκθέτουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, με τις πληροφορίες που δημοσιεύουμε. Πριν από καθετί που σκεφτόμαστε να δημοσιεύσουμε πρέπει να έχουμε κατά νου πως τα δεδομένα που δίνουμε "εκεί έξω", ειδικά εάν είναι προσωπικά, μπορεί να γίνουν προϊόν εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου