ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Πραγματοποιθέν Ταξίδι στο ΜΑΡΟΚΟ του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Αργολίδας.5η Ημ.28/29-10-2022

Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για την ξενάγηση μας στην Μέκκα του Μαρόκου, μιας και πρόκειται για την κατ' εξοχήν ιερή πόλη της χώρας. Θεμελιώθηκε το 791 μχ από τον Μουλά Ιντρίς τον 1ο, τον ιερό άντρα του Μαρόκου.

 Βλέπουμε στην Μένκες το παλάτι Μουλάι Ισμαήλ  εξωτερικά













 Ξεκινάμε την περιπλάνησή μας από το ανάκτορο των Μερινιδών, την δυναστεία που προσέδωσε αίγλη και κύρος στην Φεζ.
 Είναι το παλαιότερο ανάκτορο του Μαρόκου και καλύπτει μια επιφάνεια 800ων εκταρίων. Η επίσκεψη γίνεται μόνο εξωτερικά. Συνεχίζουμε με την Εβραϊκή συνοικία Μελλάχ, μια από τις ωραιότερες και τις πλουσιότερες της χώρας  και καταλήγουμε στην Μεντίνα, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Πρόκειται για έναν πραγματικό λαβύρινθο με 9.202 σοκάκια, μέσα στον οποίο θα δούμε εξωτερικά το τζαμί Καραουίν, έδρα του μουσουλμανικού Πανεπιστημίου της Φέζ που ιδρύθηκε στον 10ο αιώνα και είναι ίσως το παλαιότερο του κόσμου, το μαυσωλείο του Μουλά Ιντρίς του 2ου (εξωτερικά) και την μεδρέσα Μπου Ινανία. Μέσα στην μεδίνα εφόσον υπάρχει χρόνος α έχουμε την ευκαιρία να επισκευθούμε και τα βυρσοδεψία, που λειτουργούν ακόμα με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Απόγευμα ελεύθερο.

Δείπνο και διανυκτέρευση.

Άποψη πόλεως 

 

Εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα πήλινα χειροποίητα 






















Στην Μεντίνα της ΦΕΖ














Στην χώρα αυτή τα βλέπεις όλα από τα σύγχρονα αυτοκίνητα μέχρι τα πρώτα μεταφορικά μέσα που ήταν και είναι τα  ζώα ( Άλογα, Γαϊδουράκια και μουλάρια ) λόγω της φύσεως στην Μεντίνα και όχι μόνο τα οποία παραμένουν τα κύρια μέσα. 



Σε τοπικό εστιατόριο με τα δικά τους φαγητά.














Μετά το ημερήσιο πρόγραμμα χαλάρωση στην πισίνα και στον ωραίο χώρο του ξενοδοχείου. 






ΦΕΖ
Στην πόλη αυτή βλέπεις : Την Αραβική Κουλτούρα με Πρωτόγνωρες εμπειρίες. Φιλοξενία από τους ντόπιους. Τον τρόπο που εργάζονται. Το που μένουν. Πως τρέχουν συνέχεια. Σε ποια σημεία κάθονται. Σε ποια σημεία ζητιανεύουν αλλά και που πλουτίζουν.

Χαρακτηριστικό είναι τα στενά δρομάκια με τα παζάρια στα μαγαζιά τους. Γεμάτη από μικρά μαγαζιά,  αρώματα, διάφορα εργαστήρια και συνεχώς ασφυκτικά ο κόσμος στα δρομάκια που εύκολα χάνεσαι.