ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Στον Εσπερινό του Πολιούχου Αγ. Αναστασίου ΝΑΥΠΛΙΟΥ ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας στον Εσπερινό για τον Πολιούχο ΄Αγιο Αναστάσιο της πόλεως Ναυπλίου κατόπιν προσκλήσεως. 



Η συνέχεια από την επαγγελματική σελίδα 

 




Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Με Πολυαρχιερατικό Εσπερινό τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Αναστάσιο η πόλη του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:25:00 μ.μ. |  | 
Εκκλησία
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Ναύπλιο την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, γιορτάζει τον προστάτη της πόλης Άγιο Αναστάσιο το νεομάρτυρα.  
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής του Αγίου Αναστασίου Τρίτη 31 Ιανουαρίου τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων Βαρθολομαίου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου και του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου. 
Κατά τον εσπερινό έψαλλε ο Νικόλαος Ταμπρατζής, Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και ο πρωτοψάλτης και αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κωνσταντίνος Ρούτουλας.
Μετά το πέρας του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ευχαρίστησε εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ,τους αρχιερείς ,του ιερείς και τους πιστούς, που με την παρουσία τους τίμησαν τον Άγιο Αναστάσιο.
Το εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων , ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας, Α. Πουλάς,ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Τ. Γανώσης, οι Αντιδήμαρχοι Ναυπλιέων Π. Λέντζος και Χ. Ζέρβας, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ. Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Ναυπλίου Ιορδάνης Δαμιανός, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο υποψηφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ψυχογυιός, η πολιτευτής της Ν.Δ. Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, ο Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλος κα.
Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ήταν Χριστιανός Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του, στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14 Νοεμβρίου 1935. 
Ανήμερα της εορτής Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου , θα τελεστεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του Ναυπλίου.  
Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.
Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.
Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.
Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων Βαρθολομαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο).

Ο κατά κόσμο Βονιφάτιος Μοστράτος γεννήθηκε στην Αθήνα την 1 Νοεμβρίου 1954. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εκάρη μοναχός λαβών το όνομα Νεκτάριος. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1975 από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Τιμόθεο. 
Στις 13 Μαρτίου 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη. Υπηρέτησε επί δεκατρία έτη ως Εφημέριος στους Ιερούς Ναούς Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Ιωνίας και Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας. 
Επίσης υπηρέτησε επί τριάντα τρία έτη ως Εφημέριος στους Ιερούς Ναούς Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γουέστ Άιλαντ Μόντρεαλ (1987-2004) και Τιμίου Σταυρού Μείζονος Μόντρεα (2004-2020λ. Στις 25 Ιουλίου 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μείζονος Μόντρεαλ τιτουλάριος Επίσκοπος Κεράμων, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς Βαρθολομαίος. 
Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Οτάβας και Καναδά Ειρηναίο (Μετροπόλια) και τους Επισκόπους Οτάβας, Ανατολικού Καναδά και Άνω Νέας Υόρκης Αλέξανδρο (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Καναδά Ιωάννη (Πατριαρχείο Ρουμανίας).