Γιάννης Φώσκολος

Ενιαία καταβολή των παλαιών αναδρομικών του 2015 – 2016 για συντάξεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο. Σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση και να πέσει ζεστό χρήμα στην ταλαιπωρημένη από τον κορονοϊό αγορά, προκρίνεται το σενάριο να προχωρήσει νωρίτερα η καταβολή των αναδρομικών, τα οποία περιμένουν εδώ και χρόνια οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στο τραπέζι υπάρχουν δυο βασικά σενάρια για την αποπληρωμή των επίμαχων ποσών, συνολικού ύψους 1,4 δισ. σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους:

 Καταβολή του συνολικού ποσού εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους εντός του φθινοπώρου, πιθανότατα προς τον Οκτώβρη ή τα τέλη Σεπτέμβρη.

 Καταβολή του 50% του συνολικού ποσού σε όλους - συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - εντός του φθινοπώρου, δηλαδή Οκτώβρη ή τέλη Σεπτέμβρη και του υπόλοιπου 50% τον Δεκέμβρη.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες όλο το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Τα αναδρομικά που δίνονται τώρα αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει πως θα δώσει τώρα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους είτε προέρχονται από το Δημόσιο (+απόστρατοι) είτε από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κρίσιμη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αποκλείεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο. Εφόσον επαληθευτεί το εν λόγω σενάριο, θα έχουν «κουμπώσει» όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει η καταβολή. Ακόμη όμως κι αν η δικαστική απόφαση δεν δημοσιευθεί εγκαίρως, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών και στους δημοσίους υπαλλήλους (+απόστρατοι), με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να αναμένεται στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη νομοθετηθεί και εκκρεμεί η έκδοση της διευκρινιστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί το σύνολο του ποσού που αφορά στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από τις περικοπές του 2012. Το σύνολο του ποσού έχει υπολογιστεί στα 1,4 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την ρύθμιση που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιούλιο, οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις.

Τα αναδρομικά που δίνονται τώρα αφορούν το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαίου 2016. Αναδρομικά θα λάβουν το φθινόπωρο όσοι είχαν το 2012 άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους μειωμένα, καθώς τα χαμένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Εντελώς εκτός επιστροφών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΠΗΓΗ : 
Nikos Katsamas προς Απόστρατοι Αστυνομικοί Ν. Φθιώτιδας
13 ώρ.