ΠΗΓΗ : " You Tube "
ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014
Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ - ΑΛΙΚΗ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ)
ΤΑΙΝΙΕΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ
ΠΗΓΗ : Υou Tube
ΠΗΓΗ : Υou Tube
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ - Ποιος απ' τους δυο (+playlist)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ
ΠΗΓΗ : You Tube
ΠΗΓΗ : You Tube
ΔΙΑΦΟΡΕΣ-ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΗΓΗ : GOOGLE + KAI ΑΠΟ Giorgos Botonakis
Share your experience! | Μοιραστείτε μια εμπειρία σας! - 5 Φεβ 2014
10
2 σχόλια
+Kelly Metaxa το παντρεμα του συγχρονου με το παλιο....αλλα και τα δυο σιγουρα κλεινουν μεσα τους μεγαλη ιστορια!
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΩΡΑΙΟ ΑΛΟΓΟ
ΠΗΓΗ : ΑΠΟ GOOGLE + και απο
Heidi Lowin
Σχολίασε επίσης τη φωτογραφία του Iran Shahrivari
Iran Shahrivari
بحث و گفتگوΧθες 4:33 μ.μ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
ΑΝΕΚΔΟΤΑ - Κ.Λ.Π. - ΑΣΤΕΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΤΑGS
ΠΗΓΗ : " Asteiakia.gr "
Ρωσίδα Πιανίστρια
- Πως λέγεται η διάσημη ρωσίδα πιανίστρια;;;- ΤαΠιάνα Σακάτεβα
Πόντιος
Σε ένα μπαρ λέει ένας τύπος στον διπλανό του:
- Φίλε, θες να σου πω ένα ποντιακό ανέκδοτο;- Κοίτα. Πριν μου το πεις θέλω να σου πω ότι είμαι Πόντιος,
έχω ύψος δύο μέτρα και είμαι εκατόν σαράντα κιλά.
Το μυρμήγκι και ο ελεφαντας.
Εκεί που καθόταν και έβλεπε τα άλλα ζώα να κάνουν μπάνιο, βλέπει ότι και ο ελέφαντας έχει στήσει μία σκηνή.
EΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.
Διαβάστε τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"της Ομογένειας Κωνσταντινούπολης,για έγκυρη και ακομμάτιστη ενημέρωση.....>>
Για να την ξεφυλλίσετε,πατήστε ΕΔΩ: (Συνέχεια για διάβασμα πατώντας στον σύνδεσμο )Η εγκύκλιος που εντάσσει τις Αστυνομικές Σχολές στο Μηχανογραφικό Δελτίο.
Εγκύκλιο με την οποία γίνεται γνωστό ότι «σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται για υπογραφή, οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ): Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων θα υπάρχουν στα μηχανογραφικά δελτία ΓΕΛ και ΕΠΑΛ του 2014»,υπέγραψε σήμερα ο υπουργός παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Οι επιτυχόντες ΠΟΛΙΤΕΣ θα εγγραφούν στις ανωτέρω σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016.
Για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, δεν θα αποσταλούν καινούρια Υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξακολουθούν να υποβάλουν τα Υποδείγματα, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και διατίθενται και στα Λύκεια. Σε αυτά τα υποδείγματα δεν υπάρχει η επιλογή «Αστυνομικές Σχολές» για ΠΟΛΙΤΕΣ, μια επιλογή που ούτως ή άλλως θα ήταν προαιρετική και απλώς ενδεικτική.......>>
Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ιδρύει το ΑΠΘ.Θα φτιάξει & μνημείο για τους Εβραίους στην Πανεπιστημιούπολη
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Την ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών αποφάσισε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ύστερα από πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα θα χρηματοδοτήσει για το πρώτο έτος τη λειτουργία της έδρας.
Η σχέση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του Α.Π.Θ. και ειδικά με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, είναι ιδιαίτερα θερμή. Από το 2010 που ανέλαβε Πρύτανης, έχουν πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ, δεκάδες εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες με εβραϊκά θέματα (πχ. Ολοκαύτωμα, Εβραίοι Θεσ/κης κ.α.).
Κλείστε το webcam στο κομπιούτερ σας!
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση των κομπιούτερ και του διαδικτύου (internet) έγραψα πρόσφατα (σε αντιστροφή του κλασικού «ουδέν καλόν αμιγές κακού») και ευχαριστώ δημοσίως τους φίλους/φίλες οικοδεσπότες των ελληνικών blogs που φιλοξένησαν το άρθρο μου.
Επιστρέφω σήμερα στο θέμα κινδύνων του διαδικτύου θυμίζοντάς σας το γνωστό «αίνιγμα» που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες στα παιδικά μας χρόνια εδώ και πολλές γενιές και αναφέρεται, όπως γνωρίζουμε, στον ήλιο:
H Παναγιά η Μολυβδοσκέπαστη στα Ελληνοαλβανικά σύνορα !
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Όμορφο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Νεμέρτσικα, η Μολυβδοσκέπαστη Ιωαννίνων βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο η Διπαλίτσα ή Δεπολίτσα (έτσι ονομαζόταν τότε ο οικισμός) αποτέλεσε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής. Τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της αδιάρρηκτης ιστορικής συνέχειας του οικισμού από τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο έως σήμερα.
Oι Τούρκοι εκπαιδεύονται να περάσουν τo Ποτάμι… με ¨Samur ” (φώτο)
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Παρόμοιο του δεν υπάρχει στον κόσμο Το Samur που σχεδιάστηκε από Τούρκους μηχανικούς και κατασκευάστηκε με εθνικές δυνατότητες, έκανε να μην αποτελούν πια για τον τουρκικό στρατό εμπόδια τα ποτάμια. Αναφέρεται πως διάφοροι στρατοί του κόσμου έχουν συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους, καθώς ενδιαφέρονται να εντάξουν το Samur, που θεωρείται το πλέον εξελιγμένο όχημα περάσματος ποταμού.
Πώς σκοτώνει η ηρωίνη!!!
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Κάνει «κατάληψη» στον εγκέφαλο, ο οποίος σταματά να δίνει εντολέςΌταν κάποιος ακούει τη φράση «υπερβολική δόση ναρκωτικών» είναι φυσικό να υποθέσει, ότι ένας άνθρωπος εισέπνευσε, κατάπιε ή έκανε ένεση με μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών εξαιτίας κάποιου λάθους.Η υπερβολική δόση ηρωίνης όμως, όπως αυτή που φέρεται να στοίχισε τη ζωή του ταλαντούχου ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό… και καθόλου απλή υπόθεση, γράφει η Susan Brink στο National Geographic.
ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΤ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξαν Γάλλοι ακτιβιστές στον Ολλάντ που βρίσκεται στις ΗΠΑ : Σήκωσαν πανό έξω από τον Λευκό Οίκο με το σύνθημα “Oλλάντ Παραιτήσου”
Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά,Βρυξέλλες για pentapostagma.grΑπ’ ότι φαίνεται το κύμα δυσαρέσκειας για το πρόσωπο του Προέδρου της Γαλλίας πέρασε τον Αντλατικό Ωκεανό. Ο François Hollande που πραγματοποιεί από τις 10/02/14 επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν θα έχει μόνο να αντιμετωπίσει τα τυπικά κωλύματα ενός ασυνόδευτου Προέδρου (μετά τον χωρισμό του από την προδομένη του σύντροφο)!
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Η καθημερινότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα το 1950-1965
ΠΗΓΗ : ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris @gmail.com
Ας ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μέσα από τις φωτογραφίες.
Ο Εμφύλιος μόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, μέσα σ' αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους.
Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη.
Για να βρεθούν όμως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το μεροκάματο.
Οι διάφορες συντεχνίες , συγκεντρωμένες σε γνωστά στέκια, περίμεναν από τα ξημερώματα τους εργολάβους, αλλά και απλούς ιδιώτες, για να τους δώσουν δουλειά.
Η διαπραγμάτευση σκληρή, αδυσώπητη, απάνθρωπη μερικές φορές!
Οι ανειδίκευτοι και τα παιδάκια, στις δουλειές του ποδαριού .
Κάλτσες, τσατσάρες, πιαστράκια, καθρεφτάκια, ξυραφάκια και ότι χωρέσει ο νους σου, που να μπορεί όμως να χωρέσει, σ' ένα τελάρο κρεμασμένο από το λαιμό.
Σ' όλους αυτούς, μπορείς να προσθέσεις και τους χιλιάδες επαρχιώτες, που έφταναν κάθε μέρα με τρένα και λεωφορεία, εγκαταλείποντας τα χωριά τους, με την ελπίδα μιας καινούργιας ζωής.
Η εσωτερική μετανάστευση κράτησε χρόνια και χρόνια, ώσπου η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, γίνουν τα σημερινά τέρατα, που όλους μας δυναστεύουν.
Τα τεφτέρια των τσαγκάρηδων, των ραφτάδων και πιο πολύ των μπακάληδων, έπαιρναν κάθε μέρα φωτιά.
«Μισή οκά ζάχαρη, μισή ρύζι, ψωμί και . γράφτα!».
Οι δρόμοι χωμάτινοι, νερό από τις βρύσες στις γωνιές των τετραγώνων και ηλεκτρικό ρεύμα, μόνο για το ένα τρίτο των Ελλήνων!
Παραδοσιακό έθιμο Χριστουγέννων και Πάσχα, η προσφορά προϊόντων διαφόρων εταιρειών, προς την Ελληνική αστυνομία. Τα φορτηγά τους ξεφόρτωναν το εμπόρευμα γύρω από τον τροχονόμο κι έφτανε στιγμή, που οι διαβάτες μπορούσαν να διακρίνουν από μακαρόνια μέχρι καφέδες και από ταλκ μέχρι σαμπουάν και περιοδικά, πουθενά όμως το όργανο της τάξης, που είχε χαθεί πίσω από τις προσφορές!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ “ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ-ΙΕΡΕΙΣ”
ΠΗΓΗ : "pentapostagma.gr "
του Κώστα Ζαφειρίου
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που (ευτυχώς) δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάποιοι ετοιμάζονται να «ρίξουν» στην ελληνική αγορά «κουκλάκια-ιερείς», όπως αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες και τα οποία θα συνοδεύονται από το εξής… σλόγκαν: «Για να έχετε πάντα μαζί σας την ευλογία Του».
NEΟΣ ΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά , Βρυξέλλες για το pentapostagma.gr
H ρωσική εταιρεία λογισμικών και διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός διεθνούς δικτύου κυβερνοκατασκοπείας που δρά από το 2007 και που χρηματοδοτείται από ένα κράτος το οποίο δεν κατονόμασε.
Ποιοί και γιατί έβγαλαν από τη μέση τον Χριστόδουλο, τον Αραφάτ και τον Τσάβες; Να τους θυμήσουμε εμείς;
ΠΗΓΗ : "pentapostagma.gr"
Αμερικανοκίνητοι Εβραίοι των πανίσχυρων τραπεζικών κολοσσών και των μεγαλοστελεχών που ελέγχουν και εν πολλοίς κατευθύνουν τα αγαθά του Παγκόσμιου Εμπορίου αλλά και το στρατιωτικο-πολιτικό πλέγμα που κυβερνάει τις ΗΠΑ, χάνουν τη μιλιά τους(άγνωστο για ποιους λόγους)όταν δημοσιογραφικές γραφίδες ασχολούνται με το μυστηριώδες και ανεξιχνίαστο τέλος τριών από τις μεγαλύτερες πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες του πλανήτη που έπαιξαν καθοριστικό και συνθετικό-ενωτικό και επαναστατικό ρόλο στους λαούς τους.
ΙΔΟΥ ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr "
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο ο παλαίμαχος και πολύ γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Sami Kohen, παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ’ ενός για το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και αφ’ ετέρου για την ίδια την Τουρκία η αναμενόμενη «επίλυση» του Κυπριακού. Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους μαζί με τους πάτρωνες της προδοσίας Αμερικανούς, αλλά και Ευρωπαίους ιθύνοντες που έσπευσαν να εκδηλώσουν την μεγάλη τους χαρά για την επικείμενη κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το άρθρο έχει τον άκρως ενδεικτικό τίτλο, «Bu fırsat kaçmalı», δηλαδή, «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», φυσικά για τους Τούρκους και όχι για την ελληνική πλευρά που πρόθυμη παραδίδει όλα τα μέχρι σήμερα κεκτημένα. Επειδή κανείς δεν θα σας ενημέρωνε γι’ αυτά τα οφέλη, τα παραθέτουμε παρακάτω όπως ακριβώς το ομολογεί η τουρκική εφημερίδα.
ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι το 2015, σε κοινή γραπτή δήλωσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στη Washington Post και στη Le Monde, οι δύο πρόεδροι τόνισαν ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από πρότζεκτ καθαρής ενέργειας και κλιματικής προσαρμογής.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣΕκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις επιστολές – αναφορές του εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό τον Ε'. Οι εν λόγω επιστολές διασώθηκαν και εκδόθηκαν από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Ως συμβολική ημέρα της έναρξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θεωρείται η 12η Ιανουαρίου 1914. Τότε ο Άγιος Χρυσόστομος γράφει στον Πατριάρχη:
« ...Θεωρώ καθήκον να γνωρίσω, ότι συστηματικός διωγμός ήρχισεν ασκούμενος κατά των κατοικούντων τα παράλια της Μ. Ασίας πληθυσμών, αι εκδηλώσεις του οποίου ρίπτουσιν εις την απόγνωσιν τους περιφόβους Χριστιανούς».ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Οργή Ρωσίας για το συριακό σχέδιο απόφασης του ΣΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τό χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο», αναφέροντας ότι οι ιδέες που περιέχει αποτελούν τελεσίγραφο για την κυβέρνηση της Συρίας.
Είναι μονομερείς και εκτός πραγματικότητας, πρόσθεσε.
ΖΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΑΔΥΝΑΜΙΑΕΣΕΕ: «Ο νέος τιμοκατάλογος προστίμων δεν διορθώνεται με εκπτώσεις»
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ «ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ»ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 811 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝΝα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ» ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝΝέοι κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία
ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Πιο εύκολα θα μπορούν, πλέον, να μεταδίδουν μουσική σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από την Ευρωβουλή.
Πρόκειται για μια νέα οδηγία η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των διαδικτυακών μουσικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος των καταναλωτών, καθώς και να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και την έγκαιρη πληρωμή των δικαιωμάτων που τους αναλογούν.
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Πιο εύκολα θα μπορούν, πλέον, να μεταδίδουν μουσική σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από την Ευρωβουλή.
Πρόκειται για μια νέα οδηγία η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των διαδικτυακών μουσικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος των καταναλωτών, καθώς και να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και την έγκαιρη πληρωμή των δικαιωμάτων που τους αναλογούν.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝΔιόδια: Μειωμένες τιμές για τον Ωρωπό
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους, φθηνότερα διόδια θα πληρώνουν και οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στον Ωρωπό και την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
ΝΑΥΠΛΙΟ
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
ΝΑΥΠΛΙΟ
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
ΜΗΝΥΜΑ
Μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να δημιουργήσω την Ηλεκτρονική αυτή σελίδα η οποία θα απευθύνεται σε εσάς για πολλούς και διάφορους λόγους ως αναφέρονται παρακάτω:
-Σήμερα στήν εποχή που ζούμε έχει επικρατήσει η Ηλεκτρονική Ενημέρωση και επικοινωνία
σε όλους τους χώρους των πολιτών γιατί εμείς να είμαστε πίσω ;
-Ισως μερικοί να μην γνωρίζεται αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας πλην όμως έχετε άλλα μέλη στις οικογένειές σας όπου αυτοί μπορούν να σας ενημερώνουν όταν θα βλέπουν τις ενημερώσεις μου, σας.
