ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ο Σύνδ.Αποστρ.Σωμ. Ασφαλ. Ν.Αργολίδας στα Εγκαίνια της ΄Εκθεσης " Στάϊκος Σταϊκόπουλος-ο ήρωάς μας"

 ΄Αρχισαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις για τα  200 Χρόνια Εορτασμού της ΄Αλωσης του Φρουρίου του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της Πόλης του Ναυπλίου. 

Ο Δήμος Ναυπλιέων  με ένα  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ γεμάτο εκδηλώσεων δίνει  την χρονιά αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των 200 χρόνων.  

Λεπτομέρειες από την Επαγγελματική Ηλεκτρονική σελίδα ' ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ" που είναι και η πηγή της ανάρτησης. 

Εγκαίνια στο Ναύπλιο της έκθεσης "Στάικος Σταϊκόπουλος - Ο ήρωάς μας"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 μ.μ. |  |  | 
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου έκθεση
Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής "Στάικος Σταϊκόπουλος - Ο ήρωάς μας" στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.
Την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων - Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και ο Σύλλογος Ελληνικής Παράδοσης «Αρματωμένοι Μωραΐτες» ΣΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ - Ναύπλιο 1822, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο.
Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου με τη συμμετοχή 17 καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ.Ράλλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Αρματωμένοι Μωραΐτες" Κ.Δημούλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Φ. Δαμούλος, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Ναυπλίου κ. Ευστάθιος Προξενιάς, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ν. Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Π. Λέντζος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γ. Καχριμάνης, ο καθηγητής Ευρωπαϊού Δικαίου Τ. Γεώργας κα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο καθημερινά από τις 10.00 - 20.00
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος γεννήθηκε το 1798 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων στην Ύδρα.
Τον Απρίλιο του 1821 συγκρότησε με δαπάνες του στρατιωτικό σώμα από Αργείτες και τέθηκε στη διάθεση των επαναστατικών δυνάμεων της Πελοποννήσου. Τον ίδιο μήνα συμμετείχε στην αποτυχημένη πολιορκία του Ναυπλίου και στη συνέχεια με τους άνδρες του κατέλαβε τον Αχλαδόκαμπο, για να αποκόψει τη γραμμή ανεφοδιασμού του Ναυπλίου από την Τριπολιτσά.
Από τον Αύγουστο του 1822 συμμετείχε στην εκ νέου πολιορκία του Ναυπλίου, με το βαθμό του χιλίαρχου και ανέλαβε επικεφαλής των επιχειρήσεων για την κατάληψη του φρουρίου του Παλαμηδίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Νοεμβρίου, με μία καταδρομική επιχείρηση, αυτός και οι άνδρες του κατόρθωσαν να το εκπορθήσουν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απελευθέρωση του Ναυπλίου την ίδια ημέρα. Για το κατόρθωμά του αυτό προήχθη σε στρατηγό.


Τον επόμενο χρόνο (1823), ο Στάικος Σταϊκόπουλος αγωνίστηκε με τους άνδρες του στην πολιορκία του Ακροκορίνθου, ενώ στις εμφύλιες διαμάχες που ακολούθησαν τασσόταν πάντα στο πλευρό των Κολοκοτρωναίων. Εξ αυτού του λόγου συνελήφθη από τους κυβερνητικούς μετά από σύντομη μάχη στον Άγιο Σώστη Αρκαδίας (13 Νοεμβρίου 1824) και φυλακίστηκε.
Με την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο απελευθερώθηκε κι έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις εναντίον των αιγυπτιακών στρατευμάτων, όπως στην αποτυχημένη πολιορκία της Τριπολιτσάς (27 Δεκεμβρίου 1825), στην αψιμαχία κοντά στο Γεράκι (Σεπτέμβριος 1825) και τη Μάχη του Μεχμέταγα (18 Ιουλίου 1826).
Μετά την απελευθέρωση υπήρξε από τους πρώτους αξιωματικούς του τακτικού στρατού, που οργάνωσε η Αντιβασιλεία. Κατείχε τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη της Φάλαγγας, όταν πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου του 1835 στο Ναύπλιο, σε ηλικία 37 ετών.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2023

 

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Αναρτήθηκαν στο MyCar τα ειδοποιητήρια -Τι θα πληρώσετε, βήμα-βήμα η διαδικασία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