Για το φθινόπωρο μεταφέρεται η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε 150.000 «παλιούς» συνταξιούχους, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Πάντως κανονικά θα γίνει η καταβολή αυξήσεων και  αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους από τις 26  έως τις 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος καλοκαιριού, η καταβολή 100 εκατ. ευρώ σε «παλιούς» συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα μεταφερθεί λόγω του επανυπολογισμού το φθινόπωρο από τον e-ΕΦΚΑ. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στα τέλη Αυγούστου (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) αρχικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις συντάξεις Οκτωβρίου.

Ετσι οι «παλιοί» συνταξιούχοι το φθινόπωρο θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τις 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι «παλιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) θα έχουν λογιστική αύξηση. Δηλαδή οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν την προσωπική διαφορά να μειώνεται. Μέσω του επανυπολογισμού και των «παλιών» συντάξεων, μειώνεται η αρνητική «προσωπική διαφορά» τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεστεί γρηγορότερα, αφότου (το 2023) «ξεπαγώσουν» οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (το ποσό της προσωπικής διαφοράς αναγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα του κάθε συνταξιούχου). Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική «προσωπική διαφορά» θα αποσβεστεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των «παλιών» συνταξιούχων.

Οπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Στο μεταξύ αυξήσεις και αναδρομικά (από τον Οκτώβριο του 2019) θα λάβουν στα τέλη Ιουλίου (από  26 έως 29) οι 60.000 νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού  τομέα (συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο του 2016) που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου, από 26  έως 29  Ιουλίου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή στις 27 Ιουλίου 2021. Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι πληρωμές ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον Ν. 4387/2016) και πριν από την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι θα δουν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξή τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα. Για τις πληρωμές των αναδρομικών των συνταξιούχων του Δημοσίου θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ.

ΠΗΓΗ : "  https://www.ot.gr  "