Διευκρινίσεις για το τι να περιμένουν 5+1 κατηγορίες συνταξιούχων για τον επόμενο γύρο πληρωμών και τι από την κρίσιμη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες και τα μυστικά για τον επερχόμενο νέο γύρο πληρωμής αναδρομικών στους συνταξιούχους, καθώς και για την κρίσιμη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές του νέου έτους, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών τους. Μέσα από 4 ερωτήσεις - απαντήσεις παρέχονται διευκρινίσεις για το τι να περιμένουν 5 κατηγορίες συνταξιούχων για τις πληρωμές των αναδρομικών τον Δεκέμβριο και μία επιπλέον μεγάλη κατηγορία που αφορά όλους όσοι περιμένουν την εξέλιξη της εκδίκασης στο ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 της αίτησης αναίρεσης που έχει υποβληθεί για τα «κουρεμένα» αναδρομικά που καταβλήθηκαν.

1. Μετά την καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους παλιούς συνταξιούχους ποιες θα είναι οι επόμενες καταβολές αναδρομικών;

Ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρόκειται να προχωρήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών στις παρακάτω 5 κατηγορίες δικαιούχων:

 Στην αύξηση των κύριων συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα 30 έτη ασφάλισης.

 Στην αύξηση και τα αναδρομικά με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης σε 30.000 συνταξιούχους.

 Στην αύξηση των 35.000 προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016.

 Καταβολή αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλόμενων αναδρομικών από αυτό που δικαιούται. Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

 Καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους.