ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝΝέοι κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία

ΠΗΓΗ :  "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Πιο εύκολα θα μπορούν, πλέον, να μεταδίδουν μουσική σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με βάση τους νέους κανόνες που εγκρίθηκαν από την Ευρωβουλή.
Πρόκειται για μια νέα οδηγία η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των διαδικτυακών μουσικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς όφελος των καταναλωτών, καθώς και να διασφαλίσει την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και την έγκαιρη πληρωμή των δικαιωμάτων που τους αναλογούν.

Η υπό έκδοση οδηγία προβλέπει ένα ευέλικτο πλαίσιο που ρυθμίζει τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων μέσω διατάξεων για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη διακυβέρνηση και επιβολή, καθώς και για τη χορήγηση διακρατικών αδειών για επιγραμμική χρήση.
«Η οδηγία θα προστατεύσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ευρωπαίων δημιουργών. Θα δώσει, επίσης, στους τελικούς χρήστες πρόσβαση στο μουσικό περιεχόμενο, το οποίο στο παρελθόν προστατευόταν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την οδηγία αυτή, Γαλλίδα ευρωβουλευτής κα. Marielle Gallo (ΕΛΚ, Γαλλία) . «Η παρούσα οδηγία αποτελεί σαφές μήνυμα ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στο Διαδίκτυο. Τα δικαιώματα αυτά έχουν ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ψηφιακή οικονομία», πρόσθεσε.
Διασυνοριακές άδειες για διαδικτυακές μουσικές υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πάροχοι επιγραμμικών υπηρεσιών της ΕΕ θα μπορούν να λαμβάνουν από Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, που εκπροσωπούν τα δικαιώματα των δημιουργών σε διασυνοριακό επίπεδο, την άδεια να κάνουν χρήση των εκάστοτε δικαιωμάτων  πνευματικής ιδιοκτησίας. Καθώς οι  άδειες αυτές θα καλύπτουν περισσότερα από ένα κράτη μέλη, οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούν ευκολότερα να μεταδίδουν μουσικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ)
Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), αν και μη κερδοσκοπικοί ως προς τη σύλληψή τους, αποτελούν οικονομικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Εντούτοις, διαφέρουν από άλλους παρόχους υπηρεσιών ως προς το ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την προστασία και την προαγωγή της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, προστατεύοντας τους λιγότερο δημοφιλείς ή διάσημους καλλιτέχνες, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση των διαφόρων ρεπερτορίων στην αγορά και προωθώντας ρεπερτόρια που απευθύνονται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό και ρεπερτόρια τοπικής εμβέλειας.
Επίσης, αποστολή τους είναι η προστασία και η προάσπιση των συμφερόντων όλων των μελών τους, ανεξάρτητα από το ταλέντο ή την επιτυχία του καθενός. Σε ορισμένα κράτη μέλη οι ΟΣΔ υποχρεούνται από τον νόμο να στηρίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία παρέχοντας οικονομική ενίσχυση σε ειδικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Επομένως, επισημαίνεται, από αρμόδιους του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου, εάν θεωρήσουμε ότι οι καλλιτέχνες ανήκουν στα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της κοινωνίας της ΕΕ, οι ΟΣΔ, διευκολύνοντας την αδειοδότηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων και μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών, είναι το καλύτερο μέσο ώστε οι καλλιτέχνες να αμείβονται μέσω των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τους.
Μολονότι η σημασία της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων ως αρχή είναι προφανής, τα τελευταία χρόνια τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι χρήστες εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες και εντονότερη κριτική όσον αφορά τη λειτουργία των ΟΣΔ, ζητώντας καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότητα, μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις χρεώσεις, καλύτερη διανομή των εσόδων και καλύτερες λογιστικές πρακτικές, καθώς και καλύτερη διακυβέρνηση.
Παράλληλα, το επιγραμμικό περιβάλλον έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και για τους στόχους της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Οι αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητες, δεδομένου ότι οι επιγραμμικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Η εμφάνιση αυτών των υπηρεσιών αποτελεί πρόκληση για τους ΟΣΔ, οι οποίοι κατά παράδοση ήταν αρμόδιοι για τη χορήγηση αδειών επί εδαφικής βάσης για το εκάστοτε οικείο/εγχώριο ρεπερτόριο.
Η  συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων, όταν λειτουργεί ορθά, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αδειοδότησης δικαιωμάτων ώστε να ωφελούνται οι δικαιούχοι. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτός ο ρόλος, είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαχείρισης συλλογικών δικαιωμάτων.
Διατήρηση της πολιτιστικής πολυμορφίας
Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μουσικοί δημιουργοί σε όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε άδειες που θα καλύπτουν περις σότερες από μία χώρες και να προστατεύεται η πολιτιστική πολυμορφία, ο εκάστοτε οργανισμός συλλογικής διαχείρισης που δεν χορηγεί πολυεδαφικές άδειες για δικαιώματα επί των μουσικών έργων που ανήκουν στο δικό του ρεπερτόριο θα είναι σε θέση -και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, θα υποχρεούται -να ζητά από άλλο οργανισμό να εκπροσωπήσει το ρεπερτόριό του. Χάρη στους ευρωβουλευτές, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να χορηγούν άδειες για τα ρεπερτόρια που εκπροσωπούν υπό τους ίδιους όρους που χορηγούν άδειες για τα δικά τους ρεπερτόρια.
Έγκαιρη και κατάλληλη πληρωμή των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών
Όλοι οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι καλλιτέχνες λαμβάνουν την κατάλληλη αμοιβή για τη χρήση των δικαιωμάτων τους σε εύθετο χρόνο. Σε γενικές γραμμές, τα ανάλογα ποσά θα πρέπει να καταβάλ λονται στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εννέα μήνες από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο εισπράχθηκαν τα έσοδα από τα δικαιώματα.
Οι δικαιούχοι θα έχουν, επίσης, λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την ελευθερία να επιλέγουν τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που θέλουν.
Για να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση τω δικαιωμάτων των δικαιούχων, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη διαφάνεια, την υποβολή εκθέσεων, τη διακυβέρνηση, καθώς και τη συλλογή και την εκμετάλλευση των εσόδων.
Η συνέχεια της διαδικασίας έκδοσης
Η οδηγία, η οποία εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία( 640 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 22 αποχές). Θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί, και επίσημα από  το Συμβούλιο (έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο συννομοθετών  Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου).
Με την εκδοσή της, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν 24 μήνες στη διάθεσή τους για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου