ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Σ.Α ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΦΚΑ.

Επειδή αρκετοί Συνάδελφοι μας ερωτούν μετά την καταβολή της μισθοδοσίας τους ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας αναρτά την ενημέρωση της  Π.Ο.Α.Σ.Α. πρωτοβουλία σχετικά με το Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ. την οποία είχε στην σελίδα της.


Λεπτομέρειες για όλους μας ώστε να λυθούν οι απορίες θα είναι  Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021.


Σε γενικές γραμμές μέχρι τέλος του έτους θα υπάρχουν μεταβολές. 


ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΠΟΥ Η Π.Ο.Α.Σ.Α ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 




Δελτίο Τύπου ΕΦΚΑ Τι ισχύει για τα αναδρομικά & τις αυξήσεις Ν 4670/2020

Προκειμένου το σύνολο των συνταξιούχων να γνωρίζουν επακριβώς τι πραγματικά ισχύει με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του νόμου 4670/2020, ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, πώς προκύπτει το ύψος των αναδρομικών και για να καταρριφθούν fake news που παραπληροφορούν τους πολίτες, είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν, για μια ακόμη φορά, τα εξής:

 

Για να πληρωθεί σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου, ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί 3 βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),

Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά (ν. 4387/2016- νόμος Κατρούγκαλου)

Από ένα πλήθος 1,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων προκύπτει πως και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις σωρευτικά καλύπτουν οι 133.692. Αυτοί είναι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι σήμερα το απόγευμα καθώς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους από τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Επιπλέον, με βάση πάντα τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παραπάνω συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου). Θα ακολουθήσουν άλλες 3 αυξήσεις.

Η μεγάλη προσωπική διαφορά «ροκανίζει» τα αναδρομικά σε 520.000 συνταξιούχους.

Τόσο το τελικό πλήθος των δικαιούχων όσο και τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων δεν υπολογίστηκαν αυθαίρετα από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αλλά βάσει του νόμου 4670/2020. Ο νόμος προβλέπει ότι για να μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν πραγματικές αυξήσεις και αναδρομικά στις τσέπες τους θα πρέπει πρώτα να έχουν υπερκαλύψει την προσωπική τους διαφορά.

Από τις 754.000 συνταξιούχους με αίτηση πριν τον Μάιο του 2016 και με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, προκύπτει πως οι 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά. Με άλλα λόγια, δεν πληρούσαν την τρίτη προϋπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις στο τέλος Οκτωβρίου και αναδρομικά σήμερα καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.

Ωστόσο, με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται στον ν. 4670/2020 ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά και θα δουν και αυτοί με την σειρά τους μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μάιου 2016 όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά καθώς θα πληρούν και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις.

Γιατί τα ποσά των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι χαμηλά;

Το ποσό των αναδρομικών για τις 133.692 συνταξιούχους κυμαίνεται στα 195 ευρώ. Το χαμηλό αυτό ποσό δικαιολογείται καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των αναδρομικών και των αυξήσεων που θα λάμβαναν στη τσέπη τους κατέληξε στο να καλύψει την προσωπική τους διαφορά. Το ποσό που απέμεινε μετά την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς αλλά και την παρακράτηση του φόρου 20% και των λοιπών κρατήσεων, είναι και τα χρήματα που θα λάβουν στους λογαριασμούς τους με την μορφή αναδρομικών σήμερα και αυξήσεων στα τέλη Οκτωβρίου.

Επιπλέον, οι αυξήσεις δεν δίνονται σωρευτικά όλες μαζί από φέτος αλλά επιμερίζονται σε 5 ετήσιες δόσεις. Επομένως, οι συνταξιούχοι θα δουν τα 2/5 των αυξήσεων τους στα τέλη Οκτωβρίου και τα υπόλοιπα 3/5 μελλοντικά. 

 Πλατφόρμα διευκρινίσεων για τα αναδρομικά

 Από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr  :

Α) σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία,

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.