ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣΕκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας



Με επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δήμου Κηφισιάς και στα πλαίσια του Ανοικτού Πανεπιστημίου του εν λόγω Δήμου η εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς Νεοτούρκους. Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και ιστορικός κα Λία Βαλάτα Τσιάμα.
Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα από τις επιστολές – αναφορές του εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό τον Ε'. Οι εν λόγω επιστολές διασώθηκαν και εκδόθηκαν από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Ως συμβολική ημέρα της έναρξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θεωρείται η 12η Ιανουαρίου 1914. Τότε ο Άγιος Χρυσόστομος γράφει στον Πατριάρχη:
« ...Θεωρώ καθήκον να γνωρίσω, ότι συστηματικός διωγμός ήρχισεν ασκούμενος κατά των κατοικούντων τα παράλια της Μ. Ασίας πληθυσμών, αι εκδηλώσεις του οποίου ρίπτουσιν εις την απόγνωσιν τους περιφόβους Χριστιανούς».

Οι διωγμοί των Ελλήνων από τον Ιανουάριο του 1914 και μετά εντείνονται και ο Αγιος Χρυσόστομος τους καταγράφει περιγράφοντας σχεδόν καθημερινά στον Πατριάρχη την τραγική κατάσταση. Η Φώκαια (Παλαιά και Νέα) καταστρέφεται και οι κάτοικοι της αλλόφρονες επιχειρούν να διαφύγουν προς τη θάλασσα για να σωθούν από τον θάνατο και την ατίμωση, η Μαινεμένη και η Πέργαμος υποφέρουν από τις επιθέσεις των οθωμανών, το ίδιο τα Βουρλά, το Σιβρισάρι, ο Βουτζάς, ο Βουρνόβας, καταστροφές ιδιοκτησιών και δολοφονίες Ελλήνων συμβαίνουν εις Καράβουρνα, Σαΐπιον, Αχιρλή, Μολδοβάνι, Γενί Λιμάν, Αδραμύττιον, Θείρα, Φιλαδέλφεια, Σεϊδίκιοϊ, Ναζλή, Νύμφαιο, Πάρσα, και αλλού.
Την 1η Ιουλίου του 1914 ο Αγιος Μητροπολίτης Σμύρνης ενημερώνει τον Πατριάρχη ότι η κατάσταση «εξακολουθεί από του κακού εις το χείρον». Ο Πατριάρχης αντιλαμβανόμενος την τραγική κατάσταση των Ελλήνων κηρύσσει την Εκκλησία «εν διωγμώ» και κλείνουν οι ναοί και τα σχολεία. Όμως και η απονενοημένη αυτή ενέργεια δεν εμποδίζει τους οθωμανούς να συνεχίσουν το αποτρόπαιο έργο τους και να φτάσουν στο σημείο στις 20 Αυγούστου του 1914 βιαίως να απελάσουν από τη Μητρόπολή του τον Αγιο Μητροπολίτη Σμύρνης.
Οι ακροατές της εκδήλωσης μετά τις επιστολές - ντοκουμέντα του Αγίου Μητροπολίτου Σμύρνης παρακολούθησαν τη μαρτυρική πορεία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας προς τον Γολοθά του μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου « ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ – ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ (1914-1922)». Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, με τη συμπαράσταση της συγγραφέως Λίνας Σόρογκα, η οποία διάβασε με ευαισθησία χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, περιέγραψε, σα σε κινηματογραφικό σενάριο, την τραγική πορεία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το 1914 έως το 1922 και τις μύριες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την εγκατάστασή τους στην ελεύθερη Ελλάδα.
Της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και εκφράστηκε η ευχή να μένει πάντα ζωντανή η μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού  της Μικράς Ασίας και οι Έλληνες πάντα να παραδειγματίζονται από τις Αξίες και οι Αρετές του, με τις οποίες πέτυχε να επιζήσει ως Έθνος στις απάνθρωπες συνθήκες που επέβαλλε επί αιώνες ο βάρβαρος κατακτητής.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου