ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για ΕΔ-Εξοπλιστικά [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

 



Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους έξι βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Οι 6 παρεμβάσεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις:

Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

- Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς.

Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

- Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.

Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

- Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων.

Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».

- Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας.

Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

- Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.

Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

- Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.

Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση. Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας.

Όπως διαπιστώνετε, αυτές κινούνται σε πολλά επίπεδα: Όχι μόνον της ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες.

Με άλλα λόγια, οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία.

Αλλά και με κοινωνική σφραγίδα. Καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΗΓΗ : ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΕΟ

Αναδρομικά: Ποιοι πάνε ταμείο τον Οκτώβριο και ποιοι τον Δεκέμβριο-Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

 


Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά βάσει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη - Τι ποσά θα λάβουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε ένα εκατομμύριο παλαιούς συνταξιούχους από το Δημόσιο (+απόστρατους) και τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των παλαιών αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, που φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ και σε μια δόση. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση που φτάνουν στα 460 εκατομμύρια ευρώ, σε περίπου 200.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Την διπλή αυτή παρέμβαση που ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους, αγγίζει συνολικά τα 2 δισ. ευρώ. και αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους ανακοίνωσε μόλις από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα παλαιά αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους που είχαν ήδη αποχωρήσει πριν από τον Μάιο του 2016, ενώ αυτά που θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο αφορούν τους πάντες παλαιούς και νέους.

Παλαιά αναδρομικά

Σε μια δόση τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 στις κύριες συντάξεις. Εκτός επιστροφών μένουν Δώρα και Επικουρικές. Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.000 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

• 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
• 1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
• 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
• 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο η περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δυο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.) και υψηλοσυνταξιουχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης που προκάλεσε ο ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση εμφανίστηκε εξαρχής αποφασισμένη να προχωρήσει σε ταυτόχρονη καταβολή των αναδρομικών του επίμαχου 11μηνου, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) σε συνταξιούχους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα (+απόστρατους)χωρίς να αναμένει την αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υπάρξει ισονομία και οριζόντια λύση για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου-Αποστράτων, καθώς μέχρι στιγμής έχει νομοθετηθεί μόνο η καταβολή των ποσών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η νομοθετική διάταξη του περασμένου Ιουλίου δίνει τα αναδρομικά του 11μηνου μόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες όλο το προηγούμενο διάστημα τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, θέλει να κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Οι μερικώς κερδισμένοι συνταξιούχοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν πίσω εφάπαξ τις αντισυνταγματικές μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 στις κύριες συντάξεις, για τους 11 μήνες που μεσολαβούν από τις 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016 και ειδικότερα :

• τη μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ

• τη μείωση της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%, 10%, 15%, 20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500, 2.000 και 3.000 στο άθροισμα κύριων και επικουρικών αντίστοιχα.

Νέα αναδρομικά

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα νέα αναδρομικά συνολικού ύψους 460 εκ. ευρώπου προκύπτουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση και αφορούν στην εφαρμογή των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις για όσους παλαιούς και νέους συνταξιούχους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Δεδομένου ότι οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2019, θα έχουν συσσωρευθεί μέχρι την εφαρμογή του αναδρομικά τουλάχιστον 14 μηνών.

Χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Αυξήσεις στο καθαρό ποσό αναμένεται να έχουν :

• Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου. Ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

• Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιώνονται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024. Για παράδειγμα αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

• Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιώνονται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.


ΠΗΓΗ : ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΕΟ