ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ - Αγώνας δρόμου για να γίνουν οι πληρωμές Μάρτιο-Απρίλιο. Στο τραπέζι 13ο μέρισμα και στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 02/02/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση μεριδίων σε νέους και παλαιούς δικαιούχους προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες. Οι αυξήσεις αναμένεται να δοθούν στις πληρωμές μερισμάτων μηνός Μαρτίου και των αναδρομικών τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες «της τελευταίας στιγμής», για τα αναδρομικά από τις αυξήσεις των μερισμάτων συζητείται με θετική προοπτική το ενδεχόμενο να είναι για το 2021 και για το 2022, ενώ το άρθρο 35 του νομοσχεδίου αναφέρει μόνον για το 2022.

Επαφές

Οι συζητήσεις για δύο αντί ένα έτος αναδρομικών έχουν γίνει πρόσφατα ανάμεσα στις διοικήσεις των τριών Ταμείων (ΜΤΣ, ΜΤΑ και ΜΤΝ) του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Ταμεία είπαν ότι έχουν τους πόρους για να επεκτείνουν κατά ένα έτος την επιστροφή αναδρομικών από την κατάργηση των μειώσεων του νόμου 4093 στα μερίσματα 120.000 αποστράτων.

Το «Δώρο» (έκτακτο μέρισμα) για τους απόστρατους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα είναι ίσο με το μηνιαίο μέρισμα και του αντίστοιχου συμπληρωματικού βοηθήματος του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ).

Προσθήκη

Η αρχική διάταξη (άρθρο 31) του νομοσχεδίου, όταν είχε τεθεί σε διαβούλευση, προέβλεπε μεν ότι το ΜΤΣ μπορεί να δίνει έκτακτο μέρισμα, αλλά στην τελική μορφή του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή προστέθηκε ότι η πληρωμή του 13ου μερίσματος μπορεί να ξεκινήσει από το 2023.

Η καταβολή «Δώρων» έχει επανέλθει για τα μερίσματα των άλλων δύο Μετοχικών Ταμείων, Αεροπορίας και Ναυτικού, καθώς οι απόστρατοι των δύο φορέων πήραν τον Δεκέμβριο 13ο μέρισμα. Με τη διάταξη του νομοσχεδίου, το 13ο μέρισμα επεκτείνεται και στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Σύμφωνα με το άρθρο 31, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους έκτακτο μέρισμα από τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης, εάν με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου προκύπτει απόδοση εσόδων πλέον των προϋπολογισθέντων, για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του Ταμείου. Το εν λόγω μέρισμα καταβάλλεται χωρίς καμία κράτηση και δεν δύναται να είναι μεγαλύτερο του καταβαλλομένου». Στο δε άρθρο 77, παρ. 5, προστίθεται ότι «ειδικά για τη χρήση του έτους 2022, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 31, δύναται να καταβληθεί στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού έκτακτο μέρισμα εντός της χρήσης του έτους 2023».

Η κατάργηση της μείωσης του νόμου 4093 θα φέρει αυξήσεις στα καταβαλλόμενα μερίσματα των παλαιών ως το 2018 αποστράτων.

Η μείωση του νόμου 4093/2012 επιβάλλεται με κριτήριο το άθροισμα των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από κύρια σύνταξη, επικουρική, μερίσματα, με ποσοστό μείωσης 5% από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% από 1.500.01 ως 2.000 ευρώ, 15% από 2.000,01 ως 3.000 ευρώ και 20% για σύνολο συντάξεων - μερισμάτων άνω των 3.000 ευρώ.

Οι στρατιωτικοί που αποχωρούν από το 2019 δεν έχουν τη μείωση 4093 στα μερίσματα, γιατί προβλέφθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού χωρίς την περικοπή.

Οφέλη

Οι αυξήσεις που θα έχουν οι παλαιοί απόστρατοι στα μηνιαία μερίσματά τους είναι ανάλογες με το ποσοστό μείωσης που έχουν στα μερίσματα τους.

Οι περισσότεροι έχουν μειώσεις 5%, 10% και 15%, οπότε με την κατάργηση της μείωσης η αύξηση στα μερίσματα των αποστράτων διαμορφώνεται ως εξής:

 Αύξηση από 12 ευρώ ως 87 ευρώ το μήνα θα έχουν οι απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού στα μερίσματα και το ειδικό βοήθημα του (ΕΚΟΕΜΝ) του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Τα αναδρομικά για ένα έτος (2022) θα είναι από 144 ευρώ ως 1.044 ευρώ. Αν δοθούν και για το 2021 όπως συζητείται, τα ποσά διπλασιάζονται.

 Αύξηση από 14 ευρώ ως 89 ευρώ το μήνα θα έχουν οι απόστρατοι της Αεροπορίας για τα μερίσματα και το αντίστοιχο βοήθημα (ΕΚΟΕΜΑ) του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας. Τα αναδρομικά για ένα έτος (2022) θα είναι από 168 ευρώ ως 1.068 ευρώ, ενώ για δύο έτη φτάνουν στις 2.136 ευρώ.

 Αύξηση από 8 ευρώ μέχρι 58 ευρώ το μήνα θα έχουν οι απόστρατοι που λαμβάνουν μέρισμα και βοήθημα (ΕΚΟΕΜΣ) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Τα αναδρομικά για ένα έτος (2022) θα είναι από 96 ευρώ ως 698 ευρώ, ενώ για δύο έτη φτάνουν στα 1.396 ευρώ. Σε αντίθεση με τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και τους πρώην αστυνομικούς της Χωροφυλακής, που λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΣ, οι απόστρατοι της ΕΛ.ΑΣ, που λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ θα συνεχίσουν να έχουν τη μείωση του νόμου 4093, διότι, αν και η μείωση κρίθηκε αντισυνταγματική, δεν υπήρξε ανάλογη νομοθετική διάταξη για να καταργηθεί και στα μερίσματα του ΜΤΠΥ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ποιο θα είναι το όφελος στην τσέπη

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 380 ευρώ έχει κράτηση στα μερίσματα 57 ευρώ και παίρνει 323 ευρώ. Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα θα επανέλθει στα 380 ευρώ (έμμεση αύξηση κατά 57 ευρώ), ενώ μέχρι στιγμής δικαιούται αναδρομικά 684 ευρώ.

2. Απόστρατος Στρατού Ξηράς με αρχικό μέρισμα 280 ευρώ από μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ έχει μείωση 10% από το νόμο 4093 και παίρνει 252 ευρώ. Με την κατάργηση της κράτησης θα έχει έμμεση αύξηση κατά 28 ευρώ. το μέρισμα θα επανέλθει στα 280 ευρώ και μέχρι στιγμής έχει λαμβάνειν αναδρομικά 336 ευρώ.

3. Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με μερίσματα ΜΤΑ και ΕΚΟΕΜΑ 480 ευρώ έχει κράτηση στα μερίσματα σε ποσοστό 15%, δηλαδή μείωση 72 ευρώ και παίρνει 408 ευρώ. Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα θα επανέλθει στα 480 ευρώ (έμμεση αύξηση κατά 72 ευρώ), ενώ δικαιούται αναδρομικά 864 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται επιπλέον μερίδια

ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ προσαυξάνονται μερίσματα για απόστρατους ίου ΜΤΣ ως εξής:

• κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ

• κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες Αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

• κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

• κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου

• κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό Υποστράτηγου

• κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό Ταξίαρχου

Υπολογισμός

Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (Β.Μ.) του μισθολογικού κλιμακίου (Μ.Κ.) της κατηγορίας (Α, Β, Γ), στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία.

Ο νέος αριθμός μεριδίων για τον υπολογισμό του μερίσματος από το ΜΤΣ ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο παρατίθεται στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.».

Κλικ για μεγέθυνση:

Με πρόσφατη απόφαση του ΜΤΣ, η τιμή του μεριδίου πήρε μικρή αύξηση και καθορίστηκε στα 5,1 ευρώ από 4,9 ευρώ που ήταν πριν.

Έτσι, ένας στρατιωτικός που ανήκει στο Α1 μισθολογικό κλιμάκιο του νέου μισθολογίου που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις (ν. 4472/2017) δικαιούται 40 μερίδια με τιμή 5,1 ευρώ το καθένα, δηλαδή βασικό μέρισμα 204 ευρώ και άλλα 204 ευρώ από το ΕΚΟΕΜΣ.

Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και μετά δεν καταβάλλεται μέρισμα και Βοήθημα Οικογενειακής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) μικρότερο από το καταβαλλόμενο και με τις ίδιες προϋποθέσεις δικαιούχο μερίσματος ως το 2016. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι θα την εισπράττουν ως συμπλήρωμα από την 1η.1.2023. Στην πράξη εισάγεται επανυπολογισμός μερισμάτων με ποσό αναφοράς αυτά που ίσχυαν ως το 2016.


ΠΗΓΗ :