ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Προσαγωγή 14χρονου για τις φωτιές στο Θεολόγο!

 Προσαγωγή 14χρονου για τις φωτιές στο Θεολόγο!

Φέρεται να έχει σπείρει δεκατρείς πυρκαγιές τις τελευταίες 12 ημέρες!

Ένα παιδί 14 ετών προσήχθη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αταλάντης από τους Ανακριτικούς Υπαλλήλους της Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ως υπεύθυνος για τις πυρκαγιές που ξεπηδούσαν τις τελευταίες 12 ημέρες στην περιοχή του Θεολόγου!

Συντάξεις: Αναδρομικά 4 ταχυτήτων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους – Έως 10.300 ευρώ οι επιστροφές – Ποιοι έχουν «κλειδώσει» τις πληρωμές

 Την παρούσα ανάρτηση έχει επισημάνει ο Αντιπρόεδρος -  Νομικός Σύμβουλος της ΠΟΑΣΑ Νικήτας ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  

Συντάξεις: Αναδρομικά 4 ταχυτήτων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Επιστροφές τεσσάρων ταχυτήτων για 1,5 εκατ. συνταξιούχους με ποσά από 800 έως και 10.300 ευρώ κρύβει το νέο πακέτο αναδρομικών που κυοφορείται για τις συντάξεις. Στα αναδρομικά 4 ταχυτήτων περιλαμβάνονται:

1 Περίπου 350.000 με 400.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με αγωγές διεκδίκησης επιστροφών 11 μηνών από επικουρικές και Δώρα (κύριων και επικουρικών) συντάξεων. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι μετά και τη νέα -υπό έκδοση- απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τα αναδρομικά έχουν «κλειδώσει» για όλους. Οι εν λόγω συνταξιούχοι καλύπτονται και από τον νόμο 4714/2020 με τον οποίο δόθηκαν αναδρομικά 11 μηνών σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, καθώς στο άρθρο 114 αναφέρεται ότι όσοι έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις θα πάρουν επιπλέον αναδρομικά για το 11μηνο με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Οι αγωγές όμως μετά τις πληρωμές δεν θεωρούνται ισχυρές από τον νόμο και εδώ είναι που θα πρέπει να πει το ΣτΕ αν υπάρχουν αξιώσεις για αναδρομικά και για πόσο διάστημα τόσο για τους συνταξιούχους που δεν έκαναν αγωγές μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που πληρώθηκαν τα αναδρομικές στις κύριες συντάξεις όσο και για τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές μετά τις πληρωμές.

Περίπου 380.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με «σίγουρα» αναδρομικά από την επιστροφή της κράτησης ΕΑΣ (3% έως 14%) στις κύριες συντάξεις ή και στο άθροισμα κύριων συντάξεών τους πάνω από τα 1.400 ευρώ μικτά. Τα αναδρομικά είναι για 23-24 μήνες σύμφωνα με την απόφαση 504/2021 που έχει ήδη εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και απομένει να ρυθμιστεί το φθινόπωρο ο τρόπος επιστροφής τους από την κυβέρνηση.

3 Περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι στην αναμονή για αναδρομικά μόνον από Δώρα κύριας σύνταξης έως 800 ευρώ, εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» από τη νέα απόφαση του ΣτΕ.

4 Συνταξιούχους του Δημοσίου και αποστράτους που ενδέχεται να κερδίσουν έξτρα αναδρομικά κύριων συντάξεων από τις περικοπές του νόμου 4093 πέραν του 11μήνου που τα πληρώθηκαν, καθώς και εδώ το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι υπάρχει απαράγραπτο δικαίωμα επιστροφών έως μία 5ετία. Το θέμα αντιμετωπίζεται θετικά από το τρίτο τμήμα του και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, θα αναπεμφθεί για την τελική κρίση στην Ολομέλεια, μέσα στο φθινόπωρο. Αν βγει η 5ετία, τότε όσοι διεκδίκησαν επιστροφές θα τις πάρουν στο ακέραιο με αναδρομικά που θα ξεπεράσουν τις 15.000 ευρώ. Αν μπει φρένο έως το 2018, τότε τα αναδρομικά θα είναι για 39 μήνες, μείον το 11μηνο που πληρώθηκε, με ποσά έως 9.600 ευρώ κατ’ εκτίμηση.