-Η επικοινωνία με αυτόν τον τρόπο γίνεται εύκολη με όσους συναδέλφους επιθυμούν είτε ευρίσκονται εντός Ελλάδος είτε εκτός με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταλλαγή σκέψεων - ιδεών.
-Τοπικά θα έχουμε ακόμα καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας για διάφορα θέματα που μας απασχολούν καθότι η υπάρχουσα Διεύθυνση του Internet εύκολα θα γίνει γνωστή σε όλα τα μέλη του Νομού Αργολίδας μέσω SMS μέσω των κινητών.
Στη σελίδα αυτή θα βλέπετε διάφορα τρέχοντα – επίκαιρα θέματα που μας απασχολούν
και εάν κάποιος έχει να προτείνει ένα θέμα δύναται κατόπιν συνεργασία μας να αναρτηθεί.
-Η Ηλεκτρονική αυτή διεύθυνση και τα e-mail μου θα σταλούν στην εφημερίδα μας ΦΩΝΗ
ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ έτσι ώστε όσοι απόστρατοι συνάδελφοι από τον υπόλοιπο Ελλαδικό
χώρο επιθυμούν να επικοινωνούν μαζί μας.
Επίσης για την σελίδα αυτή θα μπορείτε όλοι εσείς να κάνετε προτάσεις και κρίσεις ώστε
να γίνεται συνεχώς καλύτερη.
Σ Η Μ Α Ι Α
Ε Π Ι Δ Α Υ Ρ Ο Σ
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
Ν Α Υ Π Λ Ι Ο
Σ Υ Μ Μ Α Θ Η Τ Ε Σ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ
ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Π Ο Λ Ι Τ Η Σ
ΣΗΜΑ : Ι.Ρ.Α. ΔΙΕΘΝΗΣ
Πληροφορίες
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Δικαίωση για 70.000 πολίτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. http://roykoymoykoy.blogspot.gr/ http://www....
-
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Φισκάρδο: Κοσμοπολίτικο... γεμάτο χρώματα, γεύσεις και μυρουδιές! Είχα την ιδιαίτερη χαρά να το επισκεφθώ...
-
ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ http://roykoymoykoy.blogspot.gr/ Του Ανδρέα Σταυρίδη Ταξίαρχου (ε.α.). ...
-
Δευτέρα, 23 Μάιος 2016 16:22 Ελλάς - Μαθαίνω την Ελλάδα AddThis Sharing Buttons 5 Ζητήστε πληροφορίες για το Star Network P...
-
ΠΗΓΗ : Από asfalistiko - 06/03/2018 Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn Share Νέα δεδομένα για τις δι...
-
Αφού με το ποντίκι σας πάτε στο επάνω σημείο της μαύρης οθώνης Πατήστε στο σημείο που λέει You Tube ή Επάνω στα 20 Καλύτερα Ερωτικά Ελλ...
-
Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2021 ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου οι Αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλε...
-
Σήμερα 23 Μαΐου 2018 τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε έκτακτη συνεδρίαση στο Γραφείο του Συνδέσμου συγκροτήθηκαν σε σ...
-
Σήμερα 4-6-2022 ένα άσχημο γεγονός κτύπησε την Οικογένεια του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας " Ο Αγ...
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(46)
- ► Δεκεμβρίου (4)
- ► Σεπτεμβρίου (5)
-
►
2023
(193)
- ► Δεκεμβρίου (18)
- ► Σεπτεμβρίου (18)
- ► Φεβρουαρίου (10)
-
►
2022
(189)
- ► Δεκεμβρίου (12)
- ► Σεπτεμβρίου (11)
- ► Φεβρουαρίου (14)
-
►
2021
(294)
- ► Δεκεμβρίου (20)
- ► Σεπτεμβρίου (32)
- ► Φεβρουαρίου (29)
-
►
2020
(366)
- ► Δεκεμβρίου (16)
- ► Σεπτεμβρίου (27)
- ► Φεβρουαρίου (26)
-
►
2019
(276)
- ► Δεκεμβρίου (22)
- ► Σεπτεμβρίου (59)
- ► Φεβρουαρίου (11)
-
►
2018
(395)
- ► Δεκεμβρίου (36)
- ► Σεπτεμβρίου (38)
- ► Φεβρουαρίου (50)
-
►
2017
(1001)
- ► Δεκεμβρίου (71)
- ► Σεπτεμβρίου (44)
- ► Φεβρουαρίου (104)
- ► Ιανουαρίου (126)
-
►
2016
(2429)
- ► Δεκεμβρίου (146)
- ► Σεπτεμβρίου (193)
- ► Φεβρουαρίου (257)
- ► Ιανουαρίου (304)
-
►
2015
(4921)
- ► Δεκεμβρίου (296)
- ► Σεπτεμβρίου (440)
- ► Φεβρουαρίου (498)
- ► Ιανουαρίου (466)
-
▼
2014
(7011)
- ► Δεκεμβρίου (578)
- ► Σεπτεμβρίου (623)
-
▼
Φεβρουαρίου
(621)
-
▼
Φεβ 12
(36)
- Δέκα Τραγούδια για Ερωτευμένους Ελληνικά και Ξένα
- Στον ουρανό είν' ένα αστέρι - Καίτη Χωματά (+playl...
- Δως μου τ' αθανατο νερο - Μαρινελλα (+playlist)
- ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΑΝΘΟ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΟ
- Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ - ΑΛΙΚΗ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ)
- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ - Ποιος απ' τους δυο (+playlist)
- ΔΙΑΦΟΡΕΣ-ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΠΙΑ
- ΩΡΑΙΟ ΑΛΟΓΟ
- ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?
- ΑΝΕΚΔΟΤΑ - Κ.Λ.Π. - ΑΣΤΕΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΤΑGS
- Πόντιος
- Το μυρμήγκι και ο ελεφαντας.
- EΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.
- Η εγκύκλιος που εντάσσει τις Αστυνομικές Σχολές στ...
- Έδρα Εβραϊκών Σπουδών ιδρύει το ΑΠΘ.Θα φτιάξει & μ...
- Κλείστε το webcam στο κομπιούτερ σας!
- H Παναγιά η Μολυβδοσκέπαστη στα Ελληνοαλβανικά σύν...
- Oι Τούρκοι εκπαιδεύονται να περάσουν τo Ποτάμι… με...
- Πώς σκοτώνει η ηρωίνη!!!
- ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΤ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ...
- Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Η καθημερινότητα των ανθ...
- ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. FW: 'Αντε βρε, καλ...
- ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ “ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ-ΙΕΡΕΙΣ”
- NEΟΣ ΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
- Ποιοί και γιατί έβγαλαν από τη μέση τον Χριστόδουλ...
- ΙΔΟΥ ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
- ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΟΛΑΝ...
- ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣΕκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονί...
- ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Οργή Ρωσίας για το συ...
- ΖΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΑΔΥΝΑΜΙΑ...
- Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ «ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙ...
- ΕΝΤΟΣ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝΝα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της «λίστα...
- ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓ...
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝΔιόδια: Μειωμένες ...
-
▼
Φεβ 12
(36)
- ► Ιανουαρίου (563)
-
►
2013
(816)
- ► Δεκεμβρίου (512)
Translate
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα
Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το
Ναύπλιο έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του νέου κράτους. Αυτό, είχε σαν
αποτέλεσμα, η πόλη να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι πολλών σημαντικών
γεγονότων, θεσμών, κτιρίων. Περπατώντας με την ιστορία στην παλιά πολή του
Ναυπλίου, μπορείς εύκολα να ταυτιστείς με τις σημαντικές στιγμές που έζησε
αυτός ο τόπος.
Το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο
Το Εθνικό Τυπογραφείο δημιουργήθηκε από το 1821, αφού οι ανάγκες για έντυπη
μορφή των αποφάσεων και διατάγματων ήταν πολύ μεγάλη. Ο Όθωνας, κατά την
βασιλεία του, μετέτρεψε το τυπογραφείο σε κρατικό το 1833, με τον τίτλο
«Βασιλικόν Τυπογραφείον».
Το εθνικό τυπογραφείο μεταφέρθηκε το 1834 στην Αθήνα.
Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων
Από το φθινόπωρο του 1825 μέχρι την άνοιξη του 1826, στο τζαμί, το οποίο είχε
διαμορφωθεί εν τω μεταξύ από τον αρχιτέκτονα Βαλλιάνο, στεγάστηκε η Βουλή των
Ελλήνων. Εξού και η ονομασία Βουλευτικό, με την οποία είναι γνωστό το τζαμί
μέχρι σήμερα.
Σήμερα, χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος ενώ στο ισόγειό του λειτουργεί η Δημοτική Πινακοθήκη.
Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις
Η πρώτη «θεατρική παράσταση», δόθηκε το 1826, στα σαλόνια των πολιτευτών και
των οπλαρχηγών της εποχής. Το έργο ήταν μια απλή αφήγηση των γεγονότων του
Μεσολογγίου, από την Ευανθία Καΐρη. Ηταν το πρώτο έργο (δράμα) που πήρε μορφή.
Στη συνέχεια, ξεκίνησαν δειλά δειλά οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στο
Τριανόν.
Η πρώτη σχολή Ευελπίδων
Ιδρύθηκε στο Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια,με
την αρχική ονομασία «Λόχος των προγυμναστών» και την μετέπειτα «Στριατωτική
Σχολή
Ευεπλίδων». Στόχος της κυβέρνησης ήταν η σχολή να εκπαιδεύσει δημόσιους
μηχανικούς οι οποίοι θα αναλάμβαναν κρατικά τεχνικά έργα και στην συνέχεια έργα
για την οχύρωση της χώρας.
Στην σχολή μπορούσαν να εισαχθούν μαθητές από 12 ετών και η διάρκεια της
εκπαίδευσης ήταν αρχικά 3 έτη, και το 1834 αυξήθηκε στα 8.
Οι πρώτοι οκτώ Ανθυπολοχαγοί Πυροβολικού αποφοίτησαν το 1831, στους οποίους
φόρεσε τις επωμίδες ο ίδιος ο Καποδίστριας και πρώτος τους ονόμασε «Ευέλπιδες».
Σήμερα, στεγάζεται το Πολεμικό
Μουσείο.
Το πρώτο Γυμνάσιο
Το αναπαλαιωμένο κτίριο της πλατείας Τριών Ναυάρχων, όπου σήμερα στεγάζεται το
Δημαρχείο της πόλης, έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Κτίστηκε το 1857 για
να στεγάσει το Γυμνάσιο του Ναυπλίου. Το κτίριο του Γυμνασίου αρχικά ήταν
μονόροφο ενώ το 1893 προστέθηκε και δεύτερος όροφος, προκειμένου να στεγαστεί
εκεί και το Ελληνικό Σχολείο. Τότε το Γυμνάσιο μετακόμισε στον πρώτο και
δεύτερο όροφο, ενώ το Ελληνικό Σχολείο στεγάστηκε στο ισόγειο. Το 1953 το
Γυμνάσιο μεταφέρθηκε σε καινούριο κτίριο στην οδό Αμαλίας (και λειτουργεί έως
σήμερα) και το κτίριο εγκαταλείφθηκε.
Σήμερα, στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.
Το πρώτο Φαρμακείο
Βρίσκεται στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων αλλά δυστυχώς μόνο μια επιγραφή μαρτυρά
την ιδιότητά του. Εδώ, ταριχεύτηκε η σωρός του Ιωάννη Καποδίστρια από τον
ιδιοκτήτη του φαρμακείου Mπονιφάτσιο Mποναφίν, Iταλό φιλέλληνα.
Σήμερα στο χώρο που λειτούργησε το φαρμακείο στεγάζεται ένα κατάστημα, αλλά ο
Δήμος Ναυπλίου σκέφτεται να το αξιοποιήσει φτιάχνοντας ένα αντίγραφο του τότε
φαρμακείου.
Τα πρώτα βεγγαλικά
Η ιστορία λέει, ότι πρώτοι οι Γάλλοι στρατιώτες έριξαν βεγγαλικά στην επέτειο
της Ιουλιανής Επανάστασης και φυσικά, ήταν κάτι που προκάλεσε τον θαυμασμό των
κατοίκων.
Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Το πρώτο δέντρο στολίστηκε επί βασιλείας του Όθωνα, εντυπωσίασε τους
κατοίκους και υιοθετήθηκε αμέσως. Επίσης, εκείνη την περίοδο έγινε και το πρώτο
«ρεβεγιόν».
Η πρώτη εισαγωγή της πατάτας
Η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας αποδίδεται στον Καποδίστρια. Το
περίεργο είναι στον τρόπο που βρήκε για να τις κάνει αποδεκτές. Αρχικά,
εισήγαγε ένα φορτίο πατάτες και τις πρόσφερε στους πολίτες. Όμως κανείς δεν
ενδιαφέρθηκε. Έχοντας, λοιπόν, γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη
η αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του
Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται αυστηρά. Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις
πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης
σπουδαιότητας. Και φυσικά, κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν
διαταχθεί να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή. Σε
λίγες μέρες, είχαν κλαπεί όλες οι πατάτες του φορτίου και το σχέδιο
του Καποδίστρια να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.
Φτιαγμένο για αστούς, φιλόξενο για πρίγκιπες
Δεν χρειάζεται να διαβάσεις αυτό το κείμενο για
να καταλάβεις τη μακραίωνη ιστορία που κουβαλά το Ναύπλιο. Διαγράφεται ξεκάθαρη
πάνω στα κάστρα του, την αντιλαμβάνεσαι με μια ματιά στην Ακροναυπλία και το
Παλαμήδι. Η πόλη μιλά από μόνη της για το παρελθόν της και για όλους όσοι
πέρασαν από δω, τους Φράγκους, τους Ενετούς, τους Τούρκους, τους κατακτητές και
τους ευεργέτες της.
Ο μύθος πίσω από το όνομα
Το όνομά της σου αποκαλύπτει τον ιδρυτή της: τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και
της Αμυμώνης. Ο Ναύπλιος έκανε με την Κλυμένη τρία παιδιά: τον Παλαμήδη, τον
Οίακα και τον Ναυσιμέδοντα. Ο ίδιος οχύρωσε την πόλη και έχτισε το κάστρο που
πήρε το όνομα του γιου του- που υπήρξε σοφός και εφευρέτης.
Εν αρχή ήταν η πόλη…
Τα ίχνη από τα πολυγωνικά τείχη της Ακροναυπλίας και οι τάφοι στη βόρεια πλευρά
του Παλαμηδίου μαρτυρούν πως η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου τον 8ο π.Χ.
αιώνα.
Το Ναύπλιο, αν και μικρή πόλη, κατάφερε να αποκρούσει πολλούς επιδρομείς. Στον
Μεσσηνιακό πόλεμο συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες (που ήταν εχθροί των Αργείων)
και τελικά κατακτήθηκε από τον Δαμοκράτιδα, τον βασιλιά του Άργους,
καταστράφηκε και λειτούργησε ως λιμάνι του Άργους.
Όλα γύρω του γυρίζουν
Είναι όμως πολύ αργότερα όταν το Ναύπλιο αρχίζει να αποκτά δύναμη και αίγλη. Με
την ίδρυση του Βυζαντινού κράτους, αναγνωρίζεται από τους Βυζαντινούς ως
εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Πελοποννήσου και αποκτά μεγάλη στρατηγική
σημασία.
Το 1.180 μ.Χ. ορίζεται άρχοντας του Ναυπλίου ο Λέοντας Σγουρός, που κυρίευσε το
Άργος και την Κόρινθο. Το 1204, με την κατάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, η
Πελοπόννησος δόθηκε στους Φράγκους, που οχύρωσαν την Ακροναυπλία και έφτιαξαν
το φράγκικο φρούριο.
Η Ενετοκρατία φέρνει…έργα
Το 1.390 μ.Χ. το Ναύπλιο κυριαρχείται από τους Ενετούς που ενισχύουν την
οχύρωση των δυο φρουρίων της πόλης, κατασκευάζουν και τρίτο ενετικό φρούριο,
τον προμαχώνα γνωστό και ως «Πέντε αδέρφια». Οχυρώνεται για πρώτη φορά το
Μπούρτζι, χτίζεται πάνω του το κάστρο και μπαίνουν αλυσίδες οχύρωσης από το
κάστρο ως το λιμάνι, όλα αυτά μέχρι το 1865 που το Μπούρτζι γίνεται τόπος
διαμονής των δημίων.
Οι Ενετοί επεκτείνουν την πόλη, την οχυρώνουν με τείχη, φτιάχνουν τον ναό του
Αγίου Γεωργίου και άλλα κτίρια καθώς και υδραγωγείο.
Οι Τούρκοι κατακτητές, τα δεινά και οι
βαρβαρότητες
Από το 1540 έως το 1686 η πόλη κυριαρχείται από τους Τούρκους. Το 1686 ο
αντιναύαρχος Μοροζίνης (επικεφαλής των Ενετών) καταλαμβάνει την πόλη και
αρχίζει την οχύρωση του Παλαμηδιού που όμως δεν ολοκλήρωσε εξαιτίας ξαφνικού
θανάτου του. Την οχύρωση όμως του περίφημου κάστρου τη συνέχισε ο Αυγουστίνος
Σαγρέδος, όνομα που βρίσκεται και πίσω από την μικρή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα
στο κάστρο αλλά και από το πέτρινο λιοντάρι. Οι Ενετοί παραμένουν μέχρι το
1715, όταν με την πτώση της Ενετίας οι Τούρκοι καταλαμβάνουν όλες τις ενετικές
κτήσεις στην περιοχή της Μεσογείου.
Το 1718 η Πελοπόννησος παραδίδεται επίσημα στους Τούρκους και η πόλη του
Ναυπλίου, όπου χτίζονται τζαμιά, υποφέρει από προβλήματα και βαρβαρότητες.
Χαίρε, ως χαίρε, ελευθερία
Οι Έλληνες κηρύσσουν την έναρξη της επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821 και
τον Νοέμβριο του 1822 οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου αρχίζουν τον αγώνα τους
για την απελευθέρωση του Ναυπλίου με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο Στάικος
Σταϊκόπουλος και οι άντρες του καταλαμβάνουν το Παλαμήδι και η πόλη αποκτά την
ανεξαρτησία της. Τον Ιανουάριο του 1823 το Ναύπλιο γίνεται πρωτεύουσα του
ελεύθερου ελληνικού κράτους ενώ αρχές του 1828 έρχεται στην πόλη ο πρώτος
κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τρία χρόνια μετά
δολοφονείται μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Καλώς τον βασιλιά!
Το 1833 φτάνει στο Ναύπλιο ο Όθωνας από την Βαυαρία, ως βασιλιάς της Ελλάδας,
και το επόμενο έτος η πρωτεύουσα της Ελλάδας μεταφέρεται στην Αθήνα. Το 1834
φυλακίζεται στο Παλαμήδι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος απελευθερώνεται μετά
από δυο χρόνια. Η βασιλεία του Όθωνα διαρκεί ως το 1862.
Επιτέλους, εκσυγχρονισμός
Τις περιόδους επί Καποδίστρια και Όθωνα η πόλη απoκτά έναν αέρα εκσυγχρονισμού.
Επί Καποδίστρια γκρεμίστηκαν τα τριώροφα και τετραώροφα σαχνισιά που θύμιζαν
οθωμανική πόλη, χτίστηκε το προάστιο της Πρόνοιας για τους λαϊκούς αγωνιστές,
και γεννήθηκαν οι πρώτες εφημερίδες, το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο, η πρώτη Βουλή
των Ελλήνων, οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις, τα σαλόνια που καλλιέργησαν την
πολιτική και καλλιτεχνική ζωή, ο τακτικός στρατός και η σχολή Ευελπίδων. Έργα
που ενισχύθηκαν με την άφιξη του Όθωνα και την εγκατάσταση της Αντιβασιλείας
και μετά της Αυλής, μέχρι τη μεταφορά της πρωτεύουσας, το 1834.
Ναύπλιο: Φτιαγμένο για αστούς, φιλόξενο
για τους πρίγκιπες
Και μετά όμως τη μεταφορά της πρωτεύουσας, το Ναύπλιο συνεχίζει να αποτελεί μια
πολύ σημαντική ελληνική πόλη, αφού υπήρξε βασικό στρατιωτικό κέντρο, με τα
συντάγματά του, τα φρούρια, το κεντρικό οπλοστάσιο του στρατού και την κεντρική
ιματιοθήκη. Ακόμα, ήταν δικαστικό και διοικητικό κέντρο, ασφαλές εξαγωγικό
λιμάνι και προς το τέλος του αιώνα συνδέεται και με το σιδηρόδρομο. Στην πόλη
υπάρχουν δυο γειτονιές, η παλιά πόλη και το προάστιο της Πρόνοιας. Μέσα στον
19ο αιώνα το Ναύπλιο αναπτύσσει μια αστική συνείδηση, η όψη της πόλης
καλλωπίζεται, γκρεμίζονται τα τείχη, η πόλη αποκτά φωτισμό, περισσότερο πράσινο
και ευπρεπή ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρίγκιπες και αυτοκράτορες.
Ιωάννης Καποδίστριας
Ένα όνομα που σου έρχεται αμέσως στο μυαλό όταν
αναφέρεις το Ναύπλιο, είναι ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τι μπορεί όμως να θυμάσαι
πιο έντονα; Ότι ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική
περίοδο, ότι εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας, ότι ίδρυσε την πρώτη
Γεωργική Σχολή, το πρώτο Τυπογραφείο ή ότι η δολοφονία στον Ναό του Αγίου
Σπυρίδωνα στις 9 Οκτωβρίου 1831 σήμανε το τέλος μιας πολύ σημαντικής εποχής για
την τότε Ελλάδα;
Σύντομο βιογραφικό
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776,
φοίτησε στο μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνης, έμαθε Λατινικά, Ιταλικά και Γαλλικά.
Την περίοδο 1795-1797 σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Τα πρώτα
του πολιτικά βήματα ξεκινούν νωρίς, το 1803 που διετέλεσε γραμματέας της
επικράτειας της Ιονίου Πολιτείας. Το 1815 έως το 1822 ήταν υπουργός εξωτερικών
της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στις 14 Απριλίου 1827 η Εθνική Συνέλευση της
Τροιζήνας αποφάσισε ότι αυτός θα ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Ως
κυβερνήτης το έργο του ήταν δύσκολο και πολυδιάστατο αφού παρέλαβε ένα άναρχο
έθνος το οποίο μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς προσπαθούσε να σταθεί αυτόνομο στα
πόδια του. Έτσι, έδωσε βάση στις ένοπλες δυνάμεις και προσπάθησε να τις
οργανώσει υπό ενιαία διοίκηση, προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την
ανόρθωση της κρατικής μηχανής, καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου
της πολιτείας.
Περπατώντας στους ιστορικούς δρόμους του Ναυπλίου, σε κάθε γωνιά του υπάρχει
κάτι που να θυμίζει αυτόν τον τόσο σημαντικό ηγέτη. Τι να πρωτοπροσέξεις; Το
πρώτο ελληνικό φαρμακείο στην πλατεία τριών Ναυάρχων, δίπλα από το σημερινό
Δημαρχείο, όπου ταριχεύτηκε η σωρός του, την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την
οποία ίδρυσε και σήμερα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο ή τον ναό του Αγίου
Σπυρίδωνα όπου ακόμα υπάρχει το σημάδι από την σφαίρα που τον σκότωσε;
Το Πανελλήνιον
Το έργο του πολυδιάστατο και δύσκολο. Αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση του νέου
κράτους ο Καποδίστριας αρχικά διέλυσε την Βουλή και κατήργησε το τότε σύνταγμα.
Στην θέση της Βουλής έφτιαξε το Πανελλήνιον ένα όργανο με 27 μέλη, τα οποία
όμως δεν είχαν καμία δικαιοδοσία, και δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο με
αρχηγό τον ίδιο. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες και δημιούργησε
δικαστήρια.
Ιδρυτής των….πάντων
Μεταξύ άλλων ίδρυσε το Εθνικό Νομισματοκοπείο και καθιέρωσε τον φοίνικα ως
εθνικό νόμισμα, την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, κατασκεύασε νέα σχολεία,
ίδρυσε εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο, Ορφανοτροφείο και αρχαιολογικό Μουσείο
στην Αίγινα, Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα, Ελληνικό και Γαλλικό τυπογραφείο στην
Αίγινα, ανοικοδόμησε το Μεσολόγγι και την Πάτρα, παραχώρησε δάνεια στους
νησιώτες για την αγορά πλοίων και την κατασκευή ναυπηγείων στον Πόρο και το
Ναύπλιο. Μαζί με τον Ανδρέα Μιαούλη προσπάθησε να καταστείλει την πειρατεία και
πέρασε τον στόλο στην δικαιοδοσία της κυβέρνησης. Ίδρυσε την στρατιωτική σχολή
Ευελπίδων με στόχο να οργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις. Μάλιστα συνέχισε τον
πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία φοβούμενος ότι οι Άγγλοι θα περιόριζαν τα
σύνορα της Ελλάδας. Επιχείρησε να συνάψει δάνειο με τράπεζες του εξωτερικού,
κάτι όμως για το οποίο η Αγγλία ήταν αντίθετη. Ωστόσο, Ρωσία και Γαλλία
ανέλαβαν να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα (ο Τσάρος έστειλε 3.750.000
γαλλικά φράγκα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι διέθεσε όλη του την περιουσία για τους σκοπούς του
κράτους και αρνήθηκε να δεχθεί μισθό.
Το πολεοδομικό του έργο
Ο Καποδίστριας είναι υπεύθυνος για την διάνοιξη πολλών δρόμων και πλατείων στην
παλιά πόλη. Ένα από τα μεγάλα έργα, ήταν η διάνοιξη του «Μεγάλου Δρόμου», θα
ακούσεις πολλούς ντόπιους να αποκαλούν έτσι την Βασιλέως Κωνσταντίνου, που
οδηγούσε από την αρχή της πόλης ως την πλατεία Συντάγματος. Αξίζει να σημειωθεί
ότι θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος του κλασικισμού στην Ελλάδα.
Ο Καποδίστριας ασφάλισε πολλά κτήρια από πυρκαγιά σε οίκο της Τεργέστης, γιατί
σε πολλά πέτρινα κτίσματα προστέθηκαν όροφοι χτισμένοι με ξυλοδεσιά, τα οποία
εύκολα έπαιρναν φωτιά. Στα κτήρια αυτά έβαζαν πινακίδες ασφαλιστηρίων και
μερικές σώζονται μέχρι σήμερα.
Η Δολοφονία
Ο Καποδίστριας είχε πολλές αντιπάθειες. Η Ελλάδα λόγω της στρατηγικής της θέσης
ήταν πόλος έλξης για πολλές χώρες οι οποίες ήθελαν να εδραιώσουν την κυριαρχία
τους στην Μεσόγειο. Η Αγγλία ενθάρρυνε τις όποιες εσωτερικές αντιπαραθέσεις
γιατί θεωρούσε τον Καποδίστρια φίλο της Ρωσίας. Το γεγονός ότι δεν έδωσε καμία
εξουσία τις τοπικές αρχές και διόρισε σε θέσεις κλειδιά τα δύο αδέρφια του,
Αυγουστίνο και Βιάρο Καποδίστρια, τον οδήγησε σε σύγκρουση με τους
κοτζαμπάσηδες και τους πλοιοκτήτες. Το κέντρο του αντικαποδιστριακού αγώνα
έγινε η Ύδρα.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 1831 έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, ο
Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαυρομιχάλης πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον
κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη
θεία λειτουργία. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης πυροβολήθηκε επιτόπου και ο
εξαγριωμένος κόσμος τον αποτελείωσε και πέταξε το πτώμα του στο λιμάνι ενώ ο
αδερφός του Γεώργιος κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία. Παραδόθηκε όμως και
δικάστηκε σε τουφεκισμό.
Η δολοφονία του αποδίδεται στο μανιάτικο έθιμο της βεντέτας μιας και ο
Καποδίστριας είχε φυλακίσει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη επειδή είχε ξεσπάσει
ανταρσία στην Μάνη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αυτός ήταν
ο λόγος ή αν υπήρχε υπονόμευση από χώρες του εξωτερικού.
Η σορός του Καποδίστρια μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου και ενταφιάστηκε στη
Μονή Πλατυτέρας.
Αυτό το ήξερες;
Στον Καποδίστρια αποδίδεται η εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας. Το
περίεργο είναι στον τρόπο που βρήκε για να τις κάνει αποδεκτές. Αρχικά,
εισήγαγε ένα φορτίο πατάτες και τις πρόσφερε στους πολίτες. Όμως κανείς δεν
ενδιαφέρθηκε. Έχοντας λοιπόν γνώση των ελληνικών συνηθειών, διέταξε ολόκληρη η
αποστολή των πατατών να ξεφορτώνεται σε δημόσια επίδειξη στις αποβάθρες του
Ναυπλίου, αλλά να φυλάσσονται αυστηρά. Σύντομα, κυκλοφόρησαν φήμες για τις
πατάτες, ότι, αφού τόσο καλά φρουρούνταν, έπρεπε να είναι μεγάλης
σπουδαιότητας. Και φυσικά κάποιοι δοκίμασαν να τις κλέψουν. Οι φρουρές είχαν
διαταχθεί να κάνουν τα στραβά μάτια και να επιτρέπουν ουσιαστικά την κλοπή και
σύντομα όλες οι πατάτες του φορτίου είχαν κλαπεί και το σχέδιο του Καποδίστρια
να τις εισάγει στην Ελλάδα είχε πετύχει.
ΠΗΓΗ : http://www.discovernafplio.gr
Η ξεχωριστή αυτή πόλη της Πελοποννήσου
πρωταγωνίστησε στα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Το 1823 το
Ναύπλιο ορίστηκε ως η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Εδώ,
ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση και δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης, ο
Καποδίστριας. Αυτή η ιστορική πόλη
κατόρθωσε στο χρόνο να διατηρήσει πλήθος από αξιοθέατα και ομορφιές.
Αρχοντιά και ιστορία
Το Ναύπλιο χωρίζεται στην Παλιά και τη Νέα πόλη,
που συνθέτουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης και χαρακτηρίζονται από
μια αρχοντιά ξεχωριστή, καθώς συναντάμε ένα μεγάλο αριθμό μνημείων που καλύπτουν
όλες τις εποχές της μακραίωνης ιστορίας της πόλης. Η ιστορική πόλη απλώνεται σε
όλο το μήκος της βορινής πλευράς του χαμηλού υψώματος της Ακροναυπλίας, από το
διάσελο που σχηματίζεται ανάμεσα σ' αυτήν και στον απόκρημνο όγκο του
Παλαμηδίου. Ενώ η σύγχρονη πόλη αναπτύσσεται ανατολικά στην σκιά του ονομαστού
Κάστρου. Διαχωριστικό ορόσημο μεταξύ τους αποτελεί η πλατεία του Καποδίστρια με
το πάρκο της, στο οποίο δεσπόζει το άγαλμα του κυβερνήτη.
Η καρδιά της Παλιάς πόλης χτυπά στην πλατεία
Συντάγματος. Αρχικά ονομαζόταν πλατεία Πλατάνου. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία
καθώς – σύμφωνα με την παράδοση – κάτω από την σκιά του τεράστιου αιωνόβιου
πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατάστρωναν τα σχέδιά τους λίγο πριν αλλά και κατά τη
διάρκεια της επανάστασης. Αργότερα φιλοξένησε την πρώτη βουλή των Ελλήνων, η
οποία στεγάστηκε στο Βουλευτήριο, ένα εντυπωσιακό κτίριο που αρχικά ήταν τζαμί.
Η πλατεία Συντάγματος όπως και οι γύρω από αυτήν δρόμοι συγκεντρώνουν την
μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Η περιοχή αυτή είναι το αγαπημένο στέκι ντόπιων
και επισκεπτών. Εδώ, λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα, καφετέριες,
εστιατόρια και μπαράκια ενώ τα επιβλητικά ενετικά οικοδομήματα και τα
νεοκλασικά δίνουν το δικό τους στίγμα αρχοντιάς στην πόλη.
Η Νέα πόλη του Ναυπλίου φέρει τα χαρακτηριστικά
κάθε σύγχρονης πόλης. Οι φαρδιοί δρόμοι, οι πολυκατοικίες, τα καταστήματα και
τα κτίρια - δημόσια και ιδιωτικά - που στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες,
επαναφέρουν τον επισκέπτη στους ρυθμούς της καθημερινότητας. οι επιλογές που
προσφέρει το Ναύπλιο είναι τόσες πολλές που το μόνο άγχος κάθε επισκέπτη είναι
να προλάβει να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή τη ξεχωριστή πόλη.
Παλαμήδι
Το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου υψώνεται 216 μέτρα πάνω από την
πόλη του Ναυπλίου και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί ανεβαίνοντας με αυτοκίνητο
από την ανατολική πλευρά.
Οι πιο τολμηροί και ρομαντικοί φθάνουν στην
κορυφή από τα 999 σκαλιά. Όπως και αν επιλέξει να το προσεγγίσει κανείς,
σίγουρα θα αποζημιωθεί, καθώς η θέα από την κορυφή προς το Παλιό Ναύπλιο, την
ευρύτερη περιοχή και τον Αργολικό κόλπο κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1687-1715 από τους Βενετούς και συγκεκριμένα από τον
πορθητή Φραγκίσκο Μοροζίνη, αφού κατέλαβαν το λόφο στον οποίο βρίσκεται, ύστερα
από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς, κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Ο σκοπός
ήταν να αποτελέσει το κύριο αμυντικό στήριγμα του Ναυπλίου, που ήταν η
πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Το Παλαμήδι είναι ένα τυπικό φρούριο μπαρόκ και
αποτελείται από 8 προμαχώνες, τριγυρισμένους με τείχη. Αυτά τα 8 οχυρά
(προμαχώνες) είχαν αρχικά βενετσιάνικα ονόματα, μετά τουρκικά και τέλος αρχαία
ελληνικά (Φωκιανός, Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας, Αχιλλέας
κ.λ.π.).
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης μετά
από πολλές προσπάθειες και αποτυχίες, τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, οι
Έλληνες καταλαμβάνουν το Παλαμήδι με τους οπλαρχηγούς, Στάικο Σταϊκόπουλος και
Μοσχονησιώτη. Έπειτα από λίγο έφθασε ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος ανάγκασε τη
φρουρά του Ναυπλίου να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί. Στις 30 Νοεμβρίου
εορτάζεται η επέτειος της αλώσεως.
Ένας από τους προμαχώνες του φρουρίου, ο
επονομαζόμενος «Μιλτιάδης» χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης
Θ. Κολοκοτρώνη. Στο φρούριο υπάρχει και το ιστορικό εκκλησάκι του Αποστόλου
Ανδρέα, κτισμένο από την εποχή των Ενετών.
Μπούρτζι
Το Μπούρτζι ή «Καστέλι» (Castello dello Soglio)
κατά τους Ενετούς, ή «θαλασσόπυργος» κατά τον Αγώνα του 1821, είναι ένα μικρό
οχυρωμένο νησάκι στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου. Οχυρώνεται για πρώτη φορά
κατά την περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (1389-1540) από τον Ενετό Pasqualigo, ο
οποίος ανέθεσε τις εργασίες στον αρχιτέκτονα Antonio Gambello. Την αλλαγή της
μορφής του κάστρου σε ρυθμό Αναγέννησης, σύμφωνα με τις ανάγκες της
πολιορκητικής και με τις νέες απαιτήσεις, μπορεί να παρατηρήσει κανείς στο
Μπούρτζι. Το 1715 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, μέχρι το 1822,
οπότε και περιέρχεται στην κυριότητα των Ελλήνων.
Μπούρτζι στα τουρκοαραβικά, σημαίνει
"νησί-φρούριο", ενώ παλαιότερα το νησάκι είχε το όνομα των Αγίων
Θεοδώρων. Η τουρκική ονομασία τελικά επικράτησε. Αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος
της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Στα πρώτα χρόνια μετά την
απελευθέρωση του νέου ελληνικού κράτους το κάστρο χρησίμευσε ως κατοικία των
δημίων γιατί ήταν "μισητοί στους κατοίκους του Ναυπλίου". Στη
δεκαετία του ΄50 λειτούργησε εκεί ξενοδοχείο, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ιδιώτης.
Το ξενοδοχείο φιλοξένησε πολλές και διάσημες προσωπικότητες.
Πλατεία Συντάγματος
Στο κέντρο σχεδόν του Ναυπλίου η πλατεία
Συντάγματος, πλατεία του πλατάνου κατά την επανάσταση, περιστοιχίζεται από
ιστορικά κτήρια όπως η παλιά βουλή, το ανάκτορο Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι
του Θ. Κολοκοτρώνη, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το αρχαιολογικό μουσείο.
Εδώ βρισκόταν τα σπίτι των περισσότερων οπλαρχηγών του 1821.
Η παλιά βουλή (η πρώτη των Ελλήνων) φιλοξενούσε
το Βουλευτικό, ένα από τα δύο σώματα μαζί με το εκτελεστικό που δημιουργήθηκαν
στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822. Το κτίριο που σήμερα έχει
αναπαλαιωθεί παλαιότερα στέγαζε τουρκικό τζαμί.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου στεγάζεται
σε ένα τριώροφο πετρόκτιστο κτίριο, εκθέτοντας σπουδαία ευρήματα της
Προϊστορικής και Μυκηναϊκής Περιόδου. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τους
Βενετούς σαν οπλοστάσιο.
Ακροναυπλία
Γνωστή και με την τουρκική ονομασία της, Ιτς
Καλέ (=εσωτερικό κάστρο) η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την
αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου. Η Ακροναυπλία κατοικείται από τα προϊστορικά
χρόνια. Αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα εκ των οποίων ήταν κι ένα ξεχωριστό
κάστρο. Τα τείχη της έχουν ύψος 85μ., πλάτος 400μ. και μήκος 900 μέτρα.
Το πρώτο τείχος, από το οποίο σώζονται μόνο
ερείπια, κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα
φρούριο από τους Φράγκους, την οχύρωση του οποίου ολοκλήρωσαν οι Ενετοί. Κάτω
από την ακρόπολη και στο βορειοδυτικό μέρος της χερσονήσου οι Ενετοί έχτισαν το
φρούριο του Τόρου με πέντε κανόνια, που έδωσαν στο κάστρο την ονομασία "Τα
πέντε αδέλφια".
Το 1822 οι Τούρκοι παρέδωσαν το κάστρο στον τότε
αρχιστράτηγο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ο οποίος υψώνει στις επάλξεις τη σημαία της
ελευθερίας. Η μοίρα όμως του επιφύλασσε σκληρό παιχνίδι αφού 10 περίπου χρόνια
αργότερα (1833) βρέθηκε στο ίδιο κάστρο φυλακισμένος. Επί Καποδίστρια,
χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και επισκευάστηκαν η
οχύρωση και ο οπλισμός. Μετά το 1821 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατόπεδο αλλά και
σαν φυλακή.
Για πολλά χρόνια φιλοξένησε αντικαθεστωτικούς
και πολιτικούς κρατούμενους. Αργότερα, επί βασιλείας Παύλου του Α', οι φυλακές
αυτές κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθηκε ξενοδοχείο.
ΠΗΓΗ : « http://www.iefimerida.gr/node/104950#ixzz2mAZD0H00 »
Χ Α Ρ Τ Η Σ
Ε Ρ Μ Ι Ο Ν Ι Δ Α
Ε Ρ Μ Ι Ο Ν Ι Δ Α
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Κρανίδι Αργολίδας
Στο υψηλότερο σημείο του καταπράσινου πευκοδάσους
της Αγ. Άννης, βρίσκεται η πολιτεία του Κρανιδίου (Δήμος Κρανιδίου) απ” όπου
φαίνεται ολόκληρη η χερσόνησος της Ερμιονίδος. Σε χαρισματική θέση καταμεσής
των πεδινών της χερσονήσου, το σημερινό Κρανίδι – ορίστηκε «πρωτεύουσα» της
Επαρχίας Ερμιονίδος το 1841 – είναι χτισμένο στα όρια της αρχαίας πολιτείας του
Μάσητος, η οποία περιελάμβανε την περιοχή της σημερινής Κοιλάδας, καθώς και την
κοινότητα των Φούρνων.
Γνωστό, έως την τουρκοκρατία, με το όνομα «Κάτω
Ναχαγιέ» – δηλαδή κάτω επαρχία, σε αντίθεση με τον Άνω Ναχαγιέ της Κορίνθου –
το Κρανίδι εμφανίζεται με το σημερινό του όνομα στις αρχές του 16ου
αιώνα.Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομά του προέρχεται από το επίθετο Κραναός που
σημαίνει τραχύς, δύσβατος και θεωρείται δηλωτικό της περιοχής. Σύμφωνα με άλλη
εκδοχή το όνομα οφείλεται σε παραφθορά της λέξης Κορωνίδα, το όνομα παραπλήσιας
νησίδας που φέρει το όνομα της μητέρα του θεού της Ιατρικής, του Ασκληπιού, ο
οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την παράδοση, στην περιοχή υπήρχαν 4
οικισμοί προστατευμένοι απο τη θάλασσα, λόγω του φόβου των πειρατών. Ο Άη
Γιάννης, η Μιλίνδρα, τα Βίλια και οι Μπιές οι οποίοι και αποτέλεσαν τα κύτταρα
για τη πόλη του Κρανιδίου.
Το Κρανίδι άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από το
εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη του προδρόμου – σημερινή Μητρόπολη του Κρανιδίου- με
τους κατοίκους του να ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία αλλά και την
Ναυτιλία και το εμπόριο, φτάνοντας σε μεγάλη οικονομική ακμή, που του επέτρεψε
να πρωτοστατήσει στην Εθνική προσπάθεια για ανεξαρτησία.
Το Κρανίδι στις αρχές 20ου αι. διέθετε μεγάλο
εμπορικό στόλο λόγω της ασχολίας των κατοίκων μετά τα χρόνια της Επαναστάσεως
με το εμπόριο και τη ναυτιλία καθώς και με τις ιδιαίτερες σχέσεις με τους
Σπετσιώτες και τους Υδραίους. Τα παλαιά αρχοντικά των καπεταναίων με τη
νησιωτική τεχνοτροπία κτίστηκαν την πεντηκονταετία 1840 – 1890 κατά την εποχή
της ακμής της ιστιοφόρου ναυτιλίας στη Ελλάδα.
Όταν ύστερα από το 1890 η ιστιοφόρος ναυτιλία
άρχισε να παρακμάζει λόγω του συναγωνισμού με τα ατμόπλοια οι ναυτικοί
ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία και την αλιεία ενώ οι λιγότεροι στράφηκαν στη γεωργία
και τη κτηνοτροφία. Οι κάτοικοί του ακόμη και σήμερα συνεχίζουν με τις ίδιες
ασχολίες, ενώ πολλοί έχουν στραφεί στα τουριστικά επαγγέλματα λόγω των
ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων της περιοχής αλλά και της υψηλής επισκεψιμότητας
της.
Μάρτυρας της οικονομικής ακμής του Κρανιδίου
είναι ο παραδοσιακός (διατηρητέος) οικισμός του, με τα πανέμορφα αρχοντικά του
και τις υπέροχες καμάρες. Οι πελεκητές πέτρες, τα περίτεχνα μπαλκόνια, οι
φεγγίτες πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρα, οι στέγες του παραδοσιακού βυζαντινού
τύπου, τα γωνιασμένα κεραμίδια στο ρόλο των ακροκεράμων και οι μάντρες οι
οποίες κυριολεκτικά οχύρωναν το σπίτι, δίνουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα. Ο
οικισμός έχει χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα και θυμίζει πολύ τους οικισμούς
των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Τα χαρακτηριστικά για την τοπική αρχιτεκτονική
κτήρια, του Δημαρχείου και της βιβλιοθήκης, οι πέντε μεγάλες εκκλησίες του 19ου
αι., το μοναδικό για την αρχιτεκτονική του καλντερίμι, στο πηγάδι του Πύργου,
οι τρεις ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι, τα παραδοσιακά λιοτρίβια με τις μεγάλες
πέτρες, το ησυχαστήριο και ο λόφος της Αγ. Άννης, καθώς και τα πολλά ξωκλήσια
συμπληρώνουν την εικόνα μιας πολιτείας πανέμορφης.
ΠΗΓΗ : http://epihirimatias.gr