ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πατριάρχης του Γένους στην Αλεξανδρούπολη

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma,   " 

Posted: 
PHOTO_1-15_resize_resize

ελληνικη δημοκρατια
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Αλεξανδρουπολη 23.9. 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τη Συνοδεία του υποδέχθηκε με λαμπρότητα το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014 στην Αλεξανδρούπολη.
Πλήθος πιστών μαζί με τους άρχοντες και τους Ιερείς, ανέμεναν στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος προερχόμενος από την επίσημη επίσκεψή του στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου και συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο, αφίχθη στην πλατεία της Μητροπόλεως, όπου τον υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεροντόπουλος, οι Εβρίτες υφυπουργοί κύριοι Ντόλιος και Δερμεντζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρουπόλεως κ. Λαμπάκης. Ο κόσμος επευφημούσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ζητώντας την ευλογία και την ευχή του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε αρκετές φορές για να δώσει την ευχή του στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά, με πιο χαρακτηρικό τον χαιρετισμό και την ευλογία του προς ένα νεαρό, ο οποίος βρέθηκε στην υποδοχή με το αναπηρικό του καροτσάκι.
Ακολούθησε πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ως ελάχιστη τιμή για την ευλογητή διεύλευση του Προκαθημένου του Οικουμενικού Πατριαρχικού Θρόνου, παρόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπάθου και Κάσσου κ. Αμβροσίου, Πριγκηποννήσων κ. Ιακώβου και Νέας Ιέρσέης κ. Ευαγγέλου, του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου, των Μητροπολιτών της Θράκης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος καθώς και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. κ. Εφραίμ.
Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος στην εκφώνησή του στάθηκε στην μοναδική στιγμή της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πιστούς να δεχθούν την ευλογία του.(Εδώ ολόκληρη η ομιλία)
Ο Παναγιώτατος στη σύντομη αντιφώνησή – ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και όλο το λαό για την θερμότατη υποδοχή, την απλόχερη φιλοξενία και την ειλικρινή αγάπη που δείχνουν προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, μιλώντας «από στήθους» (κάτι που συνηθίζεται πολύ σπάνια) εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στην υποδοχή και αφού τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, προχώρησε σε μια νοσταλγική αναφορά στα δικά του μαθητικά χρόνια στην γενέτειρά του, την Ίμβρο. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’60 όταν είχαν κλείσει τα σχολεία στην Ίμβρο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε στη νέα προσπάθεια και την πρόοδο που παρατηρείται αυτό το διάστημα με την συνεργασία των Ελλήνων της Ίμβρου και των κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ώστε να ξαναλειτουργήσουν σχολειά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τους Έλληνες του νησιού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στα παιδιά, «ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η ζωή του καθενός, το βασικό είναι να έχουμε αυτοσεβασμό. (…) θα πρέπει να μας διακρίνει η εντιμότητα για να μπορέσουμε να στεκόμαστε μέσα στη σύγχρονη κοινωνία με τους διάφορους πειρασμούς και τις δυσκολίες. και ο λόγος σας να είναι φερέγγυος και αληθινός, ώστε να κερδίζεται την εκτίμηση των άλλων». Ευχόμενος, τέλος, υγεία και μακροημέρευση προς όλους, παρότρυνε «να προχωρήσουν οι Έλληνες στη δημιουργία μιας χριστιανικής οικογένειας» κάνοντας έτσι ευθεία αναφορά στο μέγα θέμα της χώρας μας, που είναι το δημογραφικό.
Ο Πατριάρχης εκφράστηκε επαινετικά για τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, π. Ειρηναίο Λαφτσή και απονέμοντάς του Οφίκιο, τον χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από το πλήθος που είχε κατακλύσει τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου
Σύντομη συνάντηση και συζήτηση είχε ο Πατριάρχης με τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, ακούγοντας τους για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων και, κυρίως, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, τα λεγόμενα «χρόνια της κρίσης».
Στην συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο πρόσφατα ανακαινισθέν κτίριο του Ξενώνα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως «Ο Άγιος Στέφανος», όπου τέλεσε τον Αγιασμό και τα εγκαίνια λειτουργίας του. Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε καλή διαμονή στους διαμένοντες ήδη φοιτητές και φοιτήτριες στον ξενώνα και ευλόγησε τους χώρους του κτιρίου. Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Πατριάρχη και την συνοδεία του καθώς και στους επισήμους.
Τελευταίος σταθμός της ολιγόωρης παραμονής του στην Αλεξανδρούπολη, ήταν η Ιερά Μονή «Η Παναγία του Έβρου» στην Μάκρη. Εκεί, η αδελφότητα των μοναζουσών, υποδέχθηκε θερμώς και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, ο οποίος προσκύνησε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας και τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Γέροντα Πολύκαρπο Μαντζάρογλου. Ο Παναγιώτατος μίλησε με συμβουλευτικό λόγο στις μοναχές και τις παρακάλεσε να προσεύχονται για τον ίδιο και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Μετά την σύντομη ανάπαυσή του στο Μοναστήρι, ο κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε για την Κομοτηνή, όπου θα δέχονταν επίσημη υποδοχή από τον οικείο Μητροπολίτη και τους πιστούς της περιοχής.
PHOTO_1-2_resize_resizePHOTO_1-25_resize_resizePHOTO_1-15_resize_resize
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου