ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόκειται για το οπλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων (και όχι μόνο αντιαρματικό) Spike NLOS της ισραηλινής Rafael

 

Από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει αποφασισθεί να προωθηθούν, το λιγότερο αναμενόμενο, ήταν αυτό που αφορά “αντιαρματικούς πυραύλους” για τον Στρατό.

5


Πρόκειται, όπως γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης για το doureios.com, για το οπλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων (και όχι μόνο αντιαρματικό) Spike NLOS της ισραηλινής Rafael, που ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή. Ο πύραυλος, βάρους 71 κιλών εντός του κανίστρου εκτοξεύσεως, μπορεί να εμπλέξει στόχο είτε απευθείας μετά την εκτόξευσή του, ή στην πορεία να δεχθεί αλλαγές από τον χειριστή και να επανακατευθυνθεί σε νέο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια πλήγματος είναι κορυφαία.

Το οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.

Spike NLOS

Το όπλο μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Στην περίπτωση του Στρατού, σε εποχούμενη έκδοση, είναι δυνατή η αξιοποίηση τόσο για την καταστροφή κύριων οπλικών συστημάτων όπως είναι τα άρματα μάχης αλλά και για την προσβολή ναυτικών στόχων. Στο μέτωπο του Έβρου, ένας μικρός αριθμός μονάδων πυρός μπορεί να αφανίσει στην κυριολεξία από απόσταση ασφαλείας τουρκικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, χωρίς καν αυτοί να έχουν την ευκαιρία να λάβουν επαφή με ελληνικές δυνάμεις. Στο Αιγαίο, οι φρουρές των ελληνικών νήσων θα μπορούν να προσβάλουν είτε χερσαίους στόχους στα Μικρασιατικά παράλια, είτε ναυτικές μονάδες, επιτυγχάνοντας Απαγόρευση Προσβάσεως στο Τουρκικό Ναυτικό. Χάρη δε στα μοναδικά χαρακτηριστικά καθοδηγήσεως του Spike NLOS, είναι δυνατή η προσβολή ακόμη και μικρών σκαφών που θα έχουν “αγκιστρωθεί” σε κάποια βραχώδη ακτή, επιδιώκοντας την απόκρυψη από τα συστήματα εντοπισμού κλασικών πυραύλων επιφανείας – επιφανείας.

Spike NLOS

Το εύρος εφαρμογών του Spike NLOS επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο ενδιαφέρον του Στρατού των ΗΠΑ να εφοδιάσει με αυτό τα επιθετικά ελικόπτερα Apache! Καθώς το τυπικό όπλο, ο πύραυλος HELLFIRE έχει βεληνεκές 8 χλμ., η τουλάχιστον τριπλάσια επίδοση του Spike NLOS σημαίνει ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες επιβιώσεως του ελικοπτέρου αφού θα μπορεί να σφυροκοπά στόχους μένοντας εκτός βεληνεκούς των περισσοτέρων αντιαεροπορικών συστημάτων βραχέως βεληνεκούς (SHORADS).

Στην περίπτωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Spike NLOS θα μπορούσε να εξοπλίσει μικρές ναυτικές μονάδες όπως οι κανονιοφόροι ή τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V και ΑΓΗΝΩΡ της ΔΥΚ. 

Spike NLOS

Το αρχικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από το ΓΕΣ, εστιάζεται στην εποχούμενη έκδοση του Spike NLOS. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ευκαιρία επιλογής μιας ελληνικής σχεδιάσεως πλατφόρμας (4×4) ως όχημα μεταφοράς του οπλικού συστήματος. 

Είναι προφανές ότι το Spike NLOS αποτελεί την μόνη επιλογή από την ευρεία ποικιλία οπλικών συστημάτων υψηλότατης τεχνολογίας που προσφέρει το Ισραήλ, η οποία “έχει νόημα” -σε σχέση με ό,τι άλλο μάλλον αδιάφορο ισραηλινό όπλο δείχνει να έχει απασχολήσει την ηγεσία- εφόσον η σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα έχει ως πρωτεύουσα επιδίωξη την απόκτηση σοβαρού πλεονεκτήματος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  

ΠΗΓΗ : " https://www.pentapostagma.gr  " ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ

 ΠΗΓΗ :  https://gr.pinterest.com/pin

Ανέβηκε από τον χρήστη Cristiana Dourado.


Ο κόσμος σε εικόνες στο Twitter
"Κορυφή του γκρεμού. Μετέωρα, Ελλάδα. "

Abu Dhabi 2019

Εκεί η τεχνολογία αλλά στην ΕΛΛΑΔΑ έχουμε την  φυσική ομορφιά.  
ΠΗΓΗ : https://gr.pinterest.com/pin/