Όποια απόφαση εκδώσει το ΣτΕ, με βάση τη σημερινή δημοσιονομική θέση της χώρας λόγω της πανδημίας, είναι σίγουρο ότι το κόστος θα μεταφερθεί στο 2021 και θα κλιμακωθεί σε δόσεις σε βάθος χρόνου

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Δυο σενάρια έχει στο τραπέζι του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικείμενη, έως τον Ιούνιο, κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου). Πρόκειται για δύο εκδοχές σε ό,τι αφορά την καταβολή των αναδρομικών που διαφοροποιούνται ανάλογα με το κόστος που προκαλούν στον προϋπολογισμό και έχουν σχέση με τις δημοσιονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το ΣτΕ να αποφασίσει την καταβολή των αναδρομικών για το κρίσιμο ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 για όσους είχαν προσφύγει. Το ζητούμενο, από εκεί και πέρα, είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Δηλαδή αν θα καταβάλει τα αναδρομικά μόνο για τους συνταξιούχους που είχαν προσφύγει ή θα λάβει την πολιτική απόφαση να επεκτείνει τη χορήγησή τους σε όλους τους συνταξιούχους.