ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

NEΟΣ ΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma.gr     " 

virus_584800_large
Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά , Βρυξέλλες για το pentapostagma.gr
H ρωσική εταιρεία λογισμικών και διαδικτυακής ασφάλειας Kaspersky Lab, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός διεθνούς δικτύου κυβερνοκατασκοπείας που δρά από το 2007 και που χρηματοδοτείται από ένα κράτος το οποίο δεν κατονόμασε.

Oι ειδικοί έχουν βαπτίσει το δίκτυο “The Mask” ή “Careto” (μάσκα στην ισπανική αργκό). Το Careto έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 380 στοχευμένες επιθέσεις ενάντα σε κρατικές υπηρεσίες,  διπλωματικές αποστολές, σε εταιρείες Ενέργειας Πετροχημικών και Αερίου ,  επιστημονικές και πολιτικές οργανώσεις σε συνολικά 31 κράτη μεταξύ των οποίων  ΗΠΑ,  Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία και  Κίνα.
Το δίκτυο της κυβερνοκατασκοπείας χρησιμοποιούσε διάφορα ύποπτα λογισμικά προηγμένης τεχνολογίας τα οποία έχουν κατασκευασθεί για να είναι συμβατά με τα Windows, Mac OS X, Linux , πιθανότατα και για Android, iOS προκειμένου να υποκλέπτουν πληροφορίες όπως διάφορα ευαίσθητα αρχεία αλλά και κωδικούς πρόσβασης.
“Πολλοί λόγοι μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δίκτυο που τυγχάνει κάποιας κρατικής χρηματοδότησης. Κατ’ αρχάς βλέπουμε ότι πρόκειται περί δικτύου που χρησιμοποιεί  επαγγελματίες υψηλού επιπέδου του τομέα. Γνωρίζουν να επιβλέπουν τη λειτουργία της υποδομής τους και να σταματούν τη δράση της όταν υπάρχει κίνδυνος. Επίσης ξέρουν να κρύβονται χρησιμοποιώντας περιοριστικούς κανόνες πρόσβασης και να σβήνουν το περιεχόμενο των καθημερινών αρχείων αντί να το καταργούν “,δήλωσε ο Costin Raiu, expert του Kaspersky Lab. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτός ο βαθμός ασφάλειας δεν παρατηρείται στις συνηθισμένες  κυβερνοπαραβατικές ομάδες.
Οι ειδικοί πραγματογνώμονες της εταιρείας  Kaspersky αποφαίνονται ότι οι σχεδιαστές των ιών μιλούσαν ισπανικά κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει σε επιθέσεις τόσο μεγάλης εμβέλειας καθώς η πλειοψηφεία των διαδικτυακών επιθέσεων είναι γεμάτες με σχόλια στην κινεζική γλώσσα …
“Γιά τα θύματα μια μόλυνσης από το  Careto οι συνέπειες μπορεί να αποβούν καταστροφικές. Το Careto καταλαμβάνει όλες τις διόδους επικοινωνίας και συλλέγει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το θύμα. Η ανίχνευσή του είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ικανοτήτων διακριτικότητας του λογισμικού και των ειδικών  κυβερνοκατασκοπευτικών λειτουργιών του“, ανακοίνωσε η Εταιρεία σε δελτίο Τύπου.
Εάν ένας υπολογιστής, ταμπλέτα ή τηλέφωνο μολυνθεί, οι pirates μπορούν να έχουν δεδομένα όπως την κυκλοφορία στο διαδίκτυο, τα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο, τις συνομιλίες στο Skype και να υποκλέψουν και όλες τις πληροφορίες από τα δυνδεδεμένα με αυτά μηχανήματα.
Οι   servers  του δικτύου κυβερνοκατασκοπείας  σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιουανουάριο 2014 μετά την έρευνα που πραγματοποίησε το Kaspersky Lab.
Evgueni Kaspersky,ιδρυτής του Kaspersky Lab με εξειδίκευση στα antivirus
Evgueni Kaspersky,ιδρυτής του Kaspersky Lab με εξειδίκευση στα antivirus
πηγές: Ria Novosti/L Orient le Jour

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου