ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μηνύματα για ανάπτυξη και βελτίωση του κλίματος

Δηλώσεις από το Βερολίνο

24/09/2014
Αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας έστειλαν χθες από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της, οι κίνδυνοι που είχαν δημιουργηθεί για την παραμονή στο ευρώ μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινοί.
Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά.
Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ σημείωσε πως έχει ανάγκη ανακουφίσεων στο επίπεδο της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» σημείωσε.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε διάστημα συντομότερο απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα και πρόσθεσε πως και το 2014 θα υπάρξει πλεόνασμα, και μάλιστα πάνω από τους στόχους.
Αφού σημείωσε πως τα ελληνικά ομολογα πηγαίνουν πολύ καλά, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η Ελλάδα πετυχε να βγει από την ύφεση, καθώς, όπως είπε, το τρίτο τρίμηνο αναμένεται θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή ανάκαμψη.
Συμπλήρωσε πάντως πως η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή, «αυτή είναι η αγωνία όλων» είπε, για να προσθέσει όμως πως μειώνεται πλέον σταθερά.
Ο Πρωθυπουργός έκανε ακόμη γνωστό πως η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα ένα δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης.
«Εχουμε μπει για τα καλά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γυρισμός δεν υπάρχει, πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε».
Για το χρέος είπε πως περιμένουμε στη συνέχεια συνολική λύση στη βιωσιμότητά του, ενώ τόνισε πως το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9%.
Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, «το χρέος θα είναι βιώσιμο. Ερωτηθείς για το «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός απέρριψε τον όρο λέγοντας ότι «με το ΔΝΤ έχουμε μία συνεργασία που δεν υπήρξε ποτέ εύκολη αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας. H συνεργασία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, και αν τελικά όντως ολοκληρωθεί, θα είναι ένα σημείο επιτυχίας, δεν θα είναι διαζύγιο».
«Η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, βασικός στόχος πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις. Αυτά θα τα δούμε μαζί με τους εταίρους μας το επόμενο διάστημα» συνέχισε.
Θετικά μηνύματα έρχονται από την Ελλάδα και πολύ σύντομα θα υπάρξει θετική ανάπτυξη, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η κ. Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού αναφέροντας ότι υπήρξαν πολύ θετικά μηνύματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη που παρέχει η Γερμανία, όπως είναι τα δάνεια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ισχυρά δείγματα ανάκαμψης που υπάρχουν οφείλονται στις μεταρρυθμίσεις.
«Έχουμε μία στενή ανταλλαγή απόψεων σε πολλά θέματα, όπως με την task force, τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο και στον τομέα της Υγείας» δήλωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της και στον ελληνικό λαό δηλώνοντας ότι τα πράγματα για τους Έλληνες είναι δύσκολα ωστόσο, όπως είπε «θα σας στηρίξουμε, τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά».
Στήριξη εμμέσως πλην σαφώς προσφέρε και προσωπικά στον πρωθυπουργό η κ. Μέρκελ καθώς όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι «σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον».
«Προφανώς υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Δεν υπήρξε άλλο αντικείμενο κουβέντας» σχολίασε η κ. Μέρκελ.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου