Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ - ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ • ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ.Κ 15/10/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Επανέρχονται στο τραπέζι των κυβερνητικών αποφάσεων τα αναδρομικά που περιμένουν περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι από ένα 11μηνο αντισυνταγματικών περικοπών σε επικουρικές και Δώρα και από 23 μήνες μειώσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους.

Τα ποσά των επιστροφών φτάνουν έως 4.000 ευρώ για τις επικουρικές και έως 6.500 ευρώ όσον αφορά στην ΕΑΣ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους.

Ο δε συνολικός λογαριασμός στην περίπτωση που αποδοθούν στο ακέραιο τα ποσά υπολογίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ και εκ προοιμίου είναι απαγορευτικός για τις αντοχές του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά χωρίζονται σε όσους έχουν ασκήσει προσφυγές και σε όσους δεν προέβησαν σε ένδικα μέσα, το κόστος μπορεί να πέσει στο μισό ή και στο 1/3, ανάλογα με το σενάριο που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

Όσοι μείνουν εκτός επειδή δεν έχουν κάνει προσφυγή, παρότι δικαιούνται αναδρομικά επειδή έχουν τις ίδιες περικοπές με όσους άσκησαν προσφυγή, είναι πιθανό να πάρουν ένα εφάπαξ ποσό και όχι όλο το ποσό που θα έπαιρναν αν έκαναν αγωγή στο κράτος για τα κομμένα Δώρα και τις επικουρικές.

Ανατροπή...

Το «παράθυρο» για μια συνολική διευθέτηση της εκκρεμότητας αυτής άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δικαστές με την οποία εντέλλεται η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις συντάξεις των δικαστών ακυρώνοντας τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και επαναφέροντας τις συντάξεις, δηλαδή αυξάνοντάς τες, στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις και ειδικότερα στα επίπεδα πριν από το 2012.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις των δικαστών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016, όπως αυτά μεταβλήθηκαν (επί τα βελτίω) με τον νόμο 4670/2020, προκειμένου από εδώ και στο εξής οι συντάξεις των δικαστών να αντιστοιχούν στο 70% ή και στο 80% του μισθού που λαμβάνουν πριν από τη συνταξιοδότηση.

Η ρύθμιση αυτή, ακόμη και αν δεν αναφέρει ούτε λέξη για τα αναδρομικά που διεκδικεί και περιμένει η πλειονότητα των απλών συνταξιούχων, αποτελεί τη θρυαλλίδα για να επανέλθει με ένταση στο προσκήνιο όλο το ζήτημα των αναδρομικών και, κυρίως, το πώς θα μπορούσε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που επιλύθηκε μόνον ως προς την απόδοση αναδρομικών στις κύριες συντάξεις και όχι στις επικουρικές όπως και στα Δώρα.

Στο τραπέζι

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία με τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, αλλά η πληρωμή να γίνει είτε σε πολλές δόσεις είτε και με μια εφάπαξ πληρωμή για όσους δεν έχουν κάνει προσφυγή.

Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός του 2024 και ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων για τους δικαστές.

Τα σενάρια πληρωμών για τα αναδρομικά, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περιλαμβάνουν:

1) Να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι αποφάσεις τούς δικαιώνουν. Με αυτό το σενάριο θα πάρουν επιστροφές έως και 4.000 ευρώ από περικοπές επικουρικών συντάξεων και Δώρων περίπου 350.000 συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020. Το κόστος των επιστροφών σε αυτήν την περίπτωση είναι μικρό, περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζονται όλες οι εκκρεμείς δίκες, σταματά η ταλαιπωρία και οι δικαιούχοι παίρνουν τα χρήματά τους, χωρίς να περιμένουν πότε θα πάρουν σειρά για να δικαστεί η αγωγή τους.

2) Να επιστραφούν αναδρομικά με νομοθετική ρύθμιση σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, Δώρα επικουρικής, Δώρα κύριας σύνταξης και μειώσεις από την ΕΑΣ όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν επιστροφές και όσοι δεν έκαναν αγωγές. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι φτάνουν στο 1,5 εκατ. συνταξιούχους και το κόστος των αναδρομικών διαμορφώνεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι απαγορευτικό και θα μπορούσε να δοθεί σε 5 ή 6 ετήσιες δόσεις από το 2024 έως και το 2029.

3) Να επιστραφούν αναδρομικά σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές και σε όσους δεν έχουν καταθέσει να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό ίσο με το Δώρο που είχαν στην κύρια σύνταξη με πλαφόν έως τα 800 ευρώ. Το κόστος της πρότασης ανέρχεται περίπου σε 1,6 δισ. ευρώ και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τις επικουρικές όσο και την επιστροφή της ΕΑΣ για το Δημόσιο.

Ποιοι πάνε στο ταμείο για πληρωμή

Ήδη, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, βρίσκονται προς εκτέλεση δικαστικές αποφάσεις για 3.596 συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους που δικαιώθηκαν με προσφυγές τους για αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Οι συνταξιούχοι που είχαν εγείρει τις αξιώσεις τους για τη διακοπή της κράτησης πριν κριθεί αντισυνταγματική με την αρχική απόφαση 244 του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιούνται αναδρομικά έως και 5 ετών, ενώ όσοι προέβησαν σε αγωγές μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά για 23 μήνες από Φεβρουάριο 2027 έως και Δεκέμβριο 2018.

Στη λίστα πληρωμών που έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται αποφάσεις για αναδρομικά ΕΑΣ με αγωγές πριν από το 2017. Οι επιστροφές φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία των αγωγών.

Από τους 3.596 συνταξιούχους στους οποίους έχουν αρχίσει να καταβάλλονται αναδρομικά οι 2.500 έχουν επιστροφές κρατήσεων μόνο από την ΕΑΣ και οι υπόλοιποι 1.100 έχουν επιστροφές από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα ειδικά μισθολόγια που ήταν σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2012 και από αναδρομικά για άλλες περικοπές (π.χ. επιδομάτων).

Πληρωμές αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ γίνονται και για επικουρικές συντάξεις όπως και για Δώρα αλλά με αργούς ρυθμούς, γιατί αφενός καθυστερεί η εκδίκαση των υποθέσεων και αφετέρου ο ΕΦΚΑ σε πολλές δίκες δεν παρίσταται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται.

Στις αποφάσεις όμως που παίρνουν οι συνταξιούχοι δικαιώνονται πλήρως, και μάλιστα ο ΕΦΚΑ αποφεύγει να τις προσβάλει στο Εφετείο γνωρίζοντας ότι δεν θα τις ανατρέψει, οπότε δίδει εντολή για άμεση πληρωμή.

Τα επιδικασθέντα αναδρομικά πληρώνονται και με τόκους 3, 4 ή και 5 ετών. Για αναδρομικά 1.000 ευρώ οι τόκοι ανέρχονται περίπου στα 400 ευρώ, ενώ για αναδρομικά 4.000 ή 8.000 ευρώ οι τόκοι φτάνουν και τις 2.000 ευρώ.

Επιστροφές έως 4.004€ στις επικουρικές και έως 6.486€ από την ΕΑΣ

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ αφορούν τους παλαιούς πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους, γιατί το Συμβούλιο της Επικράτειας προσδιόρισε τους δικαιούχους στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, επειδή από τον Μάιο του 2016 και μετά οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επανυπολογισμένες συντάξεις και θεωρήθηκαν... συνταγματικές.

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ, Δημοσίου-Αποστράτων και άλλων φορέων τα αναδρομικά 11 μήνου διαμορφώνονται ως εξής:

 Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ ή τράπεζας, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 4.004 ευρώ.

 Συνταξιούχοι Δημοσίου, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.820 ευρώ.

 Συνταξιούχοι ΙΚΑ, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.372 ευρώ.

 Συνταξιούχοι από άλλα Ταμεία (Δικηγόρων, Μηχανικών, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.λπ.), ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 2.387 ευρώ.

 Συνταξιούχοι ΝΑΤ, ανάλογα με το ποσό της επικουρικής, δικαιούνται αναδρομικά έως 1.985 ευρώ.

Ως προς το Δημόσιο (+Απόστρατοι) οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη (μικτά) ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται αναδρομικά από την επιστροφή της ΕΑΣ για το διάστημα Φεβρουάριου 2017-Δεκεμβρίου 2018 από 575 ευρώ για τις χαμηλές συντάξεις έως 6.486 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ :