ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Η κατανάλωση σόγιας ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    " 

Posted: 
σόγια
Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας ενδέχεται να χειροτερεύσουν την πάθησή τους, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Georgetown και το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο Memorial Sloane Kettering (σ.σ. pentapostagma.gr – Memorial Sloane Kettering) στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.

«Τα συγκεκριμένα δεδομένα αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η σόγια εγείρει μία «διεγερτική δράση» για τον καρκίνο του μαστού σε ένα υποσύνολο γυναικών», σχολίασαν οι ερευνητές.
Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κυρίως σε Ασιατικούς πληθυσμούς είχαν υποδείξει ότι η πρόσληψη σόγιας μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Άλλες μελέτες, όμως, που διεξήχθησαν κυρίως σε δυτικούς πληθυσμούς, δεν είχαν ως εύρημα ένα αντίστοιχο όφελος.
Πάντως, η πρόσφατη έρευνα εξέτασε ένα διαφορετικό ερώτημα: έπειτα από μια διάγνωση για καρκίνο του μαστού, τι επίδραση μπορεί να έχει η κατανάλωση σόγιας στην εξέλιξη της νόσου;
Η σόγια σχετίζεται με την ανάπτυξη των όγκων
Οι κόκκοι σόγιας περιέχουν εκ φυσικού χημικά στοιχεία που μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων του οργανισμού, γνωστά και ως φυτοοιστρογόνα. Οι ερευνητές είχαν υποπτευθεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη πορεία της πάθησης του καρκίνου του μαστού, καθώς πολλοί καρκίνοι αυτής της μορφής «χρησιμοποιούν» οιστρογόνα για να «εξαπλωθούν».
Για αυτό το λόγο, πολλές γυναίκες λαμβάνουν ως συμβουλή να αποφεύγουν την πρόσληψη επιπρόσθετες ορμονών έπειτα από μια διάγνωση για καρκίνο του μαστού.
Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε ειδική ορμονική αγωγή (σ.σ. pentapostagma.gr – συνήθως με ταμοξιφαίνη που εμποδίζει τη δράση των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα του μαστού).
«Τα οιστρογόνα βλάπτουν έπειτα από τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής», δηλώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές ανέθεσαν σε 140 γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού που είναι θετικός για υποδοχείς οιστρογόνων, να λάβουν συμπληρώματα πρωτείνης σόγιας ή πρωτείνης γάλακτος ποσότητας 25,8 γραμμαρίων ημερησίως.
Τα συμπληρώματα αναμίχθηκαν είτε με νερό είτε με χυμό. Οι ερευνητές συνέκριναν κατόπιν τα καρκινικά κύτταρα που είχαν συλλεχθεί από τις πρωταρχικές βιοψίες (που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση, προτού ξεκινήσει η κλινική μελέτη) με τα κύτταρα που εξήχθησαν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου/όγκων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που είχαν ανατεθεί στην ομάδα λήψης πρωτεϊνης σόγιας εμφάνιζαν υπερ-έκφραση γονιδίων που σχετίζονταν με τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτοί οι όγκοι αναπαράγονταν γρηγορότερα.
Σε ορισμένες γυναίκες, μάλιστα, οι όγκοι εμφάνισαν αυξημένη έκφραση ενός γονιδίου που σχετιζόταν με την ανάπτυξη του καρκίνου.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου