ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Τον Ιούλιο θα βγουν για τους παλαιούς συνταξιούχους-απόστρατους ο επανυπολογισμός στις συντάξεις με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 που ισχύουν από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Προσοχή: Αυξήσεις στις συντάξεις θα πάρουν όλοι όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αυτές θα φανούν στην ανταποδοτική σύνταξη. Για να περάσουν όμως και στην τσέπη θα πρέπει η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν από τον πρώτο επανυπολογισμό τής σύνταξής τους με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς μεγαλώνει το τμήμα σύνταξης και οι συνταξιούχοι θα έχουν πιο γρήγορα την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς στις αυξήσεις που «ξεκλειδώνουν» από το 2023.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις για τους παλιούς συνταξιούχους-αποστράτους εφόσον είναι μεγαλύτερες από το ποσό τής θετικής προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν θα πληρωθούν σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι δύο (για το 2020 και 2021) θα πληρωθούν τον Ιούλιο και οι επόμενες τρεις δόσεις για τα έτη 2022, 2023 και 2024.

Τα δε αναδρομικά στις συντάξεις θα είναι από τα χρωστούμενα της πρώτης δόσης για το διάστημα Οκτωβρίου 2019 (που ισχύει ο νόμος 4670) μέχρι και Ιούνιο 2021 (γιατί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιούλιο θα πιστωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις). Στην πράξη, τα αναδρομικά από την πρώτη δόση της αύξησης θα είναι για 20 μήνες. Αν πάει κι άλλο πίσω ο επανυπολογισμός (π.χ. Αύγουστο) η αύξηση δεν χάνεται γιατί περνάει στα αναδρομικά, που θα είναι για 21 μήνες, κ.ο.κ.

Στον πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» ο επανυπολογισμός για τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους-απόστρατους θα φέρει τα εξής αποτελέσματα: